Sparen voor de oude dag? Een deel van het huis is ontgrendeld

Het maandbedrag kunt u storten op een lijfrenteverzekering of een lijfrente-bankspaarrekening voor de oude dag, maar u kunt uw spaargeld ook beleggen in een eigen woning.

Een huis kopen is een investering met risico’s. Historisch gezien is het kopen van een huis een goede investering geweest. Huizenprijzen stijgen niet altijd, maar over twintig jaar kun je ervan uitgaan dat de waarde van het huis stijgt. Veel huiseigenaren beschouwen het huis waarin ze wonen ook als onderdeel van hun pensioensparen. Naast het opbouwen van uw pensioen via uw werkgever, heeft u ook de mogelijkheid om lijfrentepremies te storten om een ​​extra premie te sparen. U kunt ook overwegen om uw hypotheek af te lossen in plaats van geld op een lijfrenteverzekering of een lijfrente-bankspaarrekening te zetten.

Kostenbesparing door aflossen gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek

De meeste hypotheken van voor 2008 hebben een renteloze component. Het advies was geheel om een ​​zo laag mogelijke netto kost te realiseren. Uitgaande van het idee dat de huizenprijzen zouden blijven stijgen, had de hypotheek in de tussentijd niet mogen worden afgelost. Tijdens de kredietcrisis bleken de eerder gekozen hypotheekvormen bij dalende huizenprijzen minder geschikt. Een aflossingsvrije hypotheek is een schuld die niet wordt afgelost als onderdeel van de bouw van de hypotheek. Door deze schuld zelf af te lossen, kunt u voorkomen dat deze kosten doorwerken tot uw pensioen.

Hypotheekvrij als u met pensioen gaat?

Eerdere hypotheken worden afgelost op de aflossingsdatum van de hypotheek. Als uw einddatum na uw pensioendatum blijkt te zijn, weet u dat u rekening moet houden met hypotheeklasten. Kunt u de last van uw pensioeninkomen aan? Voordat u met pensioen gaat, kunt u al controleren hoeveel pensioen u krijgt als u met pensioen gaat. U kunt inloggen op Mijnpensioenoverzicht.nl om de actuele status van uw pensioen te zien. Voor de meeste huiseigenaren is het aflossen van hun hypotheek op hun pensioendatum het uitgangspunt. Het grootste probleem wordt de aflossingsvrije hypotheek.

Aflossingsplan aflossingsvrije hypotheek maken

Als u eenmaal weet wat het maximale bedrag is dat u vanaf uw pensioendatum aan huisvestingskosten kunt dekken, moet u mogelijk een plan ontwikkelen om uw hypotheek geheel of gedeeltelijk met rente af te lossen. Verdeel het aflosbare deel in maandelijkse termijnen. Dan moet u proberen om de maandelijkse betalingen ook daadwerkelijk te doen. Mocht het niet mogelijk zijn om het benodigde bedrag voor de maand te reserveren, pas dan direct het te reserveren maandbedrag aan. In uitzonderlijke gevallen kunt u een maand overslaan.

Een kleine hypotheek op je huis houden hoeft geen probleem te zijn

Het moet niet uw doel zijn om uw hypotheek volledig af te lossen. Een kleine hypotheekschuld is geen probleem. Hypotheekkosten moeten na pensionering eenvoudig te dekken zijn. U hoeft uw uitgaven niet tot nul terug te brengen. Het is verstandiger om een ​​aanzienlijk bedrag achter de hand te houden. Het is moeilijk om waarde uit een huis te halen. Het is beter om voor veiligheid te kiezen door voldoende contant geld achter de hand te hebben.€