Spaanse effectenbeurs

De Spaanse effectenbeurs (Spaans: Bolsa de Madrid) verhandelt effecten zoals aandelen en obligaties. Deze beurs is de grootste van de vier beurzen in Spanje. De Índice General de la Bolsa de Madrid (IGBM) is de algemene aandelenindex van de beurs van Madrid. Deze aandelenindex omvat 113 bedrijven, waaronder 35 bedrijven van de variabele marktkapitalisatie-index “IBEX 35”. Andere indices zoals de Latijns-Amerikaanse aandelenindex FTSE-Latibex en de index voor opkomende bedrijven Ibex New Market zijn ook te vinden op deze beurs. Verschillende bekende bedrijven zijn beursgenoteerd, zoals Banco Santander Central Hispano, Iberia, NH Hoteles, Repsol YPF en Telefónica.

Geschiedenis van de Spaanse beurs

Bolsa de Madrid werd officieel opgericht in 1831. In 1993 vond de overgang plaats van Bolsa de Madrid naar volledig elektronische handel in vastrentende effecten. De beurs wordt beheerd en beheerd door Sociedad Rectora de la Bolsa de Valores de Madrid SA in overeenstemming met de vereisten van de Spaanse wet. Dit bedrijf is geregistreerd volgens de wetten van het Koninkrijk Spanje. De beurs van Madrid heeft 41 grote financiële instellingen en 12 geregistreerde effectenhandelaren. Op 31 december 2001 waren er ongeveer 1.477 aandelen van binnen- en buitenlandse bedrijven aan deze beurs genoteerd, en in mei 2007 bedroeg de totale marktkapitalisatie van de aandelen die aan de beurs van Madrid zijn genoteerd 1.276,26 miljard euro.

Spaanse financiële toezichthouder

In Spanje wordt de financiële toezichthouder “CNMV” genoemd. CNMV staat voor La Comisión Nacional del Mercado de Valores.

De CNMV is de autoriteit die zorgt voor het toezicht op en de inspectie van de Spaanse effectenmarkten. Daarnaast houdt het toezicht op de activiteiten van personen die betrokken zijn bij de Spaanse effectenmarkten. Deze Spaanse overheidsinstantie is verantwoordelijk voor de financiële regulering van de Spaanse effectenmarkten. De CNMV valt onder het Spaanse ministerie van Economie en Financiën. CNMV is opgericht bij wet 24/1988 op de effectenmarkt. Het was een ingrijpende hervorming van het Spaanse financiële systeem.

Het doel van de CNMV is om de stabiliteit en transparantie van financiële markten te waarborgen, beleggers te beschermen en ervoor te zorgen dat tussenpersonen en makelaars goed werken. De CNMV beschikt bij de uitoefening van haar bevoegdheden over een aanzienlijke hoeveelheid informatie. Veel ervan is opgenomen in de officiële documenten. Deze informatie wordt beschouwd als openbare informatie. Als toezichthoudende autoriteit richt de CNMV zich voornamelijk op ondernemingen die beleggingsdiensten en beleggingsinstellingen aanbieden en ondernemingen die effecten aan het publiek aanbieden op primaire markten. Ook houdt de CNMV toezicht, zodat transacties veilig kunnen worden uitgevoerd.

IBEX 35

De Spaanse IBEX 35 is een zwevende index voor marktkapitalisatie en is een index van aandelen op de Bolsa de Madrid (de belangrijkste effectenbeurs van Spanje). De index bestaat uit 35 aandelen en wordt beheerd en berekend door de Sociedad de Bolsas. Dit is een dochteronderneming van Bolsas y Mercados Españoles (BME). Dit bedrijf beheert de Spaanse effectenmarkten.

Geschiedenis

Ibex 35 werd gelanceerd op 14 januari 1992.

Tussen 2001 en 2007 kende de index een sterke binnenlandse groei dankzij de bouw- en vastgoedaandelenmarkt. Als gevolg daarvan presteerde de index beter dan veel westerse concurrenten. Op 8 november 2007 bereikte de IBEX 35 een piek van 15.945,70.

De daling van de aandelenmarkt in de week van januari 2008 werd gekenmerkt door extreme volatiliteit op de markten. Dit werd gevolgd door de grootste eendaagse procentuele daling en winst in de geschiedenis van de IBEX 35. De op één na grootste daling op de Spaanse aandelenmarkt vond plaats op 21 januari 2008, toen de index 7,5% lager sloot. Drie dagen later bereikte het een record van 6,95%.

IBEX 35 selectie

Twee keer per jaar is er een assessment die de samenstelling van de IBEX 35 beoordeelt. Deze beoordeling vindt altijd plaats in juni en december. Alle wijzigingen worden doorgevoerd op de eerste handelsdag van juli of januari. De evaluatie wordt uitgevoerd door de zogenaamde Technische Adviescommissie. De technische adviescommissie bestaat uit vertegenwoordigers van de beurs- en derivatenmarkt en erkende academische en financiële experts. Maar hoe worden deze bedrijven geselecteerd voor opname in de index? Bij elke beoordeling worden 35 bedrijven geselecteerd die de afgelopen zes maanden het grootste handelsvolume in euro hadden. Voorwaarde hiervoor is echter dat de gemiddelde marktkapitalisatie van de aandelen ten minste 0,3% van de totale marktkapitalisatie van de index bedraagt.

Huidige line-up 2014

 1. abertis
 2. Acciona
 3. Oog
 4. Amadeus wacht even
 5. Arcelormittal-reg
 6. Banco Sabadell
 7. Banco Santander
 8. Bankia SA
 9. bank inter
 10. bbwa
 11. Bco Popular Espanol
 12. Bolsa en Mercados
 13. Caixa bank
 14. Dia
 15. Ebro gerechten
 16. Enagas
 17. Ferroviaal
 18. Fomento Constr.
 19. spel
 20. Gas Natuurlijk Sdg
 21. Grifol A
 22. Iberdrol
 23. Inditex
 24. Indra Systems
 25. tussen Nadelen van Air Grp
 26. Jazztel
 27. mapfre
 28. Mediakit España
 29. ohh
 30. Red Electrica Corp
 31. Repsol
 32. sacyr
 33. Technicas Reinidas
 34. Telefonie
 35. Viscofaan