Sparen doe je niet alleen bij de bank, maar ook bij de supermarkt
Hamsteren is een leuke bezigheid, zeker als het ook extra geld en/of spullen oplevert. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen vaak sparen met een mooi rendement. Het is een vorm van verzamelen en het zit veel mensen in het bloed. Een van de meest voorkomende manieren om te beginnen met sparen is het openen van een spaarrekening bij een bank, maar helaas krijg je er steeds minder rente voor. Men begint zelfs over negatieve rente te praten, waardoor geld sparen op de bank je zelfs geld zou kosten. Niet iedereen heeft geld over, maar er zijn andere opties. Ook voor mensen die gewoon van hun inkomen leven en geen geld over hebben. Voor de geïnteresseerden kan het een leuke (en vaak noodzakelijke) sport worden.
U kunt niet alleen sparen op de bank
Sparen is eigenlijk een manier om extra geld te verdienen. Niet zozeer met fysiek werk en ervoor betaald worden, maar om er zelf geld mee te verdienen. U kunt dit doen door het in een bank te zetten die er daadwerkelijk geld aan toevoegt, maar ook door postzegels te kopen waarmee u later meer geld terugkrijgt dan u inlegt. Wie spaart, zorgt voor een buffer waarmee hij later makkelijker kan leven, of waarmee hij extra inkomen of een bepaalde, grote aankoop kan realiseren.
Spaaracties van retailers en fabrikanten
Veel retailers en fabrikanten voeren van tijd tot tijd spaaracties om nieuwe klanten aan te trekken of hun producten te promoten. Zo leverde de fabrikant van wasmiddel Ariël in het verleden gratis kleine proefverpakkingen van dit waspoeder huis-aan-huis om nieuwe klanten aan te trekken. Ook Sanex heeft op deze manier geprobeerd om deodorant meer onder de aandacht te brengen. Soms werden zelfs kleine monsters per post bezorgd. Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan deze acties.
Spaar je munten
Munten sparen is een leuke bezigheid. Naast het opbouwen van een muntenverzameling, kun je ook eenvoudig munten sparen voor specifieke doeleinden. Bewaar bijvoorbeeld alle losse euro- of 10 of 20 centmunten in een speciale doos of koker en tel pas als deze vol is. Bepaal vooraf waarvoor je spaart. Het kan zijn voor vakanties, nieuwe kleding, schoenen, huishoudelijke apparaten, studieboeken of wat je maar wilt.
Spaarzegels van supermarkten en andere winkels geven je vaak echt geld
De meest bekende en geaccepteerde spaarvorm zijn spaarzegels. Op de kaart geplakt, kun je er meestal korting voor krijgen in de betreffende winkels. Het is natuurlijk ook een vorm van klantenbinding, maar vaak ook een vorm van gezelligheid.
Spaarkaarten met bijbetaling
Tegenwoordig zijn er veel spaarkaarten waar u alleen tegen een extra vergoeding “geschenken” kunt krijgen. Dit is een minder interessante spaarkaart omdat de winkelier of fabrikant vaak iets extra’s verdient met deze cadeaus. Cadeaus worden goedkoper gekocht, maar uiteindelijk moet je ongeveer de verkoopprijs betalen, inclusief de spaarkaart.
Spaaraandelen met cashback
Spaaracties waarbij je geld terug kunt vragen op een gekocht artikel zijn erg leuk, maar je moet voorzichtig zijn. Zorg ervoor dat u de cheque meteen op de juiste manier ontvangt, want als u te laat bent, krijgt u hem. Let vooral op de einddatum van de actie, want vaak staan de goederen nog in de winkel met een aanbieding, maar is de actie al voorbij de aangegeven datum en krijg je het bedrag niet terug.
