Spaargeld overboeken naar een andere bank

U wilt uw spaargeld overboeken naar een andere spaarrekening bij een andere bank die een hogere rente biedt. Maar hoe werkt de overboeking van een spaarrekening? En hoe kunt u de oude spaarrekening opzeggen?

Sparen en rente

Banken zijn niet bepaald genereus met rentebetalingen, het is niet eenvoudig om een ​​spaarrekening te vinden die een goede rente biedt voor een (internet)spaarrekening. Als je al meerdere jaren bij de ene bank zit, kan het lastig zijn om over te stappen naar een andere bank.

Spaarrekening wijzigen: hoe werkt het?

Overstappen naar een andere spaarbank is makkelijker dan het lijkt. Klanten kunnen gemakkelijk overstappen naar een concurrent waar de spaarrente hoger kan. Het moeilijkste is om een ​​alternatief te vinden voor een betaalrekening.

Vergelijk bank- en spaartarieven

Het kan verleidelijk zijn om meteen de spaarrekening met de hoogste rente te kiezen. Het is echter minstens zo belangrijk om aandacht te besteden aan de betrouwbaarheid van de bank. Want het is niet altijd vanzelfsprekend dat een bank betrouwbaar is, zoals we bij DSB Bank hebben gezien. Een spaarbank met een hoge rente is niet altijd betrouwbaar. Controleer ook of de spaarrekening onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandse Bank valt.

De hoogste rente

U wilt natuurlijk een hoge spaarrente. Verrassend genoeg bieden de “grote” banken zoals ING en Rabobank vrij lage rentetarieven. Het zijn de kleinere banken die klanten belonen met hogere rentetarieven. Een soortgelijk verhaal geldt voor zorgverzekeraars: ‘kleine’ zijn goedkoper dan ‘grote’.

De oude spaarrekening opzeggen

Heeft u een andere bank gevonden met een gunstiger rentepercentage, dan hoeft u alleen nog het geld naar deze rekening over te maken. Het is niet per se nodig om de oude spaarrekening op te zeggen. Maar het nadeel is dat het geld regelmatig zal moeten worden overgemaakt omdat het op de oude rekening wordt gestort.

Als u uw oude spaarrekening wilt opzeggen, zijn er meestal geen kosten aan verbonden. Het schrijven van een door de rekeninghouder(s) ondertekende brief aan de bank is vaak voldoende.

Bankwisselservice

De meeste banken hebben een wisselservice voor hun nieuwe klanten. Overstapservice is een initiatief van Nederlandse banken en DNB. De omwisselservice boekt bij- en afschrijvingen van de oude zichtrekening of spaarrekening gedurende 13 maanden over naar de nieuwe rekening. Zo weet de klant wie hij moet informeren over het nieuwe rekeningnummer. Er kunnen ook zogenaamde “transferkaarten” worden gedownload of verkregen om bedrijven en de werkgever te informeren.

Kosten bij het opzeggen van een spaarrekening en het overboeken van spaargeld

Aan het opzeggen van een spaarrekening hangt in sommige gevallen een prijskaartje. Bijvoorbeeld als het een spaarrekening is, waarbij het geld voor een bepaalde tijd vaststaat en niet vrij kan worden opgenomen.

Spaargeld goedkoop overboeken naar een andere bank?

Spaargeld overmaken kan met hoge boetes onrendabel blijken als het spaarcontract tussentijds wordt beëindigd. Maar zelfs als u een oplopende renterekening heeft die elk jaar oploopt, kan het voordeliger zijn om te wachten tot deze afloopt.€