Sparen op de bank geeft rust ondanks de lage rente

Iedereen wil geld bij de hand hebben voor onverwachte dringende uitgaven. Een redelijk bedrag op een spaarrekening zodat u niet direct geld hoeft te lenen als de noodzaak zich onverhoopt voordoet. Maar aan hoeveel geld moet je nu echt denken. En hoe haal je dit bedrag relatief eenvoudig op?

Een appel tegen de dorst

Het geeft je een fijn en veilig gevoel als je een spaarvarken bij de hand hebt. Als er een hoge garagerekening is of de wasmachine voortijdig kapot gaat. Voor dergelijke onverwachte uitgaven kun je ook lenen, maar dan betaal je flinke rente. Daarom is het verstandiger om een ​​redelijk bedrag aan te houden voor noodkosten. Maar niet meer dan nodig, want je zet het op een reserve bankspaarrekening waar je boetevrij van kunt opnemen, dus weinig rente. Alles wat u meer opzij kunt zetten dan u nodig heeft, kunt u beter op een meerjarige depositospaarrekening zetten, of u kunt uw hypotheek sneller aflossen.

Hoeveel geld zet ik opzij?

Het Nationaal Budget Informatie Instituut (Nibud) adviseert een minimum bufferbedrag van 4.300 euro voor stellen en 3.600 euro voor alleenstaanden. Dat wil zeggen, afgezien van het onderhoud van uw huis en het vervangen van uw auto. Overigens zijn dit sowieso minimumbedragen, dus iets meer sparen kan echt geen kwaad. En als er kinderen zijn, moet je in ieder geval wat meer sparen voor kleding, scholing, etc. En natuurlijk kunnen dergelijke bedragen ook voldoende zijn voor een plotselinge reparatie, maar niet voor onverwachte onverzekerde grote uitgaven, bijvoorbeeld in de gebied van gezondheid / tandheelkunde of relaties. Aan de andere kant “verdien” je weer als je zo handig bent dat je veel klussen en reparaties zelf kunt doen.

Niemand heeft gelijk

Het is dus duidelijk dat de ideale bumper voor de een heel anders zal zijn dan voor de ander. Als u geen eigen woning heeft, hoeft u immers ook niet te sparen voor het vervangen van uw cv-ketel. (levensverwachting 15 jaar). Daar staat tegenover dat het voor een huiseigenaar vaak goedkoper is om te lenen dan voor een huurder, omdat de huiseigenaar via een hypotheek wellicht tegen een lagere rente kan lenen.

Hoe creëer je zo’n financiële buffer?

Als je moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen, is het niet eenvoudig om zo’n reserveketel te maken. Het is echter bijna altijd mogelijk om een ​​tijdje extra zuinig te zijn om het gewenste bedrag te innen. Natuurlijk is het niet altijd pijnloos, maar het is vaak makkelijker dan je denkt.

Water als geld

Het is waar dat regelmatig kraanwater de kosten van levensonderhoud aanzienlijk kan verlagen. Veel voedings- en reinigingshulpmiddelen zijn zo geconcentreerd dat je er niets van merkt als je ze verdunt met gratis kraanwater.

Voeding

U bent ongetwijfeld bekend met de uitdrukking “water aan wijn toevoegen”, maar u kunt deze truc ook voor veel andere voedingsmiddelen gebruiken. Drinkbare yoghurt kan voor slechts de helft van de prijs worden “gekocht” door gewone dikke fruityoghurt te verdunnen met 50% kraanwater. Het heeft geen invloed op de smaak. Hetzelfde geldt voor allerlei (niet-koolzuurhoudende) frisdranken, die vaak zo zoet worden gemaakt dat ze zelfs nog lekkerder smaken als er water aan wordt toegevoegd. Pannenkoekenbeslag kan ook gemaakt worden met 50% water en 50% melk in plaats van alleen melk.

Zeep

We gebruiken altijd te veel van al die voorverpakte zepen die in plastic flessen zitten. En als je zuinig bent, gaan andere gezinsleden er te genereus mee om. Afwasmiddel, shampoo, handzeep zitten nu in die handige flesjes die je makkelijk kunt verdunnen met water voor twee keer zo lang gebruik en voor de helft van de prijs.

Andere spaaropties

Vakantie overslaan maakt ons helemaal niet ongelukkig. Die twee drukke weken zijn voor je het weet voorbij en dan vallen ze vaak tegen. Door al je geld eenmalig te sparen en op de bank te zetten, kun je je maar liefst 52 weken lekker ontspannen voelen zonder dat je ’s nachts op Schiphol hoeft te zijn.€