Sparen loont niet! Wat zijn de alternatieven?

Sparen is een relatief veilige manier om geld te beleggen. In tijden van lage spaarrentes moeten alternatieven voor sparen worden gezocht.

In 2007 en 2008 kon u door te sparen een rendement tot 5 procent behalen. Tussen 2009 en 2012 is de rente weer fors gedaald. Eind 2012 moesten ze genoegen nemen met maximaal 2 tot 2,5 procent, terwijl de inflatie hoger was dan het hoogste spaarniveau. Bij zo’n laag rendement verlies je koopkracht door te sparen. Er zijn alternatieve vormen van beleggen, maar een hoger rendement betekent ook een hoger risico.

Investeren, niet sparen

Beleggen geeft u de mogelijkheid om een ​​hoger rendement te behalen, maar rendementen kunnen ook negatief zijn. Beleggen is een zeer brede omschrijving van verschillende manieren om geld te beleggen. U kunt bijvoorbeeld risicomijdend beleggen in obligaties, of u kunt bewust risico’s opzoeken, zoals in aandelen of grondstoffen. U kunt direct aandelen kopen, maar u kunt ook kiezen voor beleggingsfondsen. Het rendement op de investering hangt deels af van geluk.

Bij het kiezen van sparen in deposito’s

In plaats van een gewone spaarrekening kunt u ook kiezen voor een storting zonder stortings- en opnamelimieten. U maakt afspraken met de bank over de hoogte van de rente en over de duur waarvoor u het geld in deposito moet vrijgeven. Het voordeel van deze vorm van sparen is dat het een hogere spaarrente geeft en u geen last meer heeft van verdere renteverlagingen. Het nadeel van dit soort sparen is dat u niet kunt profiteren van stijgende rentetarieven en dat uw geld niet tot uw beschikking kan staan ​​terwijl het geld vastzit in een deposito.

Geld investeren in een huis

Een andere manier om geld te investeren is door een hypotheek af te lossen. Door te betalen verlaagt u het belastingvoordeel, maar ook de maandlast. Het is niet in alle gevallen verstandig om extra af te lossen. Terugbetalingen kunnen extra fiscale gevolgen hebben. Extra aflossen op een aflossingsvrije hypotheek betekent alleen dat u jaarlijks minder hypotheekrente van uw inkomen af ​​kunt trekken. Het bedrag dat u in een eigen woning heeft geïnvesteerd kunt u later niet meer opnemen. Zet alleen geld in het huis dat u op korte termijn niet meer nodig heeft.

Investeringen in tweede huizen

In een tijd waarin de huizenprijzen elk jaar snel stegen, kon het kopen van een tweede huis als investering lonend zijn. De huizenprijzen begonnen vanaf 2008 te dalen, maar daarvoor stegen de prijzen snel. In sommige jaren stegen de huizenprijzen met meer dan tien procent per jaar. Een winstgevende deal was het kopen van een huis met achterstallig onderhoud en het renoveren ervan met een kleine investering. Na reparatie van het huis kon het huis weer met flinke winst worden verkocht. Het rendement kwam doordat het huis verkoopbaarder was geworden en de huizenprijzen stegen.

Investeren in goud

In 2008 zijn de aandelenkoersen fors gedaald. Door de economische onzekerheid verloren beleggers het vertrouwen in de aandelenmarkt. Goud werd als een goed alternatief beschouwd. Door de stijgende populariteit van goud is de waarde van goud geëxplodeerd. Door nu mee te doen, kunt u misschien nog profiteren van verdere goudprijsstijgingen, maar de risico’s zijn groot. De goudprijs kan niet oneindig blijven stijgen. Op termijn komt er een kentering, die we ook hebben gezien in de huizenprijzen.€