Sparen, hoe leer je goed en verstandig sparen?

Sparen is belangrijk, maar niet iedereen heeft het van jongs af goed geleerd. Dit artikel geeft spaartips met de bedoeling dat iedereen zijn eigen manier van sparen kan ontwikkelen. De een wil snel en veel sparen en is bereid daar veel voor op te geven. Een ander wil graag leren sparen, maar wil niet alle luxe opgeven.

Sparen: het principe en waarom het goed is om te sparen

Sparen is goed, het is iets dat je wordt gegeven. Maar waarom is sparen eigenlijk goed? Conservering biedt zeker
stabiliteit en kansen in uw financiële situatie
. Door te sparen heb je altijd een pot met geld bij de hand voor onverwachte uitgaven, zoals een wasmachine of autopech. Als je geld bij de hand hebt, krijg je eigenlijk op twee manieren geld: je krijgt in de tussentijd geld
interesse
op uw spaargeld (als u ze niet thuis bewaart) en u hoeft geen rente te betalen over geld dat u anders zou moeten lenen om onverwachte uitgaven te dekken.

Als je van jongs af aan goed spaart, krijg je veel kansen zodat je bijvoorbeeld als je klaar bent met je studie wat meer kunt doen en opties hebt. Veel jongeren willen na hun afstuderen een mooie reis maken, een auto kopen en/of verhuizen. Het heeft geld nodig en het is beter om er geen geld voor te lenen. Een lening kunt u het beste alleen in de vorm van een hypotheek afsluiten en niet anders. Zoek in andere situaties naar een andere oplossing of wees geduldig tot je het geld hebt.

Schaam je niet voor wat er is gebeurd
IJslandse bank Icesave
. Deze bank is failliet gegaan, maar er is een akkoord bereikt voor mensen die daar spaargeld hadden om hun spaargeld terug te krijgen. Alleen mensen met bijzonder veel spaargeld (meer dan 100.000 euro) lopen dan nog risico.

Laat je niet verleiden
riskeer uw spaargeld
: leg het maar op de bank! Daar krijg je rente over je geld, al is het misschien niet zoveel als je zou willen. Probeer te zien dat alles wat je krijgt voor niets doen een leuke bonus is. Hoge rente aanbiedingen (vaak van onbekende partijen) die “te mooi klinken om waar te zijn” zijn dat meestal ook!

Sparen: vind er je saldo in

Leren sparen is een geleidelijk proces. Het moet haalbaar blijven om gemotiveerd te blijven en te blijven sparen. Het is een proces dat pas echt zin heeft als je het voor de lange termijn blijft doen. Dat is eigenlijk maar goed ook
vergelijk met gewichtsverlies
: ineens mag je niets lekkers meer eten, snacken of drinken, je houdt het 1-2 weken vol en dan val je op je eigen manier. Langzaamaan is minder beheersbaar, je moet er ook je weg in vinden.

Het vinden van de balans hangt af van twee dingen: je uitgangspositie en de waarde die je aan luxe hecht:

Kortom: alleen omdat je wilt besparen, wil nog niet zeggen dat je niet meer kunt uitgeven aan luxe. Je moet hoogstens nadenken over en grenzen stellen aan bijvoorbeeld maar één keer per maand uit eten gaan.

Conservering: (be) conserveringsadvies

Dit artikel heeft al enkele manieren opgesomd om te besparen en geld te besparen. Het belangrijkste is om goed voor jezelf te zorgen
uitgavenmodel
om naar alles te kijken en je te verwonderen
“Heb ik het echt nodig (in die hoeveelheid)?”
U kunt bijvoorbeeld enkele kostenposten verwijderen of halveren.

Je hebt meteen een idee van wat je bespaart, zodat je (extra) kunt besparen als het goed gaat. Een goed idee is om dit bedrag elke maand automatisch naar je te sturen
spaarrekening
om het over te dragen (als u het kunt missen). Als je wat geld nodig hebt, probeer dan in ieder geval elke maand automatisch iets te sparen, hoe klein ook. Als het elke maand automatisch wordt overgemaakt, heb je het gevoel dat je er nauwelijks moeite voor hoeft te doen.

Kijk dan aan het eind van de maand of je nog geld over hebt
huidig ​​profiel
Land. Maak dit geld over naar uw spaarrekening; zodra je het echt nodig hebt, kun je het altijd terugbetalen en krijg je tussentijds rente!

Probeer het
onverwachte financiële middelen gebruiken om te besparen
. Als je geld terugkrijgt van de belastingdienst, een loonsverhoging of ander plotseling extra geld krijgt, is het verleidelijk om het voor iets extra’s te gebruiken. Probeer ten minste de helft te gebruiken om te sparen en bedenk wat u met de rest kunt doen.

Bovendien heb je standaard spaartips, zoals buiten sporten in plaats van in de sportschool en thuis- of B-merken kopen in de supermarkt. Deze tips zijn samengevat in veel boekjes en websites, maar ze zijn niet voor iedereen hetzelfde. Dus probeer dit gewoon en kijk zelf wat het wel en niet kan. Ook hier is het belangrijk om je balans te vinden!€