Spaartips voor studenten
Het gaat niet goed met de studenten, zeker niet in deze tijd. Om deze reden wordt in dit artikel getracht een aantal spaartips voor studenten op een rij te zetten die direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven en weinig of geen inspanning vergen. Aan sommige heb je misschien al gedacht, aan andere misschien niet.
Financiën en verzekeringen
- Maak een studentenaccount aan in de internetbank. Alle grote banken bieden het aan. Er worden dus geen kosten in rekening gebracht voor debetkaart en andere diensten. Ook kunt u vaak gratis een creditcard aanvragen. Let op: Banken hebben vaak een bewijs van inschrijving bij een instelling voor hoger onderwijs nodig. Soms is het een kopie van je collegekaart/inschrijvingskaart, maar soms moet je ook studiefinanciering ontvangen op de rekening die je hebt geopend.
- Sluit een studenten- of jeugdzorgverzekering af. Alle grote verzekeraars hebben speciale pakketten voor jongeren en/of studenten. Soms bespaart het maar een paar euro per maand, maar bedenk dat je het elke maand betaalt, jarenlang. Daarom kan de maximale besparing behoorlijk groot zijn.
Telefonie, televisie en internet
- Er zijn telecommunicatiedienstverleners die in het geval van studentencomplexen vaak zeer goedkope internet-, televisie- en telefoonpakketten aanbieden. Accepteer niet alleen de offerte van de serviceprovider die bij uw huurovereenkomst is geleverd, maar voer een Google-zoekopdracht uit om te zien welke andere serviceproviders er in uw regio zijn.
- Een pakket voor internet, televisie en telefoon in één is meestal het goedkoopst. Veel studenten denken dat ze geen vaste lijn nodig hebben, maar mobiele telefoonkosten kunnen oplopen als je elke avond naar huis (of vrienden natuurlijk) belt. Bellen naar een vaste lijn is vele malen goedkoper, en soms hoef je niet eens te betalen voor de aansluiting als je ook internet en televisie koopt (onontbeerlijk voor een gewone student).
Gas, water, elektra
Op deze dingen besparen is natuurlijk heel gemakkelijk en niet alleen voor de portemonnee, maar ook voor het milieu (ook een goed argument voor de groene student). Hier zijn enkele eenvoudige tips:
- Maak uw kranen waterbesparend! Dit kan al door simpelweg een unit te kopen in een bouwmarkt! Je kunt ook een waterbesparende douchekop kopen.
- Draai de kraan dicht terwijl je je tanden poetst.
- Was de afwas niet onder de lopende kraan, maar bereid zeepsop voor. Als je geen stop bij de hand hebt, kan een bad ook uitkomst bieden.
- Plaats een wekker in de badkamer en zet deze op het maximale aantal doucheminuten voor het douchen (en overtuig je huisgenoten om hetzelfde te doen). Het kan zijn dat je heel snel het gevoel hebt dat je onder de douche staat, maar zonder dat je het weet, staan de meeste mensen langer onder de douche dan ze denken.
- Zet de verwarming in het algemeen niet te hoog. Hoe fijn het ook is om de verwarming aan te zetten na een lange dag thuis, het is niet goed voor het milieu, je portemonnee en je lichaam. Ja, ook voor je lichaam. Het is gezonder om gewoon een lekkere warme trui aan te trekken dan de verwarming hoger te zetten. Ook voorkom je dat haar en huid onnodig uitdrogen.
- De verwarming staat laag als er niemand thuis is. Het is het meest effectief om de thermostaat op een graad of 16C te zetten tijdens de koude maanden wanneer er niemand thuis is. Op die manier gaat hij meestal niet aan, maar het duurt niet zo lang (en verbruikt dus niet zoveel energie) om weer op te warmen als je thuiskomt en hem aanzet. Als je een eigen thermostaatknop op de radiator in je verwarmingssysteem hebt, kun je deze alleen laag zetten. Als het zomer is, kan de verwarming natuurlijk helemaal uit!
- Zet op winteravonden de radiator een uur voor het slapengaan lager. De warmte blijft nog minimaal een uur staan, dus het is niet nodig om de verwarming dat uur aan te zetten. Bovendien is bewezen dat je beter slaapt in een koele kamer, dus de dapperen willen er misschien eerder van af.
- Sluit de gordijnen als het donker wordt. Als het donker wordt, daalt de temperatuur buiten en neemt het temperatuurverschil tussen buiten en binnen toe, waardoor er meer warmte uit je woning ontsnapt dan normaal. Door de gordijnen te sluiten voorkom je dat een deel van de warmte ontsnapt en bespaar je op stookkosten. Het voorkomt ook dat snuffelaars naar binnen gluren!
- Plaats een warmtereflecterende folie achter de radiator. Het is makkelijk verkrijgbaar in een bouwmarkt voor een paar euro en zorgt ervoor dat je niet voor niets het stuk muur achter de radiator opwarmt, maar dat de warmte terug naar de kamer gaat.
- Plak warmtereflecterende folie op de ramen. Dit is ook verkrijgbaar bij de bouwmarkt en werkt in principe als de folie achter de radiator, alleen is het transparant zodat je gewoon uit het raam kunt kijken.
- Vermijd tocht! Het voorkomen van tocht kan ook bijdragen aan een prettiger klimaat in huis en tegelijkertijd de energierekening verlagen. Bij elke bouwmarkt kun je tochtstrippen voor een paar euro kopen. Je kunt tochtborstels in de brievenbus doen als ze er nog niet zijn.
- Doe de lichten uit als er niemand in de kamer is.
- Laat opladers niet in het stopcontact zitten. Ze gebruiken nog steeds elektriciteit! Dit heet stand-by verbruik.