Loyaliteitspunten voor bepaalde producten
Douwe Egberts loyaliteitspunten zijn bekend, maar in de praktijk, vergeleken met een paar jaar geleden, doen ze niet veel meer. Je moet bijvoorbeeld lang sparen voordat je gaat sparen voor een koffiezetapparaat. Naast retailers kennen tankstations ook vaak loyaliteitspunten toe als vorm van klantenbinding.
“Gratis” producten
Soms kun je er “gratis” koffiemokken of glazen op krijgen. Wees hier wel slim in. Alle spaaracties kosten de retailer geld en uiteindelijk moet de klant betalen. Daarom is de prijs van het spaaraandeel inbegrepen in de prijs van de producten van het bedrijf. Het kost de winkelier niets.
Luchtmijlen
Besparingen met airmiles zijn goed ingeburgerd. Een kaart uit dit spaarsysteem kost je in eerste instantie een klein bedrag aan administratie- of registratiekosten, maar daarmee kun je sparen bij diverse bedrijven, zoals Albert Heijn, Shell en Praxis etc. Voor gespaarde airmiles kun je cadeaus ontvangen (op producten van uw eigen merk).
Het gaat altijd om klantenbinding en informatie
Uiteraard geldt dit systeem ook voor uw gegevens en uw koopgedrag. Bedrijven zijn er tenslotte dol op, maar bij elke aankoop krijg je extra airmiles op vertoon van je spaarkaart. Het kan soms oplopen. Zo kun je voor Sinterklaas vaak leuke cadeaus voor je gezin krijgen.
Kortingsbonnen in bouwmarkten
Bouwmarkten geven vaak kortingsbonnen uit. Ze hebben vaak een vervaldatum, dus het is logisch om die kortingsbonnen uit het zicht op tafel te bewaren, omdat ze de neiging hebben om te worden vergeten. Hetzelfde gebeurt immers vaak met opgeslagen cadeaubonnen. Controleer regelmatig op kortingsbonnen en probeer er een paar tegelijk in te wisselen voor iets dat u binnenkort nodig heeft.
Let op de aangekondigde spaaracties
Houd spaaracties en advertenties in kranten, mobiele telefoons en internet in de gaten. Soms kun je er gebruik van maken, maar er is ook een einddatum. Soms kun je bijvoorbeeld een prepaid telefoon opladen voor een klein bedrag, of is er een hele goede actie voor een goedkoop wasmiddel of ander product, waar vaak genoeg woorden “niet op voorraad” op staan.
BTW korting
Pas op voor zogenaamde “spaaracties” via btw. Vaak verhogen winkels voorzichtig de prijzen naar een hoger niveau en komen dan ineens met prijzen die zogenaamd exclusief btw zijn. Deze acties komen vaak uit de lucht vallen. Elke detailhandelaar moet uiteindelijk btw betalen over zijn producten die aan de belastingdienst worden verkocht en zal deze niet uit eigen zak betalen. In dat geval worden andere artikelen in de winkel vaak tijdelijk in prijs verhoogd. U als klant betaalt deze btw immers altijd zelf.
kijk om je heen
Let extra goed op bij het doen van uw wekelijkse boodschappen. Sommige retailers voeren spaaracties voor hun klantenbestand. Check altijd of de activiteit het je waard is. Soms is er een tijdelijke actie met spaarzegels voor de boodschappendoos van de supermarkt, waarvoor een of twee volle spaarkaarten moeten worden ingewisseld.
Mis geen gratis spaarzegels
Als je geen items nodig hebt die je kunt krijgen of kopen met een promotie, neem dan postzegels mee als ze gratis zijn. Je kunt er zeker een familielid of vriend(in) mee blij maken. Dan heb je meer kans dat iemand anders je ook helpt sparen als je mee wilt doen aan een bepaalde aandelenactie.
Gratis producten op spaarzegels die je niet nodig hebt
Als je gratis producten op postzegels kunt krijgen in de supermarkt of bouwmarkt, maar je kunt er niets mee, neem het dan toch, maak een foto en verkoop het online. Zo krijg je vaak je geld terug.€