Sparen tijdens het studeren

Wat zijn de belangrijkste dingen waar je op moet letten tijdens je studie? Niet alleen financiën komen aan bod, maar ook meer praktische zaken. Als je tijdens je studie op je geld let, hoef je minder te lenen. Dit zorgt ervoor dat je minder geld hebt om terug te betalen en dat je genoodzaakt bent om je geld sneller aan te vullen met allerlei klussen. De rest van je tijd kun je studeren. Dit zorgt ervoor dat je eerder weer afstudeert.

opslaan opslaan opslaan

Probeer een buffer op te bouwen voordat je aan je studie begint. Zo voorkom je dat je moet lenen en in de regen naar buiten moet. Er zijn altijd dingen waar je niet op rekent. Denk aan een fietsreparatie: een nieuw lampje, een versleten achterband, enzovoort. Als je geen deeltijdbaan hebt kunnen vinden, kun je op je verjaardag ook “collegegeld” vragen. Gebruik het dus echt om een ​​potje te maken voor je studie. Opa’s en oma’s, maar ook vaders en moeders, denken meestal dat het goed is als je studeert voor studies en willen soms ook een bijdrage leveren aan eerste hulp bij ongelukken.

je bank

Zoek een betrouwbare bank waar u uw spaargeld bewaart. Zorg ervoor dat uw bank onder het Nederlandse garantiestelsel valt. Ga hiervoor naar de website van de Nationale Bank (DNB). Let op: een hoge rente wordt niet voor niets gegeven. Als je denkt: “Het is te mooi om waar te zijn!”, is dat meestal ook zo. Kijk ook hoeveel u voor uw bankkaart moet betalen. Er zijn nogal wat banken die kaartkosten in rekening brengen! Daarnaast kunt u bij het kiezen van een geschikte bank ook rekening houden met milieuoverwegingen of rekening-courantrente.

Creditcards of leningen

Begin niet met creditcards. Als je geen geld hebt, koop dan niets. Iets anders is natuurlijk een levensbehoefte. Maar luxe goederen kopen met een creditcard is niet handig. U betaalt de bank een enorme rentevergoeding. Het is verdiend. Een doelgroep die nog krap bij kas zit en waarschijnlijk rood staat, is interessant voor creditcardaanbieders. Dit kan over een lange periode leiden tot een hoge rente.

Betaal uw rekeningen op tijd

Zorg ervoor dat u uw rekeningen altijd op tijd betaalt! Dit voorkomt een onnodige verhoging door het missen van de laatste termijn. Vergeet de incassokosten niet. Het is echt zonde van je geld. Als u elektronisch (via internet) bankiert, kunt u vooraf betaaldata en bedragen invoeren. Laat het niet tot het laatste moment over.

Bespaar op studieboeken

Probeer indien mogelijk te besparen op schoolboeken en schoolgerelateerde kosten. Een nieuw boek ziet er leuk uit, maar als je een hele stapel nieuwe koopt, kan het je snel kosten. Denk niet dat je alles zult houden. Hoe dan ook, op een gegeven moment ben je de enorme hoeveelheid boeken zat en zijn ze niet meer winstgevend. Het is ongelukkig. Verkoop ze gewoon op tijd en indien mogelijk zo snel mogelijk. Dan zijn de boeken nog steeds gewild. Anders bestaat de kans dat er een nieuwe print of update is uitgebracht.

Leer wassen

Als je nog thuis woont, zorg dan dat je voor jezelf kunt zorgen. Het is erg duur en tijdrovend als je alleen maar naar je ouders hoeft voor de was. Laat me je de logica van de verpleegetiquette uitleggen. Leer het verschil tussen een bontwas en bleekmiddel. We leggen ook uit hoe je het beste met de hand kunt wassen als je geen wasmachine hebt of als je fijne was hebt.

leren koken

Begin vroeg met het leren van de basis van koken. Aardappels schillen, rijst en pasta koken onder toezicht. Het is nog slimmer om thuis een notitieboekje te bewaren met je favoriete etenswaren en goedkope opties. Moeders/vaders, opa’s en oma’s delen meestal graag meerdere recepten. Zorg ervoor dat je vijf gerechten zelfstandig kunt bereiden. Dan krijg je in ieder geval niet de naam die je alleen pilaf kunt maken. Door zelf te kunnen koken en in te schatten hoeveel ingrediënten en etenswaren kosten, kun je nu en in de toekomst veel geld besparen.€