Sparen bij Lloyds Bank: veilig?

Lloyds Bank biedt een relatief hoge spaarrente en een lage hypotheekrente. Tot 2014 heette Lloyds Bank Bank of Scotland. De vraag is of Lloyds Bank betrouwbaar is; is het veilig om bij deze bank te sparen? Belangrijk om te weten is dat de bank niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, maar onder het Britse garantiestelsel. Het staat ook garant voor een bedrag tot ongeveer 100.000 euro.

Sparen bij Lloyds Bank met een hoge rente

Lloyds Bank is de nieuwe naam van Bank of Scotland. Bank of Scotland is een Britse bank die bestaat sinds 1695. Bank of Scotland is enkele jaren geleden zeer actief geworden op de Nederlandse markt. Op 10 november 2014 werd Bank of Scotland omgedoopt tot Lloyds Bank.

De producten die Lloyds Bank aanbiedt zijn beperkt maar erg populair. Lloyds Bank biedt al lange tijd een vrij hoge spaarrente en heeft een aantrekkelijke hypotheekrente. Zo zijn zowel de spaarrente als de hypotheekrente concurrerend met andere banken. Lange tijd was de rente die Lloyds Bank bood op een spaarrekening met variabele rente gemiddeld zo’n 0,5% hoger dan op een spaarrekening van bijvoorbeeld Rabobank, ING of SNS Bank. € 5.000 besparen bespaart € 25 per jaar. Inmiddels is deze kloof veel kleiner geworden; vaak is er geen verschil, of hebben Nederlandse banken een aantrekkelijkere rente. Lloyds Bank heeft nog steeds een interessante hypotheekrente.

Wat je als nadeel zou kunnen noemen, is dat alles bij Lloyds Bank via internet verloopt. U kunt alleen elektronisch een spaarrekening openen, geld overmaken en afschriften inzien. Voor vragen is elke werkdag een gratis nummer bereikbaar. Maar er zijn geen Lloyds Bank-kantoren in Nederland waar u terecht kunt. Wilt u een hypotheek afsluiten, dan heeft Lloyds Bank een aantal adviseurs die u hierbij kunnen helpen.

Is Lloyds Bank betrouwbaar?

Met aantrekkelijke rentetarieven en mooie acties vraagt ​​u zich af of Lloyds Bank betrouwbaar is. Hun winsten lijken veel lager dan die van andere banken (vanwege het verschil tussen spaarrente en hypotheekrente). Maar het zou nog kunnen werken. Traditionele Nederlandse banken investeren fors in hun klanten en bouwen goede klantrelaties op met veel kantoren en adviseurs. Lloyds Bank spaart veel en daardoor kunnen zij een hogere spaarrente en een lagere hypotheekrente bieden dan de meeste andere banken en financiële instellingen.

Er is echter een klein probleempje in de hal. Lloyds Bank is geen Nederlandse bank en valt dus niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Deze garantie houdt in dat de Nederlandse overheid garant staat voor de eerste € 100.000 die u op de bank heeft staan, ook als de bank failliet gaat. Bij Lloyds Bank is dat niet het geval.

Lloyds Bank is echter onderworpen aan het Britse depositogarantiestelsel. Dit is vergelijkbaar met het Nederlandse garantiestelsel. In plaats van de Nederlandse staat staat in dit geval de Britse overheid garant voor 70.000 pond, zo’n 100.000 euro (tot 2015 was dat 80.000 pond, dat is ruim boven de 100.000 euro). Je zou kunnen concluderen dat sparen bij Lloyds Bank net zo veilig is als bij een Nederlandse bank.

Als u om deze of een andere reden een spaarrekening bij een andere bank wilt openen, maar u wilt een hoge rente, beter
nee
kies bijvoorbeeld voor Rabobank, ABN Amro, ING of SNS – tenzij ze natuurlijk een leuke actie hebben. Andere banken en financiële instellingen bieden doorgaans veel hogere rentetarieven; vergelijkbaar met de Bank of Scotland. Denk aan LeasePlan Bank, Centraal Beheer Achmea, NIBC Direct, WestlandUtrecht Bank, AT Bank (Amsterdam Trade Bank) en MoneyYou. Alle spaarproducten van deze banken en financiële instellingen vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Lees verder