Sparen – een checklist om verstandig te sparen in 2020

Hoe sparen in 2020? Er zijn veel manieren om een ​​hoge rente en redelijke besparingen te krijgen bij een bank, verzekeraar of werkgever. Haal het maximale rendement uit uw spaargeld, ook als de rente tijdelijk lager is. Bekijk spaartips en verzeker u van de hoogste rente op uw spaargeld. Vergelijk de hoogste spaarrentes van de banken goed. Neem geen genoegen met minder rendement. Spaar met de hoogste rente, maar dan wel veilig en stap ook over van spaarbank om meer rendement uit je geld te halen.

Checklist om verstandig te sparen voor de hoogste rente in 2020

Sparen biedt de mogelijkheid om u beter voor te bereiden op de toekomst. De wasmachine kan kapot gaan, het dak kan lekken, de overheid kan allerlei nutsvoorzieningen uitschakelen. Degenen die accumuleren zijn minder kwetsbaar voor de gevolgen van dergelijke onverwachte gebeurtenissen. Waar moet je op letten om verstandig te sparen met een optimaal rendement? Hier zijn enkele suggesties:

1. Wat is slim sparen?

Kijk eerst wat je elke maand opzij kunt zetten. Probeer een idee te krijgen van wat je elke maand nog over hebt en schat in hoe lang je een bepaald bedrag op een spaarrekening of storting kunt houden. Maak een persoonlijk budget met alle inkomsten en uitgaven. Zet niet al je geld voor een lange tijd weg als je al weet dat je het geld binnenkort weer nodig hebt.

2. Hoe kies je een veilige bank of verzekeraar?

Een veilige bank is een bank die deel uitmaakt van het depositogarantiestelsel van De Nederlandse Bank. Veilig betekent dan tot 100.000 euro per persoon in dezelfde instelling. Deze bankgarantie is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan DSB Bank: wie meer dan € 100.000 bij die bank had gestort of had gespaard via een achtergesteld deposito viel niet onder de garantieregeling, maar moest apart aanspraak maken op curatoren van de bank. Pas als alle activa van de bank zijn verzameld en verdeeld, wordt duidelijk hoeveel geld ze zullen zien. Veilig sparen dus. De verzekeraar valt niet onder dit depositogarantiestelsel.

3. Lang sparen of niet?

Er zijn allerlei soorten spaarrekeningen waar u direct bij uw geld kunt. De 10 banken met de hoogste rentebesparingen van ons land vindt u in het artikel: De hoogste rentebesparingen bij Nederlandse banken. Vergelijk en kies. Maar als u uw geld voor een langere periode kunt laten staan, kunt u ook kiezen voor een spaardeposito. Veel van de hierboven genoemde banken bieden een spaardeposito aan. Het voordeel van sparen is dat je gegarandeerde rente krijgt voor de hele looptijd. Tot slot zijn er spaarrekeningen met beperkende voorwaarden. Dit zijn rekeningen waarop bijvoorbeeld een verplichting bestaat om regelmatig geld te storten, of rekeningen waar geld voor langere tijd op moet staan. Als het je interesseert, dan kies je ervoor.

4. Promotierente als hoogste spaarrente, wel of niet doen?

Of u nu spaart of leent, er is vaak interesse in actie. Dat betekent vaak een spaarrente die even hoog is en dan weer daalt. Bij lenen zien we het omgekeerde fenomeen: in de beginperiode wordt een relatief lage rente betaald, maar na verloop van tijd loopt deze op. Geïnteresseerd zijn in de activiteit is niet erg, maar je moet het weten. U kunt dan profiteren van de gunstige rente voor de periode waarin de rente van de actie geldt, en vervolgens overstappen naar een andere bank.

5. Bankrentes met elkaar vergelijken

U dient de rentetarieven tussen banken zorgvuldig te vergelijken. Er zijn banken die voor hetzelfde spaargeld slechts 0,5% rente geven, terwijl je bij een andere bank vijf keer meer kunt krijgen. Daarnaast is het belangrijk om de ontwikkelingen regelmatig te volgen. In vergelijking met 2008 zijn de meeste rentetarieven gehalveerd. Als de rente op uw spaarrekening daalt, onderneem dan actie. Via internet kan snel een spaarrekening worden geopend. Op deze manier kunt u, zeker als uw geld even niet veilig is, het saldo eenvoudig overmaken naar een andere bank. Wachten en niets doen behoort tot het verleden en kost je onnodig veel geld.

