Sparen en beleggen dat iedereen zou moeten weten

U hoeft geen beursgoeroe te zijn om uw spaar- en beleggingsstrategie te laten werken. Het volstaat om de basisprincipes te begrijpen en in de praktijk toe te passen.

Is het sparen of beleggen?

Op dit moment vragen veel mensen zich af wat ze met hun spaargeld moeten doen:

Welnu, het kan van alles zijn, afhankelijk van de individuele levensomstandigheden en doelen.

Bouw eerst een financiële buffer op

Het opbouwen van een financiële buffer is de eerste en belangrijkste stap, want iedereen kan wel een nestje gebruiken.

Zo’n drie netto maandsalarissen dienen altijd op korte termijn beschikbaar te zijn in geval van onvoorziene situaties. De beste oplossing hiervoor is een rentedragende spaarrekening die direct opvraagbaar is.

Besparingsdoelen instellen: wat staat er op uw verlanglijstje?

Voor alle wensen die u op korte of middellange termijn wilt vervullen, moet u uw spaardoelen vastleggen in een eenvoudig persoonlijk spaarplan. Je moet vragen beantwoorden zoals:

Ook voor deze spaardoeleinden is een instant opname spaarrekening met een aantrekkelijke rente de beste oplossing.

Financiële planning: denk vandaag aan morgen

Vooral bij financiële planning begint de toekomst vandaag. Het belangrijkste principe: wie eerder begint, begint later. Maar of het nu gaat om een ​​spaardeposito of om een ​​participatie in een beleggingsfonds, het middellange- en langetermijnsparen moet altijd een minimale mate van zekerheid bieden.

Vastgoed is de kers op de taart

Iedereen die zich voor een langere periode voldoende geld kan veroorloven, die voorzichtig genoeg is met onverwachte uitgaven en die natuurlijk zonder problemen de kosten van levensonderhoud kan financieren, heeft de mogelijkheid om in onroerend goed te investeren. Net als aandelen is het de kers op de taart voor een individueel spaarplan, maar helaas niet voor iedereen.

Slimme tips om te besparen

Iedereen die elke dag een kopje cappuccino spaart, kan zich een reis in een jaar veroorloven en zelfs een auto in 20 jaar. Maar dit is slechts een van de beste spaartips. Hier zijn enkele andere slimme tips die gegarandeerd werken: