Spaarbank en hoe veilig zijn sparen op de bank

Ook in 2020 wilt u het hoogste rendement op uw geld kiezen. Maar hoe veilig en betrouwbaar kunt u sparen bij een bank of spaarbank die later betalingsproblemen kan hebben? De gevaren zijn slechte leningen, lage rentes en natuurlijk het coronavirus anno 2020. Let op het spaargarantiestelsel, het depositogarantiestelsel. U wilt immers waarschijnlijk weten wat uw bankgarantie en spaargarantie is. Faillissement en de bank, hoe kunt u toch veilig sparen?

Faillissement en wat gebeurt er dan?

De centrale banken van de wereld zullen veel doen om bankfaillissementen te voorkomen. We hebben massale injecties in het betalingssysteem gezien van onder meer de Fed en de ECB. En ze zullen het opnieuw doen als het moet. Als de bank al in de problemen zit, wordt gezocht naar een oplossing om de bank over te nemen zonder al te veel risico voor de klanten van de bank. Er wordt gewerkt aan een enorme internationale spaarbank waar banken geld kunnen storten. Een soort garantiefonds voor banken.

Spaargarantie in Nederland met het depositogarantiestelsel 2020

Omdat vertrouwen in het systeem erg belangrijk is voor spaarders, hebben Nederlandse banken met een Nederlandse vergunning al in 1978 een algemeen garantiestelsel ingevoerd. Dit garantiestelsel, het depositogarantiestelsel, garandeert sinds 7 oktober 2008 maximaal 100.000 euro per instelling en per persoon na tussenkomst van minister Bos.

1. conclusie spaarbankgarantieregeling

Spreid uw geld over meerdere banken. Spaar je bijvoorbeeld 150.000 euro bij dezelfde bank, dan krijg je gegarandeerd 100.000 euro terug. Misschien zijn het er meer, afhankelijk van de financiële toestand van de bank, maar daar is de curator voor aangesteld. Er zijn immers meerdere preferente aanvragers, zoals de Belastingdienst. Uw bank kan onder twee garantieregelingen vallen.

Europa en bankgarantie

De Europese Unie verplicht de lidstaten om een ​​garantieregeling op te zetten en stelt een aantal minimumnormen vast. Het minimum in Europa volgens het EU-besluit van 7 oktober 2008 is 100.000 euro

2e conclusie spaarbankgarantieregeling

Controleer altijd onder welke licentie de bank opereert. Argenta in Nederland valt sinds 27 mei 2008 onder het Belgische en Nederlandse garantiestelsel. De Bank of Scotland maakt deel uit van het Britse systeem.

Beschikbaarheidsgarantieregeling

Elke bank in Nederland draagt ​​bij aan onze staatsgarantie. Elke bank draagt ​​bij met behulp van het zogenaamde omslagstelsel om het garantiestelsel praktisch te maken. De DNB is verantwoordelijk voor de uitvoering. Niet bijdragen is geen optie. Daarnaast hebben alle banken, met name De Nederlandsche Bank, een groot belang bij het voorkomen van grote problemen. Als de last van de garantieregeling voor de bank onevenredig hoog is, kan de Nederlandse staat ingrijpen.

Veilig sparen met het hoogste rendement

Veilig Sparen gaat ook over het kiezen van een spaarrekening waar u direct toegang heeft tot uw geld en zonder verplichtingen wanneer u wilt opnemen. Veilig sparen betekent ook geld spreiden over meerdere banken. En een spaarrekening kan snel en eenvoudig online worden geopend. Het is ook gratis, en dan is elke rente boven de rente die je nu krijgt pure winst.

Bij elke bank met een Nederlandse bankvergunning geldt het depositogarantiestelsel tot 100.000 euro per persoon. Door bijvoorbeeld uw spaargeld te verdelen, kunt u vaker de garantie krijgen en zo optimaal profiteren van de collectieve bankgarantie voor sparen.

Koop obligaties

Moet u obligaties kopen met een hoge rente in plaats van sparen op een spaarrekening? Het antwoord hierop is dat het in sommige gevallen verstandig kan zijn om uw beleggingen voldoende te spreiden, maar het risico van beleggen is veel groter dan bij sparen op een goede spaarrekening:

Koop een spaardeposito

Met een spaardeposito kunt u uw geld voor een langere periode bewaren. U kunt uw geld bijvoorbeeld 10 jaar op de bank zetten. U krijgt dan gegarandeerd een vaste rentevoet, maar tenzij u persoonlijk pech heeft, heeft u in de tussentijd geen toegang tot uw geld, en als u toegang heeft tot een deel van uw geld, is dat meestal tegen een boete. Daarom sparen nogal wat mensen liever onvoorwaardelijk op een direct opneembare spaarrekening. Om de hoogste rente op een spaarrekening te krijgen, kijk je vooral naar de 5 beste spaarrente van Nederland.

Slot

Als u de maximale garantie per persoon en bank niet overschrijdt en werkt bij een bank met een Nederlandse vergunning, riskeert u geen spaargeld. Als u uw geld bijvoorbeeld verdeelt over vier verschillende banken, bijvoorbeeld met een partner, is de maximale garantie minimaal 8 keer EUR 100.000 of EUR 800.000. Deze spaargarantie kan nu verder worden verhoogd door voor elk kind een aparte rekening te openen. Het is niet praktisch, maar ook niet gek. Doe het dan!

Lees verder