Spaarders zijn investeerders geworden
Investeren, sparen, beleggen in obligaties, wat wordt het dit jaar? Veel spaarders zijn geheel of gedeeltelijk in aandelen overgestapt en zijn beleggers geworden. Ze sparen liever dan dat ze geld investeren. Deze verschuiving naar beleggen is vaak logisch, maar ook de onzekerheden die de corona met zich meebrengt zijn groot. Mensen willen niet weer geld verliezen op hun spaarrekening, maar profiteren van grote winsten op de aandelenmarkt. Er is geen rente op spaargeld, maar dividend. Als je doorgaat met sparen, verander dan van spaarrekening of bank als je nu pas lage rente krijgt op je spaargeld. Het is gemakkelijk online en u zult direct geld verdienen. Als de spaarrente erg laag is, kan dit een goede extra reden zijn om te investeren. Blijft u beleggen omdat beleggen niet zonder risico is?
Top beleggen of sparen?
Het totale spaargeld bij Nederlandse banken in ons land bedraagt circa 370 miljard euro. Ondanks de lage rente wordt er veel gespaard op spaarrekeningen en deposito’s. Velen beleggen ook geld via hun pensioenfonds of alleen. Zo’n 1,5 miljoen mensen in Nederland beleggen zelf of sparen voor later, voor hun pensioen, huisvesting, vakantie of andere leuke dingen. Op de aandelenmarkt wordt risico genomen, spaargeld wordt regelmatig ingeruild voor beleggingen. In 2020 was de grote val van het coronavirus, maar ook de beurs (AEX) herstelde zich heel goed van eerdere schokken. Soms schieten de aandelenkoersen omhoog, terwijl de spaarrente nog verder lijkt te dalen. En daardoor gaan mensen twijfelen aan hun keuze: beleggen of sparen?
De hoogste rente is risicovrij
Sparen is aantrekkelijker dan beleggen, zeker bij een hoge rente. En u neemt niet veel risico zolang u zich aan de regels van de Nederlandse Waarborgregeling van De Nederlandsche Bank houdt. De essentie van veilig sparen is:
- Verdeel uw spaargeld over meerdere banken.
- Maximaal 100.000 euro is 100% gegarandeerd voor één instelling en één persoon.
- Misschien kan de curator er nog meer geld uit halen dan dit.
De beurscrisis en de beste investeringen
Iedereen ziet het probleem in de wereld en zou moeten weten dat aandelenmarkten ook fors kunnen dalen, maar terwijl de aandelenmarkten over de hele wereld stijgen en de rente laag is, ligt de verschuiving van sparen naar beleggen voor de hand. Red vooral mensen die geen risico kunnen of durven nemen. De rentetarieven van individuele banken zijn voor hen nog steeds interessant en de deposant probeert deze zo snel mogelijk te krijgen. En geef ze een keer de schuld, want grote verliezen zijn mogelijk op de aandelenmarkt. Zo zorgde de kredietcrisis voor enorme veranderingen op de spaarmarkt. Spaarders zijn slim genoeg om hun geld over meerdere banken te spreiden en kiezen vaak voor een deposito omdat de rente vaak hoger is. Een betere rekening bij dezelfde bank, maar nog vaker bij een andere bank.
obligaties
U kunt ook beleggen in obligaties, u krijgt ook rente. Als u in obligaties wilt beleggen, zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het risico dat u wilt nemen:
- Er zijn obligaties voor veilig sparen met een hoog rendement;
- U kunt beleggen in obligaties met variabele rente.
Bij obligaties krijg je couponrente als spaarrente, maar houd er rekening mee dat de waarde van de obligatie ook op de beurs kan veranderen. Dit kan een hoger rendement betekenen, maar ook een lager rendement. Zolang de rente daalt, stijgt de waarde van uw obligatiebelegging.
De hoogste spaarrente
Wie gewoon even wat geld op zak wil hebben om weer op de beurs te kunnen springen, zoekt een leuke spaarrekening met een hoge rente zonder verplichtingen. Zorg ervoor dat u een bank kiest die gedekt is door de hoge Nederlandse garanties. Er zijn tenslotte veel keuzes en veel Nederlanders zijn je voorgegaan. Wilt u een hoger rendement van uw spaarrekening en wilt u uw geld langer aanhouden, dan kunt u altijd kiezen voor een spaardeposito (termijndeposito).
Lees verder
€