Spaargeld gebruiken om de hypotheek af te lossen is onomkeerbaar

In sommige gevallen is het voordelig om spaargeld te gebruiken om uw hypotheek gedeeltelijk af te lossen, maar er zijn enkele valkuilen. U moet op de hoogte blijven van het spaargeld dat u inlegt en u moet op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de spaarrentes en hypotheekrentes.

De meeste executiehypotheken verplaatsen de schuldaflossing naar de toekomst. Op deze manier wordt het hoogst mogelijke belastingvoordeel behaald. Het nadeel is dat de maandlasten gedurende de looptijd van de hypotheek maximaal blijven. Op de einddatum wordt de hypotheek geheel of gedeeltelijk afgelost met het opgebouwde bedrag op de verzekering of rekening.

U kunt er echter ook voor kiezen om tijdens de looptijd van de hypotheek extra af te lossen. Een andere mogelijkheid is om een ​​extra storting te doen op een bankspaarrekening of verzekering. Zo voorkomt u dat de aflossingsvrije hypotheek na de einddatum in de schulden blijft staan.

Is het verstandig om de hypotheek gedeeltelijk af te lossen met spaargeld?

Dit is grotendeels afhankelijk van de ontwikkeling van de hypotheekrente en de spaarrente. Als u een hoger rendement krijgt op het geld op de spaarrekening, is het niet verstandig om het geld in een huis te beleggen.

Voorbeeld

Het bedrag van 25.000 euro is voor u beschikbaar. Het geld staat op een spaarrekening met een rente van 3 procent. Daarnaast heb je een hypotheek met een hypotheekrente van 4,75 procent. Voor berekeningen gaan we uit van een belastingschijf van 42 procent, waar je hypotheekrente van mag aftrekken.

Voor uw hypotheek betaalt u bruto per jaar, berekend op 25.000 euro:

€ 25.000 x 4,75 procent =
1187,50 euro

U krijgt uw spaargeld vergoed:

€ 25.000 x 3 procent =
750 euro

Op basis van deze gegevens lijkt het aantrekkelijk om het geld te gebruiken om de hypotheek af te lossen, maar vanwege de fiscale aftrekbaarheid van hypotheekrente zijn er ook fiscale overwegingen:

€ 1187,50 minus (terugbetaling) 42 procent =
€ 688,75

Op basis hiervan is het beter om te kiezen voor sparen in plaats van aflossen.

Vermogenswinstbelasting op uw spaargeld

De berekening is anders als u spaargeld heeft dat hoger is dan de vrijstelling in box 3. Dan betaalt u 1,2 procent belasting over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt. Het vrijstellingsbedrag is € 20.785 (in 2011), spaargelden boven dit bedrag worden belast.

Voorbeeld

Voor berekeningen gaan we weer uit van € 25.000 op een spaarrekening met 3 procent rente. Bovenop dit bedrag heeft u nog een spaartegoed boven de vrijstelling, dus het voorbeeldbedrag is volledig belast met vermogensrendementsheffing.

$ 25.000 x 3 procent = $ 750 minus 1,2 procent meer dan $ 25.000 = $ 750 – $ 300 =
450 euro
(resterend rendement).

Gezien de last in de derde kolom is het wederom voordeliger om ervoor te kiezen de hypotheek af te lossen in plaats van te sparen.

Betalen of sparen

Het is nog steeds moeilijk om hierover een besluit te nemen. Je weet niet hoe de spaarrente en de hypotheekrente zullen opbouwen. Bij twijfel kun je het beste gaan sparen. Eenmaal afgeloste hypotheektermijnen zijn onomkeerbaar.€