Sparen en lenen tegelijk

U wilt sparen voor grote uitgaven, uw spaardoel. En dan gaat de wasmachine kapot of moeten er andere onverwachte kosten gemaakt worden en komt het geld op. Lenen bij een bank of kredietverstrekker kan meestal snel. Sparen en lenen is eenvoudig te combineren. Spaar met de hoogste spaarrente en leen altijd met de laagste kredietrente. Bekijk enkele tips voor een goede lening als je een grote uitgave wilt doen. Sparen en lenen kunnen ook gecombineerd worden in een spaarbedrijf.

Sparen of lenen?

Als de nieuwe aankoop kan wachten, is het misschien tijd om wat te sparen. Een kapotte wasmachine kan echter meestal niet wachten en dan lenen als er niet genoeg spaargeld is, spreekt voor zich. U kunt snel online of per sms geld lenen. Of dit voor u de beste optie is, hangt af van uw persoonlijke situatie en inkomen. De beste keuze hangt vaak af van het bedrag dat u wilt lenen, de rente die u wilt betalen en uw inkomen. In Santander is het mogelijk om snel tot 50.000 euro te lenen. Andere banken zijn Geldkrediet, Amstelgeld en Ribank (Interbank, Findio).

Hoeveel te lenen om te investeren?

Degenen die van plan zijn te investeren, kunnen hiervoor meestal lenen. Denk aan zaken als:

Hoeveel u kunt lenen hangt vooral af van uw inkomen en waar de lening voor is.

Maak in plaats van een lening een reserve voor onverwachte uitgaven

Het is het beste om de buffer te behouden. Niet alleen voor lopende uitgaven, maar ook voor onverwachte uitgaven en calamiteiten. Denk als particulier aan een wasmachine, een auto of iets anders dat een fortuin kost en dat u snel wilt vervangen. Het is vaak mogelijk om even in het rood te staan, maar niet zonder voorafgaande afspraak met de bank. Bovendien is rood staan ​​meestal duur. Natuurlijk zijn er vele soorten leningen en alternatieven beschikbaar voor wie goedkoop wil lenen. De ene lening is goedkoper dan de andere, dus een goede leningvergelijking is noodzakelijk.

Sparen voor een doel, maak een spaardoel

U kunt het beste sparen voor een spaardoel. Het geeft rust in de tent omdat je wat geld in de plank hebt liggen voor het geval dat. Daarnaast levert sparen spaarrente op. Rabobank heeft ooit uitgerekend hoeveel buffer in ieder geval iedereen nodig heeft, en de bedragen zijn afhankelijk van de gezinssituatie:

Welke spaarrekening moet ik kiezen?

Allemaal bedragen die beheersbaar zijn als je elke maand wat opzij kunt zetten. En dan is de vraag hoe ga je besparen. Verschillende banken hebben verschillende tools ontwikkeld om u te helpen. Vaak zijn dit methodes waarbij je een spaarbank opbouwt met een aantrekkelijke spaarrente. Bij het sparen voor een doel is het essentieel dat je flexibel spaart. Dit betekent dat u bij het geld kunt wanneer u het nodig heeft, en dat kan met deze spaarformulieren.

Welke lening kan ik het beste kiezen?

Voor uitgaven zoals een nieuwe auto of een wasmachine is een persoonlijke lening de meest geschikte manier als je geen spaargeld hebt. Zo’n lening kan meestal snel en probleemloos geregeld worden. De looptijd van de lening wordt aangepast aan de levensduur van het gekochte artikel. Als u een nieuwe auto moet kopen, krijgt u een lening voor maximaal 5 jaar. Soms 3 jaar. Het hangt af van de bank of geldverstrekker. Dit is om te voorkomen dat u nog steeds betaalt voor de oude auto wanneer u klaar bent voor een nieuwe lening. Daarnaast is het slim kiezen voor een leentermijn op maat, omdat je gemakkelijk een nieuwe lening kunt afsluiten als dat nodig is. Het grote voordeel van een persoonlijke lening is dat je vooraf precies weet wat je maandelijks aan rente en aflossing moet betalen. In andere gevallen kiest u voor een doorlopend krediet.

Sparen of geld lenen?

Spaargeld gebruiken om een ​​nieuwe auto te kopen kost ook geld, want sparen levert dan geen rente meer op. Sparen is echter vaak een goedkopere financiering dan een lening. Er zijn echter veel mensen die graag flexibel met hun geld omgaan. Ze hebben wat geld op de bank en sluiten nog steeds leningen af. Begrijpelijk, maar tegenwoordig waarschijnlijk overbodig, want op internet kun je snel een lening krijgen.

Slots sparen of lenen voor grote uitgaven

Bekijk de mogelijkheden voor doelsparen bij de bank. Door een spaardoel voor ogen te hebben, spaar je beter. Lenen kan tegenwoordig snel, we kennen zelfs flitsleningen, maar sparen is goedkoper. Of wil je flexibel zijn, dan is sparen voor de hoogste spaarrente en lenen ook een begrijpelijke keuze.

Lees verder