Sparen: hoe kies je de juiste spaarrekening?

Als u uw vermogen een beetje wilt laten groeien, is het goed om te weten dat er verschillende soorten spaarrekeningen zijn. Het kiezen van de beste spaarvorm hangt af van hoe snel u het geld, of een deel ervan, weer nodig heeft. Hoe langer u uw geld op slot zet, hoe meer rente of rendement u op uw spaargeld maakt. In dit artikel leest u welke spaarvorm het beste bij u past, zodat u een betere keuze kunt maken!

Reguliere Spaarrekening: Lager rendement, maar je hebt altijd gratis toegang tot je geld

Met een gewone spaarrekening kunt u uw spaargeld altijd ontvangen en opnemen wanneer u maar wilt. Uw rentevoet zal echter lager zijn dan bij sommige andere vormen van sparen. Wanneer u echter online spaart, kunt u met dit type spaarrekening toch een goed rendement behalen. De rente is variabel en u weet niet of de rente die u ontvangt zal stijgen of dalen.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een gewone spaarrekening?

Wanneer is een gewone spaarrekening geschikt voor mij?

Wil je een eenvoudige spaarrekening en ben je blij met een goede maar niet al te hoge rente, dan kun je kiezen voor een gewone spaarrekening. Meestal kiest u voor deze spaarrekening omdat u nog niet zeker weet of u het geld in de tussentijd wel of niet nodig zult hebben. Met deze manier van sparen heeft u altijd toegang tot uw geld en hoeft u er niet extra voor te betalen.

Hoeveel rente krijg ik op een gewone spaarrekening?

Momenteel varieert de rente voor de reguliere spaarrekening van 2,50% tot 3,00%. Historisch gezien is deze momenteel vrij laag, maar vanaf de tweede helft van 2011 stijgt de rente op spaarrekeningen duidelijk en de verwachting is dat in 2012 de spaarrente nog meer zal stijgen.

Spaarrekening met bijzondere voorwaarden: Gemiddeld rendement, maar tussentijds opnemen is niet gratis

Sommige spaarrekeningen bieden een hogere rente dan een gewone spaarrekening, maar daar staan ​​extra voorwaarden tegenover. U kunt bijvoorbeeld alleen op bepaalde tijden geld opnemen en het kan zijn dat u niet altijd direct geld kunt opnemen wanneer u het geld nodig heeft. Of het kan onverwacht zijn, maar dan moet je wel een flink bedrag aan opnamekosten betalen. Ook kan het zijn dat u een bepaald minimum bedrag moet sparen om aanspraak te kunnen maken op de relatief hoge rente.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een spaarrekening met aanvullende voorwaarden?

Wanneer is een spaarrekening met een opnamelimiet geschikt voor mij?

Wanneer u weet dat u het geld niet snel nodig zult hebben, kunt u aan dit soort spaarrekeningen denken. In de tussentijd hoef je niet op te nemen en kun je dus profiteren van de hogere rentetarieven. U kunt dit type spaarrekening ook kiezen als aanvulling op uw reguliere spaarrekening. U kiest er dan voor om een ​​deel van uw geld op een gewone spaarrekening te houden waar u tussentijds gewoon van kunt opnemen. En tegelijkertijd kies je ervoor om tijdelijk een ander deel van de spaarrekening met voorwaarden te blokkeren.

Hoeveel rente ontvang ik ongeveer van een spaarrekening met bijzondere voorwaarden?

Momenteel varieert de rente voor een spaarrekening met aanvullende voorwaarden van 2,80% tot 3,80%.

Storting of spaardeposito: hoog rendement, maar je spaargeld staat voor een bepaalde tijd vast

Met een spaardeposito zet u uw geld voor een vooraf afgesproken periode opzij. Meestal is dat een of twee jaar. U kunt in de tussentijd uw geld niet opnemen, maar u ontvangt wel een rente die veel hoger is dan wanneer u een gewone spaarrekening zou gebruiken.

Die rente staat ook vast, mocht de rente dalen, dan krijgt u geen lagere rente, maar krijgt u tijdens de looptijd van het deposito exact de rentevergoeding zoals afgesproken. Het kan zijn dat u aan het einde van de afgesproken periode een hoger rendement op uw vermogen heeft behaald dan met een spaarrekening. Ook weet u precies wat u aan het einde van de looptijd krijgt.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van het depot?

Wanneer is een spaardeposito of deposito geschikt voor mij?

Een spaarrekening is geschikt voor jou als je je spaargeld 1, 2 of zelfs 5 jaar kunt sparen en als je wilt kiezen voor een vaste hoge rente over de looptijd. Als u voor een langere periode wilt sparen, is een spaardeposito een betere keuze dan een spaarrekening.

Hoeveel rente krijg ik op een spaarrekening?

Momenteel varieert de spaarrente van 4,15% tot 4,60%.€