- Schakel zoveel mogelijk apparaten uit als ze niet in gebruik zijn. Gebruik de standby-knop zo min mogelijk. Ten eerste verkort het de levensduur van het toestel wanneer het lange tijd in de standby-modus staat, ten tweede heb je nog steeds standby-verbruik. In het geval van de computer is uit onderzoek gebleken dat als je de computer langer dan 40 minuten niet gebruikt, dus bijvoorbeeld als je gaat lunchen, je het apparaat beter uit kunt zetten. Het is energiezuiniger om het uit te schakelen en weer aan te zetten wanneer u weer aan het werk gaat dan om het aan te laten of in de slaap-/slaapstand te laten staan. Als je alleen naar de mailbox gaat of zo, kun je hem beter in de slaap- of slaapstand zetten.
- Samen koken. Blijkbaar kost het een stuk minder gas om een pan pasta voor vier personen te koken dan voor vier keer voor één persoon.
- Kook niet voor elke kop thee een kopje water. Maak ’s ochtends of vroeg in de middag een grote pot thee en bewaar deze in een thermoskan. Het wordt de komende drie uur lekker warm. Als je een gezellige thee hebt, kun je deze nog langer gebruiken.
Boodschappen doen en winkelen
- Wees niet lui en ga niet zomaar naar de dichtstbijzijnde supermarkt, maar kijk wat er nog meer is. Op internet kun je gemakkelijk vinden welke het goedkoopst is. Soms kun je het ene type product goedkoop kopen in de ene supermarkt, maar voor een ander type product kun je beter naar een andere gaan. (En als je langs meerdere supermarkten rijdt, werk je ook aan je conditie, waardoor je kunt besparen op een sportschoolabonnement).
- Kras de Nee/Nee-sticker van je brievenbus en kam de aanbiedingen in de folders door. Even wat werk, maar zeker de moeite waard. (Voor een echt milieuvriendelijke student, wil je misschien de sticker laten zitten en op internet kijken. Je kunt bijna elke map van de grote supermarktketens en andere winkelketens op internet vinden).
- Samen (weer) koken. Je bespaart niet alleen op gas, maar ook op de kosten van de maaltijd zelf. Je gooit aan het eind van de dag vaak een stuk minder weg (je kunt geen halve aubergine of iets dergelijks kopen, maar wel 2 aubergines!) en je bespaart flink op de kosten van je maaltijd. Ook kosten grotere hoeveelheden relatief minder dan kleine hoeveelheden in de supermarkt. En last but not least: er worden minder pannen gebruikt om te koken, waardoor je bespaart op warmwater- (en afwas)kosten.
- Kook een of twee keer per week vegetarisch. Ten eerste lijkt het gewoon gezond (je kunt rondkomen met minder vlees, en zolang je niet altijd vegetarisch eet, zijn er geen vleesvervangers nodig), en ten tweede bespaar je geld, aangezien vlees meestal het duurste onderdeel is van een maaltijd. eetpatroon. maaltijd. Vegetarisch eten kan ook erg lekker zijn.
- Er zijn ook winkels die studenten korting geven. Het is altijd te vinden op internet. Ook een CJP-pas (tot 35 jaar) kan een goede besparing zijn. Het kost slechts 15 euro per jaar en je krijgt korting in veel winkels.
Reizen, cultuur en nachtleven
- Met bovengenoemde CJP-pas kunt u ook korting krijgen in het buitenland en op reizen. Vaak kun je als student op vertoon van je studentenkaart bij vele musea in binnen- en buitenland tegen gereduceerd tarief naar binnen. Draag het dus altijd bij je.
- In studentensteden wordt in bepaalde kroegen (soms op bepaalde tijden en dagen) ook bier tegen studentenprijzen geschonken en anders kun je altijd bij je studentenvereniging terecht voor een borrel of een feestje, waar bier vaak voor een goede prijs wordt aangeboden. Gezellig hoeft niet duur te zijn!
- Sommige bioscopen bieden ook kortingen voor studenten (met studentenkaart!) of houders van een CJP-pas. Als je vaak naar de film gaat, kan dit een groot verschil maken.
- Wil je uit eten, dan is de universiteitskantine het goedkoopst, naast de snackbar natuurlijk. In beide gevallen is de kwaliteit van het eten echter niet altijd even goed en een goede tip is om op internet te zoeken naar aanbiedingen van restaurants. Er zijn websites (zie externe links voor een van de grootste) die elke dag nieuwe aanbiedingen hebben in alle steden in Nederland.
Sport en verzorging
- Zelfs een wat zichzelf respecterende student wil er goed uitzien, met of zonder geld op zijn rekening. Er moet dus worden gesport en een kapper, en misschien moeten de dames ook naar een schoonheidsspecialiste. Dit alles is ook mogelijk tegen een lagere prijs dan de reguliere prijs.
- Studentensteden hebben vaak kappers die studenten korting geven op vertoon van hun studentenkaart (dus weer meenemen!).
- Soms zijn er ook schoonheidssalons die zo’n regeling hebben.
- Daarnaast heeft elke zichzelf respecterende universiteit een sportcentrum. Zeg dus dat dure sportschoollidmaatschap op en kijk op de website van je universiteit wat ze te bieden hebben. De meeste bieden een scala aan activiteiten en opties voor een prijs die vaak minder is dan de helft van wat u normaal zou betalen.
- De ervaring leert dat kortingsbonnen voor aanbiedingen van sportscholen, kappers en schoonheidssalons vaak online voor een goede prijs te koop zijn. Zo zie je er toch nog goed uit voor dat feestje!
€
€