Sparen ING: spaarrente

In 2020 zal ING Bank milder en klantgerichter zijn. Sparen bij ING kan aantrekkelijk zijn, maar grote spaarders kunnen in 2020 te maken krijgen met een negatieve rente. ING heeft ook de stresstest van de Europese toezichthouders ongeschonden doorstaan. Een mooie stap vooruit. Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in de dochteronderneming Nationale Nederlanden, die een goede spaarrente biedt.

ING bank, op welke spaarrekening?

ING Groep is een financieel vee. ING Bank is actief in meer dan vijftig landen. Veel Nederlanders bankieren op de een of andere manier via ING Bank: ook Postbank behoorde tot de ING Groep, samen met verzekeraar Nationale Nederlanden en ING Direct. ING heeft echter al haar verzekeringsactiviteiten, haar vermogensbeheeractiviteiten en de Amerikaanse tak van online bank ING Direct afgestoten. Hiermee wordt ING een nieuwe bank die samen met dochteronderneming Interadvies, het hypotheekbedrijf van Nationale-Nederlanden en de kredietportefeuille van ING Retail een marktaandeel van circa 6 procent in Nederland zal hebben. Er zijn grote digitaliseringsinspanningen gedaan (app, nieuwe mijnbouw, samenwerking met fintech).

Kredietcrisis en coronacrisis

De kredietcrisis, die begon als een hypotheekcrisis in de VS, maakte veel slachtoffers. Veel banken en andere instellingen zoals verzekeraars hebben hypotheekpakketten uit de VS. Afschrijven van pakketten. Daarnaast daalde ook de waarde van andere beleggingen van deze instellingen fors. Waar eerder werd gehoopt dat de waardedaling mee zou vallen, is medio oktober 2008 de waarde van de AEX in acht maanden gehalveerd ten opzichte van begin dit jaar. Dit betekende extra afschrijvingen en het nemen van verliezen. In 2020 krijgen we te maken met de coronacrisis. Deze crisis zal ook zijn stempel drukken op ING, omdat niet alle schulden op tijd en soms helemaal niet worden afgelost.

Een solide spaarbank

ING is een bank met een Aa3-rating. De Tier 1-ratio van ING is 14,6%. Deze ratio geeft de verhouding weer tussen het eigen vermogen van de bank en de risicogewogen balans. In 2020 is ING Bank nog steeds de topbank.

Spaarbank ING, is de hoogste rente mogelijk?

ING gaat nu een nieuwe fase in, de verzekeringsactiviteiten worden afgestoten en ING Direct is actief in de VS. De schuld aan de staat is inmiddels afgelost. Als je je geld even opzij kunt zetten, kun je kiezen voor een storting. Het deposito wordt ook volledig gedekt door De Nederlandse Bank, de maximale garantie van DNB van EUR 100.000. De spaarrekening die ING aanbiedt in 2020 is de Oranjerekening (er zijn andere rekeningen, maar die worden in 2020 niet nieuw aangeboden):

Rente over sparen op de oranje spaarrekening vanaf 1 juli 2020

Reservesaldo Rente op sparen
Tot 100.000 euro 0,01% van het totale saldo
Van 100.000 tot 1.000.000 euro 0,01% van het totale saldo
Meer dan 1.000.000 euro -0,05% in deze balansklasse

Voor het spaarbedrag van 1.000.000 euro is de spaarrente op de Oranjerekening gelijk aan nul. Bovendien krijgt u te maken met een negatieve rente. Het grote voordeel van ING is dat je gedekt bent door het depositogarantiestelsel, dat is de lage of zelfs negatieve spaarrente.

Nationaal Nederland

We kenden WestlandUtrecht als hypotheekbank. Westland Utrecht was de vijfde consumentenbank van Nederland, maar is nu afgescheiden van ING Bank en volledig onderdeel geworden van Nationale Nederlanden. U kunt zowel bij ING als Nationale Nederlanden een hypotheek aanvragen. Nationale Nederlanden heeft ook een spaarrekening.

Slot

Spaarders hebben veel keuze. Voor de
de hoogste spaarrente op de rekening zonder voorwaarden
ook is er een actueel overzicht van de top 5 banken die de hoogste spaarrentes van Nederland bieden. Om de hoogste spaarrente op een onvoorwaardelijke rekening te krijgen, moet je elke dag actief zoeken, want die rente is variabel.€