Spaargeld in een oude sok

Uit onderzoek van Plus magazine onder 65-plussers blijkt dat vijftien procent van de senioren thuis een bedrag reserveert. Voor de meeste senioren gaat het om relatief kleine bedragen.

Er zijn verschillende redenen om geld thuis te houden in plaats van op de bank. Natuurlijk is het handig om wat bedrag in huis te hebben, maar dat geldt voor relatief kleine bedragen. Een andere reden is om geld uit het zicht van de belastingdienst te houden, wantrouwen jegens banken zal vaak een reden zijn om thuis te sparen.

Wantrouwen jegens banken

Er zijn bijna geen voordelen aan het thuishouden van kapitaal. Het wantrouwen van banken is ongegrond. In Nederland actieve banken staan ​​onder direct toezicht van de DNB of een toezichthouder in het land van herkomst. Deze angsten ontstonden door de ineenstorting van de IJslandse Icesave Bank in 2008 en de ineenstorting van de Nederlandse DSB Bank in 2009. De Nederlandse overheid heeft spaargeld verzekerd tot een spaarbedrag van € 100.000 per rekeninghouder.

Thuis geld oppotten om belasting te ontwijken

U moet op uw jaarlijkse belastingaangifte aangeven hoeveel vermogen u heeft. Het bedrag boven € 21.000 is vrijgesteld van belasting. Boven dit bedrag moet een vergoeding van 1,2 procent van het kapitaal worden berekend. Geld op een oude sok wordt anders behandeld dan geld op een spaarrekening. HMRC heeft echter geen inzicht in het geld dat u in huis heeft, maar u bent ook verplicht uw vermogen thuis aan te geven.

De rente is hoger dan de Belastingdienst in rekening brengt

Thuis sparen heeft praktisch geen zin. De rente op de meeste spaarrekeningen is hoger dan de belasting die de Belastingdienst in rekening brengt. Je bent een dief van je portemonnee door geld thuis te houden.

De waarde van geld daalt door inflatie

Om de inflatie geheel of gedeeltelijk te compenseren, heeft u een jaarlijkse rentebetaling over uw vermogen nodig. Wat nu voor één euro te koop is, kost volgend jaar meer. Uw geld wordt steeds minder waard, en dit geldt meer als u geen rente ontvangt op uw spaargeld.

Risico op inbraak en brand

De belangrijkste reden om geen geld thuis te houden, zijn de risico’s die u loopt door het thuis op te bouwen. Als andere mensen weten dat je thuis vermogen opbouwt, neem je een groot risico. Door diefstal of beroving kan geld van u worden gestolen. Omdat ze weten dat het geld meestal goed verborgen is, loopt u persoonlijk risico. Je vergroot de kans op een overval wanneer de overvallers je dwingen de schuilplaats te verlaten. Ook het brandgevaar mag niet worden onderschat. Een brand kan een volledig stroomverlies veroorzaken.

Het indienen van een claim voor de inboedelverzekering zal niet succesvol zijn. Contant geld is vaak verzekerd, maar niet onbeperkt. De contante dekking is standaard beperkt tot 250 of 500 euro.€