Sparen of schulden afbetalen

Steeds meer gezinnen hebben grote schulden. Zodra ze geld over hebben, gebruiken ze het om hun schulden af ​​te betalen. Vaak is het echter verstandig om een ​​buffer aan te houden.

Schulden hoeven geen probleem te zijn. Als je genoeg geld hebt om elke maand rond te komen en je kunt ook de rente en aflossing betalen, is er niets aan de hand. Het hebben van voldoende middelen is een kwetsbaar uitgangspunt. Er zullen storingen optreden die niet konden worden voorzien. De wasmachine of auto gaat kapot en u kunt niet meer aan uw verplichtingen voldoen.

Consolidatie van schulden

Oninbare vorderingen zijn schulden die openstaan ​​bij crediteuren die op korte termijn geld verwachten. Denk hierbij aan huiseigenaren, banken voor hypotheken, energieleveranciers en soortgelijke partijen. Het is verstandiger om schulden te groeperen en onder te brengen bij één bank. U kunt bij de bank goede deals sluiten, vaak tegen een redelijke rente. Zo voorkom je dat partijen te maken krijgen met incassobureaus.

Meer weergeven en opslaan

U betaalt meer rente over uw schuld dan u krijgt over uw spaargeld. Vanuit dit oogpunt is het logischer om de schuld zo snel mogelijk af te lossen, maar het is vaak handig om contant geld bij de hand te hebben. In sommige gevallen heeft u snel toegang tot geld nodig. Dit kan verwijzen naar de vereiste schuldbetalingen buiten de banklening. Het is niet altijd mogelijk om extra bedragen van de lening op te nemen bij de bank. Banken zullen dit niet toestaan ​​als de schulden hoger zijn in verhouding tot het inkomen.

Lening voor verbetering van uw woning

Naast een hypotheek kunt u ook een persoonlijke lening of doorlopend krediet gebruiken om uw verbouwing te financieren. Deze leningen kunnen ook fiscaal aftrekbaar zijn als het geleende bedrag wordt gebruikt voor renovaties. Dit moet echter worden bewezen. Het terugbetalen van deze leningen kan fiscaal voordelig zijn. U verlaagt niet alleen het bedrag dat u maandelijks kunt aftrekken van uw belastingen, maar zorgt er ook voor dat toekomstige leningen met betrekking tot een eigen woning niet meer aftrekbaar zijn.

Aftrek van hypotheekrente

U kunt uw huidige hypotheek gewoon aflossen. Maar het afgeloste bedrag kan niet meer samen met aftrekbare hypotheekrente worden opgenomen. U verliest het reeds betaalde deel. Voorbeeld ter illustratie.

Voorbeeld

Stel dat u uw huis verbouwt en daarvoor een doorlopend krediet aangaat van 10.000 euro. De rente over dit bedrag is fiscaal aftrekbaar. De rente voor deze lening is maar liefst 9 procent, dus je besluit te zorgen voor een snelle aflossing. Na de volledige aflossing besluit je een nieuwe keuken in te richten voor $ 15.000. Je hebt het geld niet, dus je sluit weer een doorlopend krediet af. De rente hierover is weer aftrekbaar van de belasting, maar omdat u al een deel van de € 10.000 heeft betaald, kunt u alleen het meerdere van de belastingaftrek (€ 5.000) gebruiken.€