Sparen: het belang van sparen

Lage spaarrentes, hoge hypotheken en mensen die denken dat ze al hun geld moeten uitgeven, moedigen sparen niet echt aan. En dit, terwijl het sparen, is erg belangrijk. Maar waarom zou je beginnen met sparen? En waarom sparen veiliger is dan veel andere manieren om geld in te zamelen voor later of voor een specifiek doel.

Nederland geeft meer uit dan het bespaart

Het idee blijft dat Nederlanders een zuinig volk zijn. Maar het is al lang achterhaald. Sinds 2000 geven Nederlanders zelfs meer uit dan ze sparen. Nederlanders sparen zelfs minder dan de gemiddelde Europeaan. Dit komt vooral omdat mensen de woning- en hypotheekgekte volgen die sinds de jaren negentig aan de gang is. Als gevolg daarvan gaven Nederlanders honderden miljarden van hun spaargeld uit aan huisvesting. Maar nu de huizenmarkt in 2010 en 2011 instortte, is de waarde van die woningen gedaald, niet gestegen.

Waarom ik zou moeten sparen: de rente is sowieso erg laag

Het argument om niet te sparen is dat de rente in 2011 erg laag is. Hoge inflatie en een verstikkende inkomstenbelasting zouden ook het sparen belemmeren. Het idee is dat je beter aandelen kunt kopen of beleggen in goud, zilver, onroerend goed, grondstoffen of bijvoorbeeld een vrachtschip. Het spreekt voor zich dat al deze zaken veel risico met zich meebrengen, terwijl sparen veel minder risico met zich meebrengt. Er zit ook een positieve kant aan de zo lage spaarrente. Ook de inflatie is minimaal. Bovendien is iedereen die zijn spaargeld belegt op een spaarrekening met een depositogarantiestelsel, risicovrij. In dat geval krijgt u altijd het bedrag tot 100.000 euro terug, zoals bij DSB het geval was.

Vermogenswinstbelasting – bijtelling als u meer dan 20.785 euro bezit

Bovendien is er niet altijd vermogenswinstbelasting verschuldigd. Mensen krijgen alleen een aanslag als ze meer hebben dan:

Sparen is soms gewoon een noodzaak

Soms moet je gewoon sparen. Zodat onverwachte kosten direct kunnen worden gedekt. Wie enigszins voorbereid wil zijn op de toekomst, moet een spaarpot hebben van 3 tot 6 keer het bedrag dat iemand per maand uitgeeft. Want in sommige gevallen gaat alles ineens tegelijk kapot. En wie een nieuwe koelkast, autoreparatie en een nieuwe oven moet kopen, moet een goed spaarvarken hebben. Want als je dat geld niet hebt, moet je het lenen. En het kost geld. Veel geld aan rente. Daarnaast is het erg lastig om geld te lenen van iemand die helemaal geen reserves heeft. Aflossing en rente verlagen juist de bestedingsruimte. En sindsdien is er geen ruimte meer, bij een volgende mislukking moet er weer meer geld geleend worden, en zo begint de neerwaartse spiraal. Het resultaat is vaak dat de schuld zich alleen maar opstapelt, net als de onbetaalde rekeningen en de angst die daarmee gepaard gaat.

Spaar niet als je schulden hebt

Er is een situatie waarin je niet moet sparen, en dan is er een schuld. Eerst betalen. Een rood staan ​​of lening betekent vaak het betalen van 6 tot 18 procent rente. Daar staat tegenover dat spaarrente maar zo’n 2,5 procent geeft, dus dat kan echt niet. Schulden moeten daarom eerst en zo snel mogelijk worden afbetaald.

Buitenlandse banken vallen niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel

Als u geld wilt sparen, kiest u een bank die valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dit was niet het geval bij Icesave Bank. Dit geldt ook voor:

  1. Bank of Scotland (onder het Britse depositogarantiestelsel)
  2. Argenta (van toepassing op de Belgische collectieve garantieregeling)
  3. Estonian Bigbank (volgens het Estonian Bank Guarantee Fund)

Als een dergelijke bank faalt, moet de deposant vertrouwen op een buitenlandse regeling. Omdat de uitkomst misschien niet goed is, is het beter om een ​​bank te zoeken die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Als er iets misgaat, is het makkelijker om daar geld te claimen.€