Spaar je voor een lijfrente of een lijfrentepolis in 2020 en 2021?

Lijfrente uit lijfrentesparen bij een bank (banksparen) of uit een lijfrentepolis en een lijfrenteverzekering bij een verzekeraar. Wat is lijfrentesparen? Banksparen en lijfrentesparen zijn fiscaal slimme manieren om in 2021 en 2022 en met lage kosten op de bank te sparen. De eventuele advieskosten van een lijfrenteverzekering zijn fiscaal aftrekbaar. U heeft een lijfrentepolis bij een verzekeringsmaatschappij. Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen deze soorten besparingen. Gaat u banksparen opbouwen met een lijfrente of kiest u als verzekering voor een lijfrente met lijfrentepolis? Kijk eerst naar de argumenten voor en tegen banksparen.

Inhoud

Wat is lijfrentesparen?

Een spaarlijfrente is een vorm van banksparen waarbij u de spaarbonus stopt op een geblokkeerde bankrekening en de spaarbonus fiscaal aftrekbaar is. Tijdens de lijfrentespaarperiode betaalt u geen belasting over het opgebouwde vermogen. Omdat lijfrentesparen een vorm van banksparen is, wordt lijfrentesparen gedekt door een bankgarantie aan deposanten en gaat het gespaarde geld naar uw erfgenamen als u overlijdt.

Banksparen, en dus lijfrentesparen, doe je bij een bank, niet bij een verzekeringsmaatschappij

Banksparen houdt in dat u spaart op een geblokkeerde spaarrekening bij een bank om ervoor te zorgen dat:

Sparen op een geblokkeerde rekening houdt in dat u wel geld kunt storten, maar dat het meerdere jaren op de spaarrekening moet blijven staan. Ondertussen kunt u geen geld opnemen

Belastingvrijstellingen voor lijfrentesparen in 2021 en 2022

De bekendste vormen van banksparen zijn aanvullende pensioenen en hypotheekrenteaftrekregelingen. Er gelden aantrekkelijke fiscale voordelen voor één persoon:

Banksparen 2021, vrijstellingen lijfrentesparen

aanvullend pensioen uit lijfrentesparen inhouding jaarpremies bij pensioentekort
aflossen op bestaande hypotheken 171.000 euro

Banksparen 2022, vrijstellingen lijfrentesparen

aanvullend pensioen uit lijfrentesparen inhouding jaarpremies bij pensioentekort
aflossen op bestaande hypotheken 173.500 euro

U bouwt een lijfrente op bij een verzekeringsmaatschappij

Dat een lijfrenteverzekering wordt afgesloten bij een verzekeraar is niet vrijblijvend. Dit betekent dat u niet alleen spaart voor uw pensioen, maar tegelijkertijd ook een verzekering aangaat. Met een verzekering bepaalt u wie er uitbetaald krijgt bij voortijdig overlijden. Verzekeringen zorgen ervoor dat een lijfrentepolis in de praktijk vaak duurder is dan sparen bij een bank. In de premie die u betaalt zit ook een risico-element dat wij niet vinden bij banksparen. Bij banksparen gaat het opgebouwde kapitaal bij vroegtijdig overlijden automatisch naar de erfgenamen als er minimaal vijf jaar zijn verstreken tussen de eerste uitkering en het moment van overlijden. U hoeft hiervoor niet extra te betalen.

Banksparen of lijfrenteverzekering?

Alvorens te kiezen tussen banksparen of lijfrente, is het aan te raden om offertes op te vragen. Het geeft u een idee van het kapitaal dat u gaat opbouwen en van de kosten. Het maakt voor de Belastingdienst niet uit of u kiest voor bankspaar- of lijfrentepolis.

Lijfrenten moeten worden uitbetaald via een bankspaarrekening

Het kan ook zijn dat u een lijfrenteverzekering of koopsompolis heeft bij een verzekeraar, maar u wilt dat de lijfrente via de bank wordt uitbetaald. Bijvoorbeeld omdat het aanbod van de bank beduidend voordeliger is. De focus ligt op het oude beleid, dat meer vrijheden biedt. Als u het overmaakt naar de bank, gelden de nieuwe voorwaarden.

Advieskosten lijfrenteverzekeringen zijn niet fiscaal aftrekbaar

In 2021 en 2022 zijn de advieskosten van lijfrenteverzekeringen niet aftrekbaar, maar premies wel. Dit is een vervelende beleidswijziging, aangezien de kosten van deze consultaties kunnen variëren van € 300 tot € 600. Dit betekent ook dat u niet meer belasting kunt aftrekken dan uw jaarinkomen toelaat als aftrekpost inkomstenbelasting.

Laatste lijfrente, lijfrenteverzekering of bankspaar in 2021 of 2022

Banksparen is bedoeld om meer concurrentie te creëren en kosten transparant te maken. Dit betekent dat een extra pensioen of sparen voor uw woning niet meer alleen een zaak van verzekeraars is, maar ook voor banken. Profiteer van deze toegenomen concurrentie om de beste deal voor u te kiezen. Een klein verschil in kosten en rente bij het opbouwen van kapitaal of een klein verschil in rente bij uitbetaling kan een kapitaaltekort veroorzaken.

Lees verder