Sparen is niet uitgeven

Niemand kan leven zonder spaargeld. Elk huishouden heeft een buffer nodig om storingen op te vangen. Iemand zonder spaarkapitaal zal bij onverwachte uitgaven een lening moeten aangaan.

Nederlanders zijn goede spaarders. In slechte economische tijden helpen we de economie niet groeien door geld uit te geven, we houden de begroting nog meer in handen. Het is bezuiniging waar we van kunnen profiteren als het inkomen begint te dalen, bijvoorbeeld door werkloosheid. Zoveel mogelijk zaken worden in de VS gefinancierd. Deze vorm van herfinanciering is gevaarlijk wanneer het inkomen op het spel staat.

Niet iedereen kan sparen

Gezinnen die van een laag inkomen moeten rondkomen, hebben niet de mogelijkheid om een ​​deel van hun salaris te sparen. Met veel moeite kunnen ze de maand doorkomen met hun besteedbaar inkomen. Deze mensen moeten echter ook de mogelijkheid krijgen om een ​​deel van het beschikbare geld te reserveren. Dit is nodig om nog hogere kosten te voorkomen.

Sparen of lenen

Niet alle kosten kunnen worden gedekt door het maandinkomen. Bepaalde uitgaven zijn zo groot dat geld voor meerdere maanden moet worden gereserveerd. De wasmachine en droger gaan stuk, de auto moet vervangen worden, dit zijn de kosten waar de meeste gezinnen jaarlijks mee te maken krijgen. Er zijn altijd dingen die vervangen moeten worden. Gezinnen die hiervoor geen geld hebben gespaard, moeten een lening afsluiten om de nodige uitgaven te kunnen doen. Daarna moet de lening worden afgelost, met een hoge rente.

Voorbeeld

Een gezin rijdt in een acht jaar oude auto. De auto rijdt nog goed en kan nog jaren mee. Eén gezin gaat 150 euro per maand sparen om uiteindelijk de auto te vervangen. Het tweede gezin ziet het nut van sparen niet in en bouwt geen kapitaal op. De auto moet na vijf jaar worden vervangen. Eén gezin heeft gespaard: 60 x € 150 = € 9.000 (plus de opgelopen rente van € 9.700. Met dit bedrag kunnen ze een reserveauto kopen.

Twee gezinnen moeten een lening aangaan van 9.700 euro. Hiervoor moeten ze 9 procent rente betalen. Uitgaande van aflossing over vijf jaar moeten zij € 161,67 per maand terugbetalen. Daarnaast moeten zij nog hoge rente betalen over het nog openstaande bedrag. In de eerste maand te betalen rente: € 72,75.

Conclusie: niemand kan leven zonder spaargeld

Kortom, niet sparen leidt uiteindelijk tot de noodzaak om een ​​lening af te sluiten. Gezinnen die het financieel moeilijk hebben, moeten nog steeds elke maand een manier vinden om geld te besparen. Op basis van ons voorbeeld was de keuze om ofwel elke maand 150 euro te sparen, ofwel een lening aan te gaan met een maandelijkse aflossing van 161,67 euro. Naast aflossen moet je ook maandelijks rente betalen tot € 72,75. Daarnaast blijft een gezin dat niet spaart achterop raken, omdat er ook een lening moet worden afgesloten voor de volgende auto.€