Spaarrekeningalternatieven voor 2020 en 2021

Wat is het beste spaarrekeningalternatief in 2020 en 2021? Sparen betekent ook kijken naar allerlei spaarmogelijkheden op een gewone spaarrekening. Zo geeft een spaardeposito doorgaans een hogere rente dan een gewone spaarrekening. Of kies ervoor om te beleggen en aandelen of hoogrentende obligaties te kopen, in goud te beleggen en een gemengde spaarrekening te kiezen. Met deze alternatieven kunt u sparen en beleggen combineren. Of je hypotheek aflossen en investeren in zonnepanelen. Beide geven een hoog rendement.

Inhoud

Levensloopregeling 2020 en 2021

Tot 1 januari 2022 kent de Levensloopregeling een overgangsregime, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen mensen met een saldo van minder dan of groter dan 3.000 euro. Maakt u in 2020 en 2021 gebruik van het overgangsregime van de Levensloopregeling en is uw lening afgelost?

Rente op spaardeposito of groeiend spaargeld is hoger in 2020 en 2021

Bekijk spaargeld. Er zijn veel mogelijkheden en de rente op sparen is vaak hoger. Een ander voordeel is dat de spaarrente vast staat waardoor je de hele periode geniet van een hoog rendement. Naarmate uw spaarrekening groeit, stijgt de rente elk jaar, waardoor uw rendement alleen maar toeneemt.

Vergelijk alternatieven voor sparen, het beste alternatief is investeren in 2020 en 2021

Op het gebied van beleggen zijn er veel alternatieven voor sparen, maar wat gaat u beleggen:

Maar ook als u op zoek bent naar alternatieven, doet u er goed aan niet alles in één mand te stoppen. Niemand heeft een glazen bol en weet welke investering in de nabije toekomst zeker gaat lukken. Daarom moet u uw geld verdelen. Hoeveel en hoeveel u bespaart, hangt af van uw profiel en waar het geld voor is. Als je snel weer geld nodig hebt, is het verstandig om te sparen op een rekening waar je direct bij je geld kunt. Als je geld bestemd is voor je pensioen, is het ook erg onverstandig om te veel risico te nemen met je geld. Een deel van uw spaargeld belegt u vervolgens zelf of via een goede beleggingsfondsbeheerder. Vraag altijd aan de fondsmanager wat de beheerkosten zijn en wat de resultaten tot nu toe zijn. Kies een fonds dat al geruime tijd een goed rendement geeft. Het is geen garantie voor de toekomst, maar het vertelt veel over het verleden, ook in moeilijke tijden. Zo heeft het ING Global Opportunities Fund de prestigieuze Morningstar-prijs voor beleggingsfondsen gewonnen in de categorie Best Global Equity Fund. Robeco doet het meestal goed, maar uw bank kan het ook goed.

Rente en inflatie

Op dit moment is de grote onbekende inflatie en rentetarieven in de nabije toekomst. Als de economie echt herstelt, zullen de inflatie en de rentevoeten dat ook doen. Slechte vooruitzichten voor iedereen die obligaties bezit of van plan is te kopen. Een hogere rente zal zeker leiden tot lagere obligatiekoersen. Ondertussen heeft de verkoop weinig zin. Hoe langer de looptijd van de obligatie, hoe gevoeliger deze belegging is voor renteschommelingen. Daarom lijkt beleggen in obligaties op dit moment riskant. Een hogere inflatie lijkt ook niet goed te werken voor aandelenbeleggingen. Voor bedrijven worden grondstoffen duurder, wat de winst onder druk zet. De winnaars kunnen bedrijven zijn die grondstoffen, bewerkt of onbewerkt, tegen een premie aan anderen kunnen verkopen. Denk aan Royal Dutch Shell of ArcelorMittal Steel.

Een mix van beleggen en sparen

Een combinatie van beleggen en sparen lijkt ook een goed alternatief. Er zijn spaarrekeningen waar u uw inleg niet kunt verliezen en de rente is afhankelijk van de AEX beursindex. Denk bijvoorbeeld aan de vorige ABN AMRO AEX Spaarrekening. Deze hybride spaarrekening is niet meer te openen bij ABN AMRO. Je at van twee kanten en combineerde sparen met beleggen, maar let op: als het niet goed gaat met de aandelenmarkt kan de rente nul zijn, want het rendement hangt af van de stijging van de AEX-index.

Goud kopen in 2020 of 2021?

Goud heeft een aanzienlijke prijsstijging doorgemaakt, maar ook een aanzienlijke daling. Goud lijkt zijn grootste rally te hebben gehad, maar als ons financiële systeem weer in de problemen komt, bijvoorbeeld omdat te veel landen te hoge schulden hebben of de banken weer de fout in gaan, lijkt goud weer een goede investering. Willem Midelkop heeft een groot groeipotentieel.

Investeringen in vastgoed in 2020 en 2021

De vastgoedprijzen zijn sterk gestegen, vooral in de particuliere sector. Het bedrijfsleven staat op sommige terreinen nog voor uitdagingen door leegstand. In de private sector zijn er gebieden waar de huizenprijzen zijn doorgelopen en in 2021 nog fors kunnen stijgen (bijvoorbeeld Amsterdam). Als de economie aantrekt en de rente relatief laag blijft, kunnen de vastgoedprijzen overal in ons land snel herstellen en zijn daar goede rendementen te behalen. De snelle woningverkopen zijn in 2020 sterk gestegen en zetten naar verwachting door in 2021.

Zonnepanelen plaatsen

Door gebruik te maken van zonnepanelen kunt u veel geld besparen en daarmee een hoog rendement behalen op het geïnvesteerde bedrag in uw woning. Hoger rendement dan alle soorten spaarrekeningen Bovendien stijgt uw huis in waarde en is het aantrekkelijker geworden voor een snelle verkoop.

Verspreid en verspreid nog eens

Het betekent geld verdelen en opnieuw verdelen. Er zijn veel onzekerheden rond de wereldeconomie. Het is vergelijkbaar met de loterij, waar de hoofdprijs kan vallen op het enige staatsloterijticket dat je koopt of op de vele loten die je als hete ijzers in het vuur houdt.

Laatste alternatieven voor sparen in 2020 en 2021

Over het algemeen zijn er veel manieren om uw spaargeld en geld verstandig te gebruiken.

Lees verder