Spaarhypotheek of lening oversluiten

Met een goedkope hypotheek of lening oversluiten kun je veel geld verdienen. Het oversluiten van een lening of hypotheek verlaagt uw maandlasten. Een spaarhypotheek is waarschijnlijk een uitzondering. Vraag verschillende offertes aan voor het oversluiten van uw hypotheek. Banken vechten om klanten die hun hypotheek willen oversluiten. Dus overstappen en herfinancieren.

Lagere hypotheekrente biedt kansen

Ook bij een hypotheek dient u de ontwikkeling van de hypotheekrente actief te volgen. Toegegeven, een hypotheek sluit je meestal voor vele jaren af, maar dat neemt niet weg dat je veel geld kunt verdienen door tussentijds je hypotheek over te sluiten. Natuurlijk is er vlak voor uw hypotheekverlenging een moment waarop u een aanbod van uw bank krijgt om uw hypotheek te verlengen. Dat is ook herfinancieren, maar dan bedoel ik herfinancieren met lagere maandlasten. Dit doet u door gebruik te maken van lagere hypotheekrentes en deze over te hevelen naar uw huidige bank of een andere hypotheekbank of geldverstrekker.

Concurrentie voor banken is hevig als het gaat om herfinanciering van hypotheken

Banken zijn huiverig voor het verstrekken van een nieuwe hypotheek, maar wanneer uw rentevaste periode afloopt, zijn ze allemaal geïnteresseerd. U had al een hypotheek, dus de bank is verplicht u aan te trekken. Vraag offertes aan en profiteer van deze concurrentiestrijd bij banken.

Voordelen van het oversluiten van uw hypotheek

Het grootste voordeel zijn lagere maandlasten, maar het is ook tijd om je bank te verlaten als je toch niet zo blij was met de bank. Leningen overzetten naar een groter hypotheekbedrag is meestal ook mogelijk met een lagere rente. Met een hogere hypotheek los je andere leningen af, maar betaal je toch elke maand minder. Het grootste voordeel behaalt u als u bijvoorbeeld een roodstand op de bank aflost met een grotere hypotheek. Sta je rood bij de bank, dan betaal je al snel 15 procent. Met een hypotheek is het veel, veel lager. Dus over het algemeen boek je vooruitgang.

Is het oversluiten van een hypotheek rendabel?

Het is aan te raden om de hypotheek te herfinancieren met hetzelfde hypotheekbedrag als hierdoor de maandlasten lager worden. Laat de bank of kredietverstrekker dus bepalen welke kosten u moet betalen om de lening of hypotheek over te sluiten. Eventuele boeterente, administratieve lasten, eventueel notaris- of andere kosten. Dan zul je zien dat het maandbedrag lager is of over een paar jaar lager zal zijn. In dat geval is een overschrijving sterk aan te raden. De boeterente die u mogelijk moet betalen, is volledig fiscaal aftrekbaar en kan in enkele jaren worden terugverdiend.

Je hebt er jarenlang profijt van

Succes bij het oversluiten van een hypotheek is meestal een wat langere termijn. U betaalt dan boeterente die u de komende jaren moet terugbetalen. Omdat boeterente fiscaal aftrekbaar is, kunt u er snel geld mee verdienen, hoe snel hangt vooral af van de hypotheek- en rentevaste periode.

Neem een ​​spaarhypotheek

Dan spaarhypotheek. Bij een spaarhypotheek moet je niet alleen kijken naar de hypotheekrente, maar ook naar de totale kosten per maand. Dat wil zeggen, rekening houdend met het spaargedeelte van de hypotheek. Met deze hypotheek spaar je op een geblokkeerde rekening met spaarrente die gelijk is aan hypotheekrente. Wat u wint aan hypotheeklasten met een lagere rente, verliest u in het spaargedeelte. Zeker als je de hypotheek al jaren hebt, is het spaardeel al een mooi bedrag geworden en gaat de lagere rente tegen je werken. Een voordeel aan de ene kant wordt teniet gedaan door een nadeel aan de andere kant. Dan is het oversluiten van uw hypotheek waarschijnlijk niet verstandig. Maar ook bij een spaarhypotheek kun je het beste om verschillende aanbiedingen vragen om te kijken hoe het gaat. Kijk dan bij het hypotheekdeel en het spaardeel samen of oversluiten zinvol is. Als je eigen vermogen hebt opgebouwd, is er een bijkomend voordeel: een lagere rente omdat je in een lagere risicoklasse zit dan toen je de hypotheek afsloot.

Slot

Het oversluiten van een hypotheek heeft meestal alleen het voordeel van een lagere rente. Een uitzondering kan een spaarhypotheek zijn. Vraag altijd naar voldoende biedingen. Je weet tenslotte maar nooit, misschien krijg je een veel betere deal dan je had verwacht.

Lees verder