Soorten spaarrekeningen

Als consument kan het lastig zijn om te kiezen tussen verschillende soorten spaarrekeningen. Een internetspaarrekening, een gewone spaarrekening, een spaarrekening of een termijndeposito zijn slechts enkele voorbeelden van de verschillende soorten spaarrekeningen.

Soorten spaarrekeningen

Als consument kan het lastig zijn om te kiezen tussen verschillende soorten spaarrekeningen. Internetspaarrekening, gewone spaarrekening, spaardeposito of termijndeposito zijn slechts enkele voorbeelden van verschillende spaarrekeningen.

“Normale” spaