Spaartips voor studenten

Studenten betalen zichzelf tegenwoordig een fortuin om hun studie en kamer te kunnen betalen. Het meeste geld gaat op aan collegegeld en verplichte boeken. Zo houd je weinig geld over voor andere dingen, waardoor studenten vaak moeten bezuinigen. Hier zijn enkele handige tips om geld te besparen op alledaagse dingen.

Huishoudens

Als student (een student die op een kamer woont) woon je in de meeste gevallen niet alleen. Vaak heb je huisgenoten met wie je een woonkamer, badkamer of keuken deelt. Niet alleen wil je als student geld besparen, maar je huisgenoten laten ook geen geld vallen tijdens hun studie. Dus kom samen om geld te besparen in uw huishouden. Ga bijvoorbeeld een paar keer per week samen uit eten om geld te besparen op de voedselkosten. Het kost veel meer geld om alleen voedsel te kopen en te koken dan wanneer je samen een pan kookt. Koop een portie gehakt voor ongeveer 1,00 euro. Koop je meer personen, bijvoorbeeld een stuk of drie, dan betaal je vaak tussen de 1,50 en 2,00 euro. Per persoon is het natuurlijk iets goedkoper. Hetzelfde geldt natuurlijk voor ander vlees, groenten en aardappelen. Je kunt er nu voor kiezen om het bedrag per maaltijd te delen door het aantal eters zodat iedereen een gelijk deel betaalt. Het is handiger en soms zelfs goedkoper om te koken en dus zelf te betalen. Je kunt dan zelf bepalen wat je kookt en voor hoeveel, en het kan je ook nog eens geld besparen!

Naast samen eten kun je ook afspraken maken over het gebruik van elektrische apparaten, douche, fornuis en tv en radio. Gas, water en lichtgebruik kosten vaak veel geld, zeker in een groot huishouden. Maak bijvoorbeeld regels over douchetijden, hoe lang en hoe vaak. Je kunt ook ruzie maken met je huisgenoten over de temperatuur in huis. Als u bijvoorbeeld afspreekt om geen apparaten en kachels aan te zetten wanneer uw huisgenoten weg zijn, bespaart u zeker energie. Pas echter op dat u de huisgenoten niet te veel stoort, dit kan tot vervelende situaties leiden! Te zuinig omgaan met elektriciteit, gas en water kan ook vervelend zijn, dus houd je aan de limieten.

Daarnaast is het een goed idee om samen met je huisgenoten een gezamenlijke spaarrekening te openen. U kunt het saldo van de reeds betaalde huur betalen of u kunt af en toe een klein bedrag betalen. Zo voorkom je dat je ineens grote kosten maakt als een belangrijk deel van je voorraad uitvalt. Als er niets met het geld wordt gedaan, kun je het weer verdelen onder de huisgenoten, en zo heb je geld gespaard (vaak met rente) en toch een aandeel!

Vertrek en vrije tijd

U kunt niet alleen in uw huishouden zuinig zijn. Er zijn ook veel besparingen in vrijetijdsopties. Uitgaan is bijvoorbeeld vaak een van de grootste uitgavenposten voor een student en kan aan het einde van de maand soms voor problemen zorgen. Uitgaan is leuk en je moet het zeker niet laten gaan, maar als je in de schulden komt of daardoor niet genoeg geld hebt voor andere dingen, is het een stuk minder leuk. Het meeste geld bij uitgaan wordt besteed aan drankjes en entreegelden voor clubs en discotheken. U kunt echter ook geld besparen door uit te gaan. Probeer bijvoorbeeld binnen te zijn voordat je de entree betaalt. In de meeste discotheken is er geen entree voor 12.00 uur. Zo bespaar je alleen op de entreeprijs. Daarnaast kun je natuurlijk besparen op je onkosten binnen de club. Koop niet te veel en niet te dure drankjes. Het bespaart geld en is ook veel beter voor u! Als je zelf weet dat je het niet kunt bijhouden, neem dan bewust minder geld mee. Zo kunt u niet meer uitgeven dan u vooraf zorgvuldig heeft gepland. Neem dan natuurlijk niet je pinpas mee, want het is vaak erg verleidelijk om toch geld op te nemen. Geld lenen van vrienden is ook geen optie als je echt geld wilt besparen. Ten slotte kunt u tijdens het happy hour natuurlijk extra drankjes kopen. Drink trouwens niet te veel, ook de ziekenhuiskosten rijzen de pan uit!

U kunt niet alleen geld besparen door uit te gaan. Snijden kan ook bij andere recreatieve activiteiten. Houd je bijvoorbeeld van sporten? Blijf het dan doen, maar zorg ervoor dat je sport je niets kost. Sporten als fitness, turnen en schaatsen zijn dure sporten en er zijn veel alternatieven. ‘S Ochtends vroeg hardlopen en naar school of werk fietsen, houdt je lichaam in vorm en je hebt een goedkope manier gevonden om te sporten. Je kunt bijvoorbeeld ook gaan skeeleren of gewoon elke dag gaan wandelen. Wil je toch blijven werken in een team of sportschool? Bedenk dan hoeveel je gaat betalen en kijk of je het ergens anders goedkoper kunt krijgen.

Vaste kosten

Naast de marginale kosten kennen we ook de vaste lasten in elk huishouden. Dit geldt ook voor jou als student die op de kamers woont. Denk hierbij niet alleen aan gas, elektra en water, maar ook aan internet-, telefoon- en televisieabonnementen. Het is gemakkelijk om op alle bovenstaande vragen te besparen. Als je bijvoorbeeld gas hebt, wil je misschien een kortere of minder warme douche nemen. Je kunt ook de verwarming een graad lager zetten en in plaats daarvan een dikkere trui aantrekken. Om stroom te besparen moet je de apparaten helemaal uitzetten, dus ook niet op stand-by zetten. Zeker in de weekenden wanneer de meeste studenten naar huis gaan, is het verstandig om apparaten helemaal los te koppelen. Laat ook geen opladers van mobiele telefoons of laptops in het stopcontact, dit is niet alleen schadelijk voor je apparaten maar kost ook veel energie. Een handige tip is ook om zuinige lampen te kopen die minder energie kosten dan conventionele lampen. Een kortere douche helpt ook om water te besparen. Nog een tip: was de afwas niet te snel en te weinig tegelijk. Het kost veel (warm) water en ook meer tijd. Als u alleen of met z’n tweeën woont, is het beter om de afwas een dag te bewaren en de afwas pas ’s avonds te doen. Hetzelfde geldt natuurlijk als je een vaatwasser hebt. De grootste waterverspillers zijn nog steeds het toilet (vooral de ouderwetse) en de lopende kraan. Wees hier dus extra voorzichtig mee!

Ook op internet- en televisieabonnementen kun je goed besparen. Let bij het onderzoeken van zo’n abonnement goed op welke aanbiedingen geldig zijn en hoeveel je uiteindelijk (na de aanbieding) per maand betaalt. Een pakketje ophalen is vaak goedkoper, maar het kan ook duurder zijn omdat je vaak naar een vaste lijn moet bellen en niet elke student dit nodig heeft. Vergelijk alle mogelijke aanbieders met elkaar en je zult zien dat je uiteindelijk de goedkoopste vindt. Let ook op eventuele aansluitkosten en bijvoorbeeld de huurprijs van een modem. Ook kosten mobiele abonnementen vaak veel geld voor studenten. Prepaid bellen is meestal goedkoper omdat je bijvoorbeeld je belbundel niet kunt overschrijden. Geen beltegoed meer, niet meer bellen of sms’en en zo snel geen geld meer uitgeven aan gesprekken. Wil je toch je abonnement behouden? Zorg dat je niet over je belbundel heen gaat en neem geen abonnement dat niet te duur voor je is. Je hoeft niet altijd alles te hebben, want mobiel internet is niet echt nodig, maar het kost wel geld!

Etenswaren

Een belangrijk onderdeel van geld besparen is natuurlijk het kopen van eten, drinken en andere boodschappen. Je wilt het natuurlijk zo goedkoop mogelijk doen, maar toch lekker en gezond eten. Ga dus niet naar dure supermarkten, maar zorg ervoor dat ze verse groenten en fruit verkopen in de supermarkt van jouw keuze. Beknibbel niet op groenten en fruit, en beknibbel niet op brood. Dit zijn belangrijke voedingsmiddelen en het is niet handig om erop te beknibbelen. Doe het liever met snoep en chips. Natuurlijk kun je het af en toe kopen, maar doe het niet te vaak. Koop niet meteen de duurste broodsoort, maar neem wat lekker en goedkoop is. Vaak is het handig om zelf een half brood te kopen, helaas is dat duurder. Een alternatief is om een ​​heel brood te kopen en de helft daarvan in te vriezen. De rest kan later en nog vers gegeten worden.

Zoals gezegd is het ook goedkoper om samen met anderen te eten. Zo kun je grote pakketten kopen, en die zijn vaak goedkoper dan kleine losse pakketten. Als je niet met anderen kunt of wilt eten, koop dan soms grootverpakkingen. Gebruik een product bijvoorbeeld meerdere dagen achter elkaar zodat je niet elke dag geld hoeft uit te geven. Koop bijvoorbeeld een grote verpakking vla, die is goedkoper dan een pint en kan langer mee. Let vooral op de houdbaarheidsdatum van producten en zet bederfelijke artikelen in de koelkast. Bewaar je gerechten of produceer niet te lang en wees niet te gul met het opwarmen van maaltijden. Wat je ook kunt doen is twee dagen zelf koken. U kunt bijvoorbeeld de ene dag gekookte aardappelen eten en de rest de volgende dag bakken. Het bespaart u ook geld.

Het advies