Sparen: groen sparen en fiscaal voordelig beleggen

U kunt uw spaargeld storten bij elke bank die de hoogste rente biedt, maar u kunt ook kiezen voor een “groen” alternatief. Dit is een bank die uw spaargeld gebruikt voor een beter milieu en duurzaamheid. Naast groen sparen is er ook de mogelijkheid om milieuvriendelijk of duurzaam te beleggen. Dit kan fiscaal aantrekkelijk zijn omdat de HMRC een handje helpt met een hogere box 3 vrijstelling en extra heffingskorting.

Red het groen

Nederlandse banken hebben aangeboden
groene spaarrekeningen
. Ze letten gewoon niet op vanwege de grote strijd om de hoogste rente en de vraag hoe veilig je (spaar)geld op de bank staat.

Keuze

Nu moet je kiezen uit meerdere online spaarrekeningen. Het idee is dat de banken die je je geld hebt toevertrouwd op een maatschappelijk verantwoorde manier beleggen, zonder b.v.
omgeving
schade is aangericht. Hieronder vindt u een overzicht van aanbieders en rentetarieven (najaar 2016 rentetarieven).

U ontvangt op deze rekeningen een eerlijke rente.

Deze accounts omvatten:
depositogarantiestelsel
.

Groene investeringen: groenestroomcertificaten

In kolom 3 van de belastingaangifte kunt u 57.223 euro per jaar invullen
zonder belastingen
investeringen in groene investeringen (2016). Hieronder vallen ook groencertificaten. Deze groenestroomcertificaten (of groene biljetten) krijgen van de overheid de naam “sociale investering”. Dit levert fiscale voordelen op.

Extra rendement

Bij zo’n groene belegging stort de spaarder gedurende een bepaalde periode (aantal jaren) een bedrag waarvoor hij een vaste rente ontvangt. Uiteraard krijgt u aan het einde van de looptijd uw borg terug. Zoals zojuist aangegeven betaalt u over 57.223 euro (in 2016: 1,2%) geen aangiftebelasting en in de vorm van een extra heffingskorting voor de inkomstenbelasting ontvangt de deposant een bonus van 0,7% (totaal 1,9%).

Voor een groencertificaat krijgt u meestal een niet te hoge rente, zeker in vergelijking met de hierboven vermelde “groene spaarrekeningen”. Maar omdat
Belastingdienst
Als je een handje helpt, kun je nog steeds minimaal 1,9% behalen. Zeker interessant als uw totale spaargeld groter is dan 24.437 euro (2016 heffingsvrij tarief zonder fiscale partner). Je zou er dan extra geld in kunnen steken. Nadeel is dat je tussentijds je tegoed moet verliezen
niet opneembaar
is de.

Aanbieders van groenestroomcertificaten

Groenestroomcertificaten worden uitgegeven door de volgende banken:

ASN Bank en Triodos geven
nee
groenestroomcertificaten. Dat is vreemd aangezien deze banken groene internetspaarrekeningen hebben.

Investeren of sparen

Vindt u de rente op spaarrekeningen op dit moment te laag? Misschien biedt beleggen een alternatief. Het kan ook groen en duurzaam zijn. Meer weten over beleggen? Lees speciale aanbiedingen over beleggen in aandelen of beleggen in onroerend goed en vind alle informatie. Investeer verstandig en spreid uw geld.€