Sparen op de bank of niet?

Sparen op de bank kan heel aantrekkelijk zijn als u ook nog eens verstandig en voordelig belasting spaart. U kunt bij de bank sparen voor hypotheekaflossing en een pensioenaanvulling of met uw ontslagvergoeding. Dit met fiscale voordelen. Ook kunt u onder uw beheer een aanvullend pensioen opbouwen. Vergelijk bijvoorbeeld uw polissen op nieuwjaarsdag of elders op internet om een ​​goede keuze te vinden.

Banksparen of zelf sparen en spaarbank worden?

Met Banksparen kunt u effectief belasting besparen op uw hypotheek- of pensioenaflossing. In beide gevallen spaar je door gebruik te maken van een geblokkeerde bankrekening. En het idee is dat meer concurrentie tussen verzekeraars en banken de beheerskosten moet kunnen verlagen en dus tot een beter rendement moet leiden. Banksparen is een transparante manier om ouderdomskapitaal op te bouwen of een hypotheek af te lossen. Rabobank en ABN AMRO bieden banksparen, Brand New Day, Allianz en Delta Lloyd. Sinds 2013 zijn sommige dingen beperkt, maar degenen met beleid kunnen dat fiscaal blijven doen.

Banksparen om mijn hypotheek af te lossen, hoeveel aftrek heb ik?

Met bestaande polissen (vóór 2013) is het belangrijkste belastingvoordeel dat u tot € 168.500 (in 2020) belastingvrij kunt besparen. Samen met een partner is het maximum bedrag 337.000 euro. En deze pieken worden elk jaar verhoogd door de inflatie. Het is waar dat als het bedrag later van de rekening wordt verwijderd en het geld voor andere doeleinden wordt gebruikt, de belastingvrijstelling ongeldig wordt. Dan moet u alsnog belasting betalen over het betaalde bedrag, wat forse verliezen met zich meebrengt.

Banksparen voor extra pensioen

Er zijn verschillende banken die banksparen aanbieden als aanvulling op het pensioen. Wel moet worden nagegaan of banksparen voor een pensioenaanvulling altijd voordeliger is dan het geld zelf op een goede spaarrekening te zetten of het op een langlopend deposito te storten. Er kunnen meerdere argumenten worden aangevoerd.

Rente op bankspaar- en spaarbankhypotheek

Allereerst moet u goed kijken welke rente de bank u biedt voor banksparen en wat de eventuele beheerskosten zijn. Hypotheek van de Spaarbank, maar ook levenslange rente.

Wat zijn de voorwaarden voor banksparen?

Er zijn veel strikte voorwaarden waar u aan moet voldoen die niet gelden voor regulier sparen. Bovendien moeten de uitkeringen beginnen tussen 65 en 70 jaar en ten minste 20 jaar duren. Minder dan twintig jaar is alleen toegestaan ​​als het maximale bedrag van de uitkering ongeveer € 20.000 per jaar is en minimaal vijf jaar duurt. Als u vóór uw 65e nog een uitkering wilt ontvangen, moet de uitkering doorlopen tot u minimaal 85 jaar oud bent.

Fiscale voorwaarden voor banksparen, bestaan ​​die?

Een belangrijke fiscale voorwaarde om in aanmerking te komen voor aftrek in kolom 1 is een pensioentekort. Voor nieuwe lijfrentepolissen gelden vergelijkbare eisen. Als u geen pensioentekort heeft, kunt u geen belastingvoordeel krijgen. Bij periodiek sparen wordt uw spaargeld opgenomen in kolom 3 van de inkomstenbelasting.

Conclusie banksparen is geld besparen

Aan banksparen zijn bepaalde voorwaarden verbonden, maar het gaat vooral om fiscaal voordeelsparen voor hypotheekaflossing of pensioenaanvulling. Banksparen is doorgaans goedkoper dan een lijfrentepolis. Maar je kunt ook op zoek gaan naar een goede spaarbank met een hoge rente en zelf sparen. Aan het einde van de looptijd kunt u eenvoudig uw geld terugkrijgen. Dan bent u in feite uw eigen spaarbank. Een goed alternatief zou de nieuwkomer Brand New Day kunnen zijn vanwege de lage kosten of andere aanbieders op internet. Kijk en vergelijk jezelf om de beste keuze te vinden.

Lees verder