Sparen is een middel, geen doel

Geld besparen is belangrijk voor de toekomst, maar het leven moet ook nu doorgaan. Veel mensen beperken hun leven door heel zuinig te zijn, maar het leven is te kort om alleen op geld te focussen.

Iedereen heeft een kasreserve nodig om te kunnen leven. Vroeg of laat zal er een financieel faillissement plaatsvinden. Als er op dat moment geen spaargeld is, zou je een dure lening moeten afsluiten. Het is echter ook belangrijk om niet op je geld te gaan zitten. Door heel zuinig te leven, kun je een behoorlijk kapitaal opbouwen. Het verbetert niet noodzakelijk de kwaliteit van leven. Door altijd zuinig te leven, houd je jezelf weg van het ware doel van geld. Je moet geld gebruiken om je leven aangenamer te maken. Voor mensen met een laag inkomen laat het gebrek aan geld een duidelijk negatief stempel achter in het leven.

Geld regeert de dag van de kansarmen

Niet iedereen kan sparen. Besparingen op het minimumloon zijn nodig om het hoofd boven water te houden bij financiële tegenvallers, maar dit is vaak moeilijk te realiseren. Ze bevinden zich vaak in een situatie waarin ze elke maand te weinig op voorraad hebben, maar toch een spaarbuffer moeten opbouwen. Veel mensen met een laag maandinkomen zijn dag en nacht met geld bezig. Ze moeten heel voorzichtig zijn met elke cent om de huidige maand helemaal door te komen. Je zorgen maken over geld kan zo overweldigend zijn dat het gewoon onmogelijk is om echt gelukkig te zijn. Er zijn zoveel dingen die niet gedaan kunnen worden omdat er simpelweg geen geld is. Kinderen kunnen niet sporten en er is nooit een vrije dag.

Grote capaciteit is ook een punt van zorg

Het is logisch dat mensen met een zeer laag inkomen zich zorgen maken of ze de maand wel doorkomen, maar veel rijke mensen hebben ook serieuze geldzorgen. Ze hebben veel geld, maar het is nooit genoeg. Ze zullen er alles aan doen om rijkdom te laten uitgroeien tot nog grotere rijkdom. Daarom zijn ze zelfs bereid grote risico’s te nemen. Veel rijke mensen zijn rijk geworden door risico’s te nemen, en kunnen ook alles verliezen door nog grotere risico’s te nemen. Een riskante investering kan goed uitpakken, maar als je het blijft doen, ben je een grote mislukking. Zo kunnen de rijken geen genoegen nemen met een paar procent spaarrente, terwijl ze op de beurs makkelijk het dubbele kunnen verdienen. Er zijn risico’s aan verbonden, maar die nemen ze als vanzelfsprekend aan.

Leef als een vrek

Er zijn ook mensen die graag zuinig zijn. Ze hebben geen doel om te sparen, maar ze sparen voor de zuinigheid. Het doel van een vrek is om zo zuinig mogelijk te leven. Ze zijn te zuinig om geld uit te geven, dus de rijkdom groeit alleen maar. Ze zouden ongelukkig zijn als ze toch geld moesten uitgeven.

Zie ook:

Schulden kunnen worden vereffend met spaargeld
Besparen is niet mogelijk door het hoge bestedingspatroon