6. Verdeel uw spaargeld over meerdere rekeningen

De bankgarantie voor spaarders, het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank, houdt in dat één instelling en één persoon maximaal 100.000 euro aan spaargeld hebben gegarandeerd. Bent u samen met uw partner en spaart u bij ABN AMRO op een rekening en/of rekening, dan is uw spaargeld gegarandeerd tot maximaal € 200.000. Als u meer spaargeld heeft, doet u er goed aan om elders een spaarrekening te openen. Een bankgarantie is daar ook geldig, als het niet dezelfde bank is. Een spaarrekening is meestal gratis te openen, maar het is zeker een goed idee om naar de voorwaarden te kijken. Sommige banken eisen ook dat je met een betaalrekening betaalt, maar dit wordt vooral gevraagd door de grootste banken van ons land, zoals de Rabobank. Op internet vind je veel banken waar je veilig en gratis een spaarrekening kunt openen. Bijvoorbeeld MoneYou, onderdeel van ABN AMRO, of Leaseplan Bank.

7. Koop obligaties

Obligaties kunnen een goede couponrente opleveren. Maar obligaties zijn ook veel risicovoller. De obligaties zijn beleggingen en vallen dus niet onder de spaargarantie van het depositogarantiestelsel De Nederlandse Bank. Bovendien blijkt uit de problemen met landen als Griekenland dat het er niet eenvoudiger op is geworden om de juiste obligaties te kiezen. Ja, Nederlandse obligaties zijn veilig, maar hebben ook een lage rente. Let er ook altijd op of u te maken heeft met eeuwigdurende obligaties, eeuwigdurende obligaties die eeuwigdurende obligaties zijn. Deze obligaties bieden een hoger rendement, maar zijn vaak achtergesteld. Als zo’n land of bedrijf failliet gaat, sta je achter je schuldeisers en kijk je of je ooit je geld terugkrijgt. Veilig sparen bij een veilige bank in Nederland met een Nederlandse bankvergunning zou ik zeggen.

Een paar spaarvormen op een rij

U kunt kiezen uit allerlei soorten besparingen:

1. Gewone spaarrekening

U kunt kiezen voor een spaarrekening met beperkende voorwaarden of een directe opnamerekening. Als je akkoord gaat met bepaalde voorwaarden is de rente vaak hoger, maar heb je ook minder flexibiliteit. Met een onmiddellijke opnamerekening heb je volledige flexibiliteit.

2. Jeugdsparen

Zo spaar je voor je kinderen of kleinkinderen. U kunt het ook zo regelen dat het kind zichzelf kan redden. Het is een manier om rijkdom op te bouwen voor later, studies of andere belangrijke dingen voor het kind.

3. Bonusbesparingen

Bonussparen houdt in dat je een bonus krijgt op de basisrente als je je geld voor een bepaalde tijd laat staan.

4. Internetbesparingen

U opent online een spaarrekening en krijgt meestal een hogere rente dan een gewone spaarrekening. De kosten voor de bank zijn immers lager.

5. Bewaar de aanbetaling

U zet uw geld voor langere tijd op een spaardeposito tegen een hogere vaste rente. Vast voor de gehele door u gekozen periode. Er zijn veel mogelijke stortingsvoorwaarden. Tijdelijke opnames zijn meestal niet toegestaan ​​of worden beboet. Dat je een hogere rente krijgt op een spaardeposito is niet bij elke bank het geval. Volg dus je interesse en vergelijk verschillende spaaraanbiedingen.

6. Duurzaam sparen

Duurzaam betekent dat de bank uw spaargeld belegt in allerlei duurzame projecten.

7. Besparingen op stijgende rente

Bij samengestelde rente stort u geld voor een vaste periode, terwijl de rente elk jaar wordt samengesteld en dus wordt samengesteld. U weet vooraf wat u vergoed krijgt. Hoe langer u het geld op de rekening laat staan, hoe hoger de spaarrente.

8. Banksparen

Je spaart op een geblokkeerde bankrekening en je hebt fiscaal voordeel. Banksparen staat bekend om transparantie en relatief lage kosten.

Spaar verstandig in 2020

Dus degene die spaart moet ook op deze dagen actief zijn. Blijf op de hoogte van evenementen, vooral via internet, en sla zo snel mogelijk toe als het voor jou het beste werkt. Ook een
de hoogste rente
voor iedereen toegankelijk. Een obligatie kan ook de hoogste rente opleveren. Zeker iets voor jou of gewoon voor een spaarrekening?€