Sparen voor een appeltje voor de dorst, een auto of pensioen

Het concept van soberheid kan worden omschreven als geld besparen door zuinig te zijn. Maar velen worden nerveus als ze het woord redden horen. Ze moeten elke cent draaien om de snaren te verbinden. Sparen is voor hen echt geen optie. Vele anderen willen ook van de laatste cent genieten en hebben niet de neiging om regelmatig iets opzij te zetten. Voor degenen die kunnen sparen, is sparen echter geweldig om te doen. Op korte termijn voor een nestje, op iets langere termijn voor een auto en in de toekomst kan sparen een welkome aanvulling zijn op een te klein pensioen.

Sparen is een kwestie van lange adem

Maar het geld dat overblijft wordt niet meer in de oude sok gestopt. Het tweede deel van sparen is het overgebleven geld ergens neerleggen, wat meestal betekent dat je naar de bank moet. Sparen is altijd een langdurig probleem omdat het meestal maar om een ​​relatief klein bedrag gaat. Maar al die kleintjes bij elkaar kunnen uiteindelijk een flink bedrag opleveren, wat genoeg is voor bijvoorbeeld een nieuwe auto. Soms kan de besparing een flinke klap zijn als er bijvoorbeeld een bedrag wordt geërfd of een schenking is.

Sparen voor een appeltje voor de dorst, een auto of een pensioenaanvulling

Besparingen zijn mogelijk om drie belangrijke redenen, zoals veiligheid, diversificatie en aanvulling.

Elke maand afgeschreven

Spaarders hebben meestal een doel waarvoor ze willen sparen. Het is belangrijk om goed na te denken over hoeveel u kunt besparen door te verkleinen. Het verdient de voorkeur om dit bedrag elke maand op een aparte rekening te storten, zodat de verleiding niet ontstaat om het gespaarde bedrag ergens anders voor te gebruiken. Bepaal welke vorm van sparen het beste is, wat niet altijd de meeste rente is. Lees de voorwaarden goed door om teleurstelling te voorkomen.

Verschillende vormen van sparen

Er zijn verschillende soorten sparen, zoals een spaarrekening met dagelijkse opnames, een spaarrekening met limieten en spaardeposito’s.

Dagelijkse opname spaarrekening

Een spaarrekening waarop het bedrag op elk moment kan worden opgenomen, is een flexibele manier van sparen. Naast opnames kan de deposant ook op elk moment geld storten. Storting en opname zijn gratis. De rente wordt doorgaans jaarlijks bijgeschreven. De rente staat niet vast, dus er is geen gegarandeerd rendement. Dit type sparen geeft ook de laagste rente, dus het wordt alleen aanbevolen als het spaarbedrag of een deel daarvan op elk moment beschikbaar moet zijn. Als dit niet het geval is, kunt u beter een andere spaarvorm kiezen.

Spaarrekening met limieten

Om een ​​hogere rente te krijgen, moeten voorwaarden worden geaccepteerd. Deze voorwaarden kunnen een minimale storting en opnamelimieten bevatten. Bij dit soort spaargeld wordt de vaste rente jaarlijks verhoogd. Het rentepercentage is gunstiger dan in de vorm van dagelijkse opnames en dus geschikt voor mensen die lange tijd niet meer geld zullen gebruiken.

Accumulatie deposito

Spaarrekeningen hebben twee belangrijke verschillen met andere soorten spaargeld. De minimale storting is hoger en er kunnen geen extra stortingen worden gedaan. De rente wordt dagelijks bepaald en is afhankelijk van de financiële markten. Afhankelijk van deze markten levert dit soort sparen een hogere rente op dan andere soorten sparen. Er zijn andere depositorekeningen waar de deposant en de bank speciale afspraken maken, zoals flexibel deposito, doeldeposito en achtergesteld deposito.

Liever sparen dan verzekerd zijn?

De verzekering dekt veel dingen. Zo is een woningbrandverzekering natuurlijk een goede zaak. Maar zijn deze kleine verzekeringen echt nodig? Wat is de kans dat de verzekeringsmaatschappij ooit zal betalen? Soms is sparen goedkoper dan verzekeren. Bespaart op termijn een mooi bedrag in plaats van jarenlang de verzekeringspremie te betalen. Ja, maar hoe zit het met falen? Kleine verzekeringen dekken relatief kleine schadebedragen die bij een ongeval mogen worden uitgekeerd.

Lees verder