Spaarrekening of spaardeposito

Wat is het verschil tussen een spaarrekening en een spaardeposito? Wat zijn de voor- en nadelen van spaarrekening en spaardeposito? En over welke spaarvorm krijgt de spaarrekening rente?

Spaarrekening

Een spaarrekening is een flexibele spaarvorm waarbij u op elk moment geld kunt opnemen of storten. U krijgt een variabele rente op uw spaargeld, die binnen bepaalde grenzen kan fluctueren. Geld op de spaarrekening kan vrij worden opgenomen. Er zijn dus geen kosten aan verbonden.

Voordelen van een spaarrekening

Nadelen van een spaarrekening

Wat is een spaardeposito?

Sparen is een vorm van sparen met een vaste rente en een vaste looptijd. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Vaak kan de klant zelf de periode kiezen waarvoor hij zijn geld wil blokkeren. De looptijd varieert daarom van enkele maanden tot twintig jaar. De bank stelt verschillende voorwaarden aan het spaardeposito, zoals de minimale inleg. Geld is niet vrij opneembaar. Als u tussendoor geld opneemt, brengt de bank een vergoeding of boeterente in rekening.

Besparingen voor grote uitgaven

Een spaardeposito is handig voor mensen die sparen voor grote uitgaven en die misschien voor lange tijd niet genoeg geld hebben.

Voordelen van spaardeposito’s

Nadelen spaardeposito

Flexibel deposito en bestemmingsdeposito

Wil je toch af en toe geld kunnen opnemen, dan zijn er alternatieven voor het spaardeposito, zoals het flexibele deposito en het bestemmingsdepot. De looptijd van het bestemmingsdeposito ligt tussen drie maanden en zes maanden. Spaargeld kan alleen worden opgenomen voor doeleinden die met de bank zijn overeengekomen, zoals de financiering van een nieuwe auto.

Vergelijk spaarrekeningen

De beperkende voorwaarden variëren sterk, afhankelijk van de spaardepositoaanbieder. Houd bij het vergelijken van spaardeposito’s rekening met de volgende punten:

Spaarrekening spaardeposito
Looptijd onbeperkt een bepaalde deadline
Rente 0 +
Geld storten en opnemen Ja afwezig of beperkt
Soort interesse variabel of vast gemaakt