Spaarbank of hypotheek, zo profiteer je van de crisis
Velen schreeuwen moord en brand als er een crisis is. Een crisis betekent vaak een zware recessie en zelfs een financiële crisis. Dit is natuurlijk ernstig, maar weet u dat u ook van deze situatie kunt profiteren? Dit maakt het voor banken moeilijk om aan geld te komen. Dit kan een hoger besparingsniveau betekenen. Maar je hebt nog meer voordeel als je het slim doet.
Amerikaanse kredietcrisis als voorbeeld
De schade van de kredietcrisis en de subprimecrisis in de Verenigde Staten was ongetwijfeld groot. Veel mensen moesten daar hun huis verkopen. Een groot aantal leningen en hypotheken zal waarschijnlijk nooit worden terugbetaald. Niet voor niets hebben de grootste Amerikaanse banken juist enorme bedragen afgeschreven. Geen wonder dat de Fed de rente deze week met 125 basispunten verlaagde. Ongekende renteverlaging. Dit resulteerde in een lagere wereldwijde economische groei dan eerder werd geraamd. De VS probeerden samen met de Fed de vertraging kunstmatig een zachte landing te geven.
Bron: AZRainman, Flickr (CC BY-2.0)
Gevolgen voor Europa
Als er sprake is van een groeivertraging, dan merkt Europa dat natuurlijk ook. Vooral als het gepaard gaat met een lagere dollar en banken die vasthouden aan hun kredietverlagingen. Als onze kredietverlening echt op gang komt, kan het snel bergafwaarts gaan. De spanningen in het Midden-Oosten zullen op zijn minst leiden tot hogere olieprijzen en kunnen leiden tot een tragere groei.
Gevolgen voor Nederlandse consumenten
Maar het hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn. Zeker niet voor mensen met een hypotheek of spaargeld. Het wordt nog even een rollercoaster op de kermis, maar voor wie het niet kan schelen, er zijn voordelen. Bovendien kan de aandelenmarkt met turbo’s en verkeersdrempels aanzienlijke winsten maken, zelfs als de aandelenkoersen dalen.
spaarder
Als banken elkaar niet vertrouwen op de kredietmarkt en het moeilijk is om aan geld te komen, zal de ECB de kraan verder openzetten, maar het is mogelijk dat spaarders ook aantrekkelijker worden voor banken. Ze maken steeds vaker gebruik van spaarders om hun activiteiten te financieren. En de enige manier om dat te doen, is door uw spaarquote te verhogen. Relatief kleinere banken hadden al de weg gevonden naar deposanten met hogere spaarrentes, grotendeels door het ontbreken van grote en dure kantoren. Maar de grotere banken kunnen ook worden gedwongen om een betere rente te bieden. Alle soorten banken bieden ook voordelige spaardeposito’s aan.
Investeerder
Aandelenkoersen gaan op en neer, en scherpe koersdalingen verkondigen zich niet zomaar. Het is daarom verstandig om uw aandelenportefeuille te beschermen tegen grote koersdalingen. Dit kan met opties, turbo’s en snelheidsboosts. Een (tijdelijke) crisis veroorzaakt een terugval, maar het is een terugval die na een tijdje voorkomen kan worden. De grote hoeveelheid geld in de wereld moet ergens heen en vloeit toch naar de beurs. Daarom is het niet verstandig om bij dalende prijzen alles te verkopen. Na een daling van de aandelenkoersen is er een sterke stijging en als je in het aandeel bent, zal je het niet missen.
Hypotheek: Lagere hypotheekrentes
Een voordeel van de crisis kan een lagere hypotheekrente zijn. U kunt deze optie gebruiken. Dit doe je niet alleen als je een nieuwe woning koopt met een hypotheek, maar je kunt ook de hypotheek oversluiten (let op de boeterente). Een periode van lage rente kan er ook voor zorgen dat de huizenprijzen stijgen, dus wie al een woning bezit, profiteert van de waardestijging. Het is dus niet allemaal kommer en kwel.
Slot
De Nederlandse consument ontvangt regelmatig een uitkering, ook als er sprake is of is van een crisis. Niemand weet hoe lang de crisis zal duren, maar vroeg winst nemen is vaak de beste gok. Paniek is een slecht advies aangezien de Nederlandse economie eronder kan lijden.
Lees verder
€