Sparen voor de opleiding van uw kind

Als ouder wil je je kinderen de kans geven om te leren als ze dat kunnen en willen. Maar een student betaalt veel geld. Als je niet wilt dat je kind schulden maakt om te studeren, is het verstandig om vroeg te beginnen met sparen. Maar hoeveel moet je besparen? En wat is de slimste manier?

Hoeveel kost het lesgeven aan een kind?

Hoeveel de opvoeding van uw kind precies gaat kosten, is moeilijk te berekenen. Het hangt af van welk onderzoek uw kind gaat doen, aangezien de duur van het onderzoek voor elk onderzoek anders is. Maar het hangt er ook van af of uw kind op kamer wil gaan wonen of thuis wil blijven wonen, en of uw kind nog een deel van zijn studie in het buitenland wil studeren. Ook is op het moment van schrijven (januari 2014) onduidelijk of de huidige vorm van de studiefinanciering behouden blijft. Het hangt ook af van wat u voor uw kind wilt betalen. Wil je dat je kind zich volledig kan focussen op zijn studie, of vind je het belangrijk dat hij ook zijn steentje bijdraagt ​​door een bijbaantje te nemen?

Het is daarom onmogelijk om precies te zeggen hoeveel een kind kost tijdens zijn studie. De beste aanpak is om erachter te komen hoeveel alles nu kost (zoals collegegeld, gemiddelde studentenaantallen en verzekeringen) en daar 2% jaarlijkse inflatie aan toe te voegen. De meeste onderzoeken duren 4 jaar, maar er zijn ook onderzoeken die 5 of 6 jaar duren. Reken voor de zekerheid op 5 jaar studie. Over het algemeen ontvang je een groot bedrag. Begin dus zo vroeg mogelijk met sparen. Hierdoor heb je meer tijd en het geld dat je van tevoren spaart levert een mooi rendement op dankzij de rente en het rente-effect.

Op welke manieren kunt u besparen?

Op de kinderspaarrekening

De meeste banken bieden een kinderspaarrekening aan, die vaak een hogere rente heeft dan een gewone spaarrekening. Vaak staat het geld op zo’n rekening vast tot de 18e verjaardag van het kind. Het grootste nadeel van zo’n rekening is dat deze op naam van het kind staat. Uw kind kan dan zelf van het geld af en kan besluiten het helemaal niet aan studie te besteden.

Op een gewone spaarrekening

Dit alternatief levert in principe het minste rendement op, maar biedt wel de meeste vrijheid. Het blijft op uw naam staan, dus als uw kind niet gaat studeren, kunt u het ergens anders besteden.

Spaargeld

Een spaarrekening geeft meestal een hogere rente dan een gewone spaarrekening, maar in ruil daarvoor staat het geld vast. De looptijd waarin het geld vaststaat wordt vooraf bepaald en hoe langer deze looptijd, hoe hoger de rente. Een spaarrekening is zeer geschikt voor eenmalige, hoge investeringen, maar niet om elke maand een klein bedrag op te bouwen.

investeren

Beleggen geeft u de meeste kans op het hoogste rendement, maar het is ook de enige methode waarbij u het risico loopt met minder dan uw totale investering te eindigen. Een levensloopfonds is zeer geschikt om te sparen voor de opleiding van uw kind. Zo’n fonds belegt in de beginjaren risicovol en het risico wordt kleiner naarmate de vervaldatum nadert. Dit voorkomt dat het rendement erg laag is als de expiratiedatum valt tijdens lage aandelenkoersen. Als u geen ervaring heeft met beleggen, moet u zich goed bewust zijn van de risico’s voordat u voor deze vorm kiest.

Besparingen en belastingen

Als uw vermogen een bepaald bedrag overschrijdt, moet u vermogenswinstbelasting betalen. Dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld door de Belastingdienst en is in 2014 21.139 euro per persoon. Als u een fiscale partner heeft, is dat € 42.278. Vroeger was er een extra vrijstelling als je kinderen hebt, maar die is in 2012 afgeschaft. Als uw vermogen de drempel overschrijdt, betaalt u 1,2% belasting over alles boven dat bedrag.€