Spaargeld heel lang vastzetten

In tijden van lage spaarrentes moet je je geld heel lang op slot doen om toch een redelijke rente te krijgen. Sommige banken bieden deposito’s aan waar u uw geld tien tot twintig jaar kunt vastzetten.

In een tijd waarin de spaarrente laag is, zoeken spaarders naar mogelijkheden om een ​​hoger rendement op hun geld te halen. Het is ook logisch omdat je in sommige jaren wat rente moet verdienen om de inflatie in te halen. U kunt ervoor kiezen om te beleggen, maar dan heeft u zelfs kans op een negatief rendement. Andere soorten beleggingen geven u ook de mogelijkheid om een ​​hoger rendement te behalen, maar u loopt ook het risico op verlies. Je geld voor een langere periode opsluiten kan je nog een redelijk rendement opleveren, maar tien tot twintig jaar je geld opsluiten is een lange observatieperiode.

Spaarrente is variabel

Op een gewone spaarrekening krijgt u een variabele rente. Vandaag heeft u misschien recht op 3 procent rente en morgen mag de spaarbank de rente weer verlagen naar 2,5 procent. Anderzijds geven ze de stijging van de rente ook door aan de spaarders. Helaas missen banken soms eerlijkheid op dit gebied. Ze houden de spaarrente liever laag en introduceren een nieuwe spaarrekening met een hogere spaarrente om nieuwe spaarders aan te trekken. Het voordeel van een gewone spaarrekening is dat u eenvoudig geld kunt opnemen en overstappen naar een andere bank.

Kies om spaarrente vast te zetten

In 2008 steeg de spaarrente bij enkele kleine banken tot boven de vijf procent. De gemiddelde spaarrente lag rond de 3,5 procent. Destijds kon u een nog hogere rente krijgen door uw spaargeld langer vast te houden. De verschillen tussen de variabele rente en de rente op langlopende deposito’s waren echter niet groot. Dit vanwege de verwachting dat de spaarrente weer zou kunnen dalen. Slimme spaarders kiezen er echter voor om hun spaargeld voor meerdere jaren vast te zetten. In 2010 was de gemiddelde spaarquote gedaald tot onder het gemiddelde van twee procent. De spaarders die in 2008 voor meerdere jaren hun geld hadden veiliggesteld, stonden er goed voor.

Spaarrente stijgen

Achteraf gezien was de beste spaarrekening tijdens de hoge spaarperiode (2008) een verscheidenheid aan spaarrekeningen die toenam. Deze spaarrekeningen boden aanvankelijk een spaarrente van circa 3,5 procent, later oplopend tot 7 procent per jaar. Het eerste jaar was een lage 3,5 procent, maar twee jaar later en verschillende verlagingen van de marktrente was het de beste keuze. Net als bij andere vormen van sparen is het minder aantrekkelijk om deze spaarrekening te sluiten bij een lage rente. De verhoging zal minder interessant zijn.

Deposito’s voor twintig jaar of meer

Een deposito van twintig jaar of langer kun je vergelijken met veel gesloten spaarplannen in het verleden. Het grote verschil is echter dat een deposito, in tegenstelling tot een spaarpolis, een product is zonder verborgen kosten. Het spaarplan had opnieuw het voordeel dat het in het verleden fiscaal gunstig werd behandeld. Doe zo’n storting alleen als u zeker weet dat u het geld tussentijds niet nodig zult hebben.€