Spaarbank: waar moet u op letten bij het aanleggen van spaargeld?

Waar u op moet letten bij het aanmaken en openen van een spaarrekening. Welke spaarbank kiest u? Bekijk enkele bespaartips waar het veilig is om te sparen. Wie geeft de hoogste rente? Wat is uw profiel als spaarder? Een spaarrekening lijkt een goede keuze. Kies voor de hoogste spaarrente, maar dan wel veilig. Blijf niet bij een bank die veel lagere spaarrente geeft. Open elders snel gratis een spaarrekening online.

Waar op letten bij sparen, enkele spaartips?

Sparen is niets meer dan niet consumeren of tijdelijk uitstellen van consumptie. Daar wil je natuurlijk goed voor gecompenseerd worden. En daarom is sparen eigenlijk hard werken omdat je eerst zelf een aantal vragen moet beantwoorden. Welk risico ben je bereid te nemen en is beleggen niet beter dan sparen?

Wat is uw spaarprofiel, risico of niet?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoeveel risico u bereid bent te nemen. Als het antwoord “weinig of geen” is, kiest u best voor een spaarrekening bij een degelijke spaarbank. Bovendien stop je niet al je geld in één mand. Zelfs solide banken kunnen failliet gaan, zo bleek. Nederlandse banken en buitenlandse vestigingen in ons land vallen doorgaans onder het depositogarantiestelsel van de Nederlandse bank.

Controleer bij twijfel de vergunning op de website van de DNB: Hoe veilig is uw geld op de bank?

Investeren of sparen

Wie meer risico wil nemen, zal investeren. Maar ook dan zijn er verschillende zaken om over na te denken. Zo wordt voor u een klantprofiel aangemaakt. Deze oefening is erg nuttig en tegelijkertijd niet-bestraffend. Handig omdat u zo inzicht krijgt in welke beleggingen en gestructureerde beleggingsproducten bij u passen. Niet straffeloos, want bijvoorbeeld iemand met een conservatief profiel kan niet ongestraft in risicovolle investeringen stappen. De bank moet u dan informeren over de zorgplicht van de bank. Maar er zijn ook gegarandeerde gestructureerde beleggingsproducten waarbij uw belegging gegarandeerd is en het rendement onzeker is. Misschien overtuigt het de spaarder om te gaan beleggen.

Welke spaarrente krijgt u?

Stel dat u een spaarbank kiest. Ook dan zul je zien dat er veel mogelijkheden zijn. De spaarrentes in ons land variëren van 0,01% tot ongeveer 1,35% voor een spaardeposito. Ook kleinere banken of verzekeraars geven tot 1,35% op. Veilig met de eerder genoemde Nederlandse bankgarantie. Er zijn echter verschillen. Sommige van deze banken hebben een lagere kredietwaardigheid, dat wil zeggen dat ze minder stabiel zijn dan andere. Zolang je onder de gegarandeerde bedragen blijft, is dat geen probleem: tot € 100.000,- is je spaargeld volledig gegarandeerd. Vraag dus aan de bank wat hun rating is. Zo is één procent van de 1% niet gelijk aan de andere 1%. Let ook op acties.

Wil je direct geld opnemen, kan dat?

Een vraag die u moet beantwoorden, is hoe flexibel u wilt zijn. Vaak, maar niet altijd, betekent meer flexibiliteit een lagere rente. Dagelijkse leningen op aanvraag genereren bijvoorbeeld regelmatig een lagere rente. Banken geven er de voorkeur aan dat u uw geld op langlopende deposito’s, jaarrekeningen of kwartaalrekeningen zet. Ze benadrukken dat ook bij het introduceren van een bonus op dergelijke accounts. Als u uw geld intact laat, ontvangt u het basistarief en het bonustarief. Als u geld opneemt, blijft de lage basisrente behouden. Soms, bijvoorbeeld bij het doen van een storting, moet u mogelijk zelfs opnamekosten betalen op het moment van opname.

Slot

Er zijn nog veel keuzes. U kunt gratis online een spaarrekening openen. Bijvoorbeeld NIBC, Knab of LeasePlan Bank. Ook de grote banken lijken de spaarrente laag te houden.€