Soorten werkloosheid

Het werk is natuurlijk erg leuk. Het creëert een inkomstenbron waarmee u alle gemaakte kosten kunt dekken en waarmee u op macroniveau bijdraagt ​​aan de nationale economie. Werkloosheid kent verschillende redenen en verklaringen. Hier leest u de belangrijkste punten van de vijf bekende soorten werkloosheid: frictiewerkloosheid, structurele werkloosheid, conjuncturele werkloosheid, seizoenswerkloosheid en verborgen werkloosheid.

Wrijvingswerkloosheid

Een nieuwe baan betekent vaak even op adem komen. Deze periode tussen banen wordt frictiewerkloosheid genoemd. Je kunt je voorstellen dat als je van baan verandert, er altijd een bepaalde periode is die niet gevuld is met werk. Deze periode kun je voor van alles gebruiken. Je kunt je voorbereiden op je nieuwe baan of op vakantie gaan om je batterijen weer op te laden. Deze vorm van werkloosheid is vaak tijdelijk en vaak zelfgepland. Naast het voorbereiden op de nieuwe baan en even op adem komen in deze periode, kun je natuurlijk ook een vervolgopleiding volgen.

structurele werkloosheid

Niet alle banen zullen blijven bestaan ​​zoals ze altijd zijn aangeboden. Tijden veranderen en zo ook de vacature. Dit type werkloosheid doet zich vooral voor wanneer het land zich snel ontwikkelt. Modernisering en internationalisering zijn één vorm van structurele werkloosheid. Handenarbeid wordt ingeruild voor machinale arbeid, met werkloosheid tot gevolg. Textiel en scheepsbouw zijn voorbeelden van industrieën die grote structurele werkloosheid hebben veroorzaakt. Dit wordt uiteraard niet expliciet gedaan. Industrieën moeten zich aanpassen aan een steeds sneller veranderende wereld van meer produceren tegen lagere kosten. Daarom verhuizen deze industrieën ook snel naar lagelonenlanden.

Periodieke werkloosheid

Als de mensen in een land meer geld gaan uitgeven, kunnen bedrijven zich ook snel en sterk ontwikkelen. De vraag van de consument betekent een verhoogde productie van een product dat wordt aangeboden door de aanbodzijde van de economie. Dus als er veel vraag is van consumenten en veel aanbod, dan heb je het over een hausse. Een groot deel van het aanbod wordt opgevangen door meer werk, want het aanbod moet natuurlijk wel gerealiseerd worden. Men zou dus kunnen zeggen dat de werkgelegenheid met het economische tij meestroomt. Als de vraag laag is, wordt het ook moeilijker voor bedrijven die een product aanbieden. Deze bedrijven (de aanbodzijde van de economie) verkopen minder producten. Deze reductie betekent ook dat bedrijven minder winst en omzet maken. Door deze vermindering van winst en omzet worden de personeelskosten vaak verlaagd. Dit betekent dat medewerkers worden ontslagen.

Seizoenswerkloosheid

Niet alle functies kunnen het hele jaar door worden uitgevoerd. Als je een middelbare schoolleraar bent, zal seizoenswerkloosheid je niet storen. Je blijft immers het hele jaar door werken. Aan de andere kant is het veel moeilijker voor een ijsmachine! In de zomer zal hij veel verkopen, maar in de herfst, winter en lente zal hij veel meer problemen hebben. De beheerder van de strandtent op het strand van Ameland zal het op een ijzige winterdag niet zo makkelijk hebben. Als het midzomer is, maakt hij een grote omzet. Dit soort werk heeft dus het hele jaar geen vitaliteit. De rest van het jaar hebben deze mensen te maken met werk, waardoor er een nieuwe bron van inkomsten ontstaat.

Verborgen werkloosheid

Uitzendbureaus zijn bureaus waar je vacatures kunt bekijken en werk kunt vinden. U dient zich hiervoor aan te melden. Deze registratie wordt uitgevoerd door arbeidsbureaus. Als je op zoek bent naar een baan maar je niet inschrijft bij het arbeidsbureau, dan heet dat verborgen werkloosheid. U bent altijd werkloos, maar deze werkloosheid is niet bekend.

Werkloos: wat nu?