Spaardoel: sparen voor een auto

We kunnen niet zonder auto. De maandelijkse kosten van een auto zijn hoog, maar een auto is onmisbaar voor de meeste gezinnen.

Een auto is een flinke investering en u weet dat de waarde van de auto zeer snel zal dalen. Tegen de tijd dat u een nieuwe auto start, heeft u al veel van de waarde afgeschreven. Het is geen nieuwe auto meer, maar een gebruikte. Afhankelijk van de nieuwwaarde van de auto ben je direct duizenden euro’s kwijt. Een gebruikte auto is goedkoper, maar de onderhoudskosten zijn gemiddeld hoger en de levensduur van de auto zal korter zijn.

Iedereen die een auto bezit, moet sparen voor een vervangende auto

Op het moment dat u een auto koopt, weet u al dat u in de loop der jaren opnieuw zult moeten investeren om een ​​andere auto te kopen. Bedrijven reserveren hiervoor bedragen, de zogenaamde afschrijvingen. Ook particulieren zouden dit moeten doen. Zo kun je beginnen met het opbouwen van het bedrag voor je volgende auto.

Hoeveel moet ik per jaar afschrijven op mijn auto?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe lang de auto meegaat, de inruilwaarde van de auto en hoeveel u nodig heeft om een ​​vervangende auto aan te schaffen. Stel dat u een nieuwe auto koopt voor € 25.000. U schat vooraf in dat u de auto acht jaar zult houden. U schat de inruilwaarde van de auto op 5.000 euro. U schrijft dus in acht jaar € 20.000 af. Uitgedrukt in afschrijving per maand krijg je € 20.000 / 96 maanden = € 208,33. Dit bedrag moet elke maand worden gespaard om na acht jaar voor 25.000 euro een nieuwe auto te kunnen kopen.

Sparen zodat je niet hoeft te lenen

Er komt een moment dat de auto aan vervanging toe is. Je moet dus wel sparen om de nodige uitgaven te kunnen doen. Als er geen geld is, moet u een lening aangaan. Hierdoor moet u maandelijks rente en aflossingsbedrag betalen. In de praktijk blijkt dat het daarna niet meer mogelijk is om een ​​incasso te boeken. In dat geval zullen toekomstige auto’s ook met een lening moeten worden gefinancierd, omdat u geen geld meer kunt sparen voor afschrijving.

De beste manier om te sparen voor een auto

Het is het beste om te sparen in een vorm waarin u uw geld niet gaat blokkeren. Je weet nooit van tevoren wanneer je geld nodig hebt. In de komende maand kan de motor van de auto uitvallen en moet u onmiddellijk op zoek naar een andere auto. U kiest best voor een vorm van sparen zonder limieten. Door de spaarrekening met de hoogste rente te kiezen, bereikt u zo snel mogelijk uw spaardoel.

Een auto kopen is een slechte investering. Je weet dat de auto elke maand minder waard wordt.€