Spaarrente op een betaalrekening levert geld op

In januari 2012 maakt SNS Banka op haar website trots bekend dat er al 75.000 betaalrekeningen met rente zijn afgesloten. Dit geldt voor de betaalrekening waarvoor de bank een vergoeding verstrekt ter hoogte van 1,25 procent van het gemiddelde bedrag op de rekening. In eerste instantie denk je dat je een goede deal krijgt, maar de hoge kosten doen het voordeel van de spaarrente teniet.

Banken kunnen alleen als banken functioneren als ze geld verdienen. In heel eenvoudige bewoordingen verdienen ze geld door goedkoop geld in te zamelen en tegen een hogere prijs uit te lenen. Ze kunnen extra geld aan hun kassa toevoegen door hun klanten in rekening te brengen. De bank brengt kosten in rekening voor het aanhouden van een betaalrekening en het kunnen pinnen en internetbankieren. Verschillende banken bieden een betaalrekening aan met rente over het bedrag dat erop staat. Een daarvan is SNS Bank.

SNS Betalen

In januari 2012 heeft SNS Banka al 75.000 van deze betaalrekeningen op de markt gebracht. In de reclamecampagne kondigden ze breed de betaalrekening aan. Uit de berekening blijkt echter dat het voordeel minder is dan je op voorhand zou verwachten. Om kosten te kunnen vergelijken, moeten we eerst weten wat concurrerende banken klanten vragen voor een betaalrekening. Uit een bankenonderzoek blijkt dat de kosten circa 15 tot 25 euro per jaar bedragen. “Betalen van SNS” kost € 2,50 per maand, dus de kosten zijn € 30 per jaar. Uit onderstaande berekening blijkt dat een betaalrekening met spaarrente niet zo interessant is.

Voorbeeld

Overschot op een betaalrekening houden is niet slim. De rekeninghouder heeft een groot bedrag op de betaalrekening staan ​​op het moment dat het salaris wordt uitbetaald. Voor berekeningen gaan we ervan uit dat er gemiddeld € 800 op de rekening staat.Na het storten van het salaris hebben de meeste rekeninghouders meer, maar gedurende de maand wordt het bedrag op de betaalrekening steeds kleiner.

1,25 procent van 800 euro = 10 euro per jaar

Wissel voor een paar euro per maand

75.000 mensen stappen voor een paar euro per jaar over naar SNS bank. Als de betaalrekening gemiddeld minder heeft, wordt de rente op spaargeld nog lager.

Slimme marketingtruc of bedrog?

Klanten doen het gemiddeld genomen beter, maar de reclamecampagne is misleidend te noemen. Er is gesuggereerd dat u als consument veel geld verliest als u geen rente krijgt op spaargeld op uw betaalrekening. De gemiddelde winst is te klein om er zo’n ophef over te maken. Voor consumenten met gemiddeld € 2.000 op hun betaalrekening is het voordeel slechts € 25,- exclusief rekeningkosten. Misleiding is misschien een te negatieve omschrijving, maar het is in ieder geval een slimme marketingtruc.

Banken proberen klanten met wijsheid aan te trekken

Bovenstaand voorbeeld verwijst naar SNS Bank, maar ook andere banken proberen zoveel mogelijk geld te verdienen op kosten van de klant. De hypotheekrente die zij hanteren is volgens de Vereniging van Eigenaren onredelijk hoog. Als je hypotheekrentes vergelijkt met tarieven in de ons omringende landen, dan is onze rente gewoon veel hoger. Ze handhaven echter een lage spaarrente. Op het moment dat ze door wanpraktijken weer in de financiële problemen komen, moeten diezelfde banken weer worden gered met ons belastinggeld.€