Spaar elke maand om je hypotheek af te lossen

Misschien heb je spijt van bepaalde keuzes uit het verleden. Huiseigenaren die eerder een beleggingshypotheek hebben afgesloten in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek zullen achteraf spijt krijgen van de keuze. U kunt uw verliezen beperken door uw hypotheek niet over te dragen.

Wanneer uw hypotheek niet meer aan de verwachtingen voldoet, kunt u overstappen naar een andere bank. Er kan boeterente in rekening worden gebracht, maar overstappen is relatief eenvoudig. Anno 2012 is de situatie echter anders. De normen die banken stellen aan hypotheken en huiseigenaren zijn strenger geworden. Het maakt ook het overstappen makkelijker. In deze gevallen moet u doorgaan met uw huidige hypotheek. Mogelijkheden voor hypotheekaanpassingen zijn vaak beperkt. Terwijl u spaart, kunt u extra aflossen om uw maandelijkse kosten te verlagen.

Spaar elke maand een bedrag voor extra aflossing

Door de daling van de huizenprijzen tussen 2009 en 2012 betalen steeds meer huiseigenaren extra af. Het is toegestaan ​​om rente over de hoofdsom per jaar te betalen. De meeste banken rekenen een extra aflossing van maximaal 10 tot 15 procent van de hoofdsom. Door extra af te lossen, kunt u direct uw maandlasten verlagen. Fiscaal gezien is het handiger om de schuld zo hoog mogelijk te houden vanwege de hypotheekrenteaftrek, maar in bepaalde situaties is het verstandig om extra af te lossen. U kunt elke maand een bedrag opzij zetten voor extra aflossing.

Kapitaal boven de vrijstelling in kolom 3 gebruiken voor extra aflossing

U bent vermogenswinstbelasting verschuldigd over uw vermogen. Elke belastingplichtige heeft een vrijstelling van ongeveer 22.000 euro. Over het meerdere moet belasting worden betaald. U kunt deze belasting vermijden door het eigen risico te gebruiken voor een extra teruggaaf. Een bijkomend voordeel is dat u waarschijnlijk een veel lagere rente op uw spaarrekening ontvangt dan op uw hypotheek.

Elk jaar een deel van uw hypotheek aflossen

Het extra bedrag dat u gedurende het jaar spaart, kunt u gebruiken om aan het einde van het jaar extra af te lossen. Een relatief kleine aflossing kan door de jaren heen een groot verschil maken in de maandlasten. Door jaarlijks 5.000 euro extra af te lossen, zullen de vaste lasten geleidelijk afnemen. Uitgaande van een hypotheekrente van 5 procent levert deze aflossing een bruto besparing op van € 20,83 per maand. Hierbij moet wel worden vermeld dat ook de aftrekbare kosten met hetzelfde bedrag afnemen, waardoor de belastingteruggaaf kleiner wordt.

Wat wordt geïnvesteerd, blijft geïnvesteerd

Je bent de extra cashback zeker in één keer kwijt. Die haal je niet zomaar uit huis. Ook als u de woning verkoopt, kan de opbrengst niet vrij besteed worden als u de woning opnieuw koopt. Op basis van de bijleenregeling moet de overwaarde van de verkochte woning opnieuw worden geïnvesteerd in de aangekochte woning. Is het niet zo? Dan is de hypotheekrente op de nieuwe woning niet volledig aftrekbaar.€