Sparen levert te weinig winst op: wat nu?

Als de spaarrente laag is, is het moeilijk om uw vermogen te laten groeien. Gelukkig zijn er alternatieven voor de spaarrekening. Het eerste dat u kunt doen, is uitzoeken of er leningen zijn die u kunt afbetalen. Ook een hypotheekrenteaftrek kan nuttig zijn. Een spaarrekening biedt een hogere rente dan regulier sparen, maar u moet het geld wel voor een langere periode vastzetten. Ook beleggen in aandelen of beleggingsfondsen kan een oplossing bieden. U heeft een hoog winstpotentieel maar een hoog risico. Als u het geld later niet nodig heeft, kunt u ook overwegen om te sparen voor extra pensioen.

Als de spaarrente laag is, kan dit moeilijk zijn om te doen
stroom
laat het niet krimpen. Want als de spaarrente 1% is, wil dat nog niet zeggen dat uw vermogen elk jaar met 1% groeit. Als je kracht hoog genoeg is, moet je:
welvaartsbelasting
1,2% betalen dus uw rendement is -0,2%: Dat is dus een negatief rendement! Bovendien moet u rekening houden met inflatie, zodat uw meerwaarden snel negatief kunnen worden. Dan is het belangrijk om naar alternatieven te zoeken
onderhouden
.

Leningen afbetalen in plaats van sparen

Soms hoeft u niet te sparen om uw financiële situatie te verbeteren. Als je bijvoorbeeld consumptieve leningen hebt uitstaan, is het vaak verstandig om deze af te lossen. De rente die je over deze leningen betaalt is vaak veel hoger dan wat je op een spaarrekening krijgt: je ziet de aflossing van de leningen ook als
efficiëntie
.

Wat voor leningen geldt, geldt ook voor rood op uw betaalrekening. De rente die u erover betaalt varieert van 12 tot 15%. Dit kan een aanzienlijk bedrag per jaar zijn. Daarom loont het de moeite om een ​​buffer op uw betaalrekening op te bouwen om rood staan ​​te voorkomen.

Betaal je hypotheek in plaats van te sparen

Je hypotheek is ook een lening, en als de spaarrente laag is, kan dat handig zijn
hypotheek
terugbetaling versnellen. Stel dat je 1% rente krijgt op spaargeld en 5% hypotheekrente betaalt, dan kun je daar 4% over verdienen (als je een bepaalde periode rente vast hebt, is de kans groot dat je veel meer hypotheekrente betaalt dan je nu bent) krijgen). Hierbij dienen twee opmerkingen te worden gemaakt.

Allereerst moet u rekening houden met de hypotheekrenteaftrek. Als u uw hypotheek aflost, kunt u geen renteaftrek meer krijgen over het afgeloste bedrag. In het bovenstaande voorbeeld vermindert dit de winst die u uit de aflossing haalt, maar het is nog steeds de moeite waard. Ten tweede betaalt u jaarlijks 1,2% successierechten over uw vermogen. Door uw hypotheek af te lossen en geld in uw huis te steken, verlaagt u ook die belasting. Dit verhoogt juist de terugverdientijd.

Spaargelden

De optie die het meest lijkt op regelmatig sparen op a
spaarrekening
zijn deposito’s. Een spaarrekening levert u meestal een hogere rente op dan een gewone spaarrekening, maar daar staat tegenover dat u uw geld voor een bepaalde tijd moet aanhouden. Deze periode bepaal je vooraf. Het kan 1 of 2 jaar duren, maar ook 20 jaar. Over het algemeen geldt: hoe langer u uw geld blokkeert, hoe meer
interesse
Jij krijgt Soms zijn er mogelijkheden om tussendoor geld op te nemen, bijvoorbeeld om een ​​huis te kopen. Maar in andere gevallen is het niet verstandig om tussentijds je geld terug te eisen. Daarna moet je een flinke boete betalen. Stel daarom alleen voor een langere periode geld ter beschikking als u zeker weet dat u dit geld in deze periode niet nodig heeft.

Beleggen in aandelen of beleggingsfondsen

Investeren is de afgelopen jaren makkelijker en goedkoper geworden. U kunt eenvoudig beleggen via internet. Beleggen in aandelen kan een veel hoger rendement opleveren dan beleggen op een spaarrekening, maar er zijn ook veel hogere risico’s. Je zult het moeten wegen.

Wees minder riskant
beleggingsfonds
. Hier worden de acties gebundeld. Hierdoor worden risico’s gespreid. Ook is het potentiële rendement lager dan bij beleggen in individuele aandelen. U moet vooral beleggen als u geld over heeft en bereid bent risico’s te nemen. Zoek altijd naar een goede verhouding tussen beleggen en sparen die past bij uw persoonlijke situatie.

Aanvullend pensioen creëren

Als u slechts een deel van uw geld rond de AOW-leeftijd wilt gebruiken, kan het verstandig zijn om het bewust als pensioen opzij te zetten. U kunt ervoor kiezen om extra bij te dragen aan een pensioenfonds, een lijfrentepolis of een levensloopregeling.

Lees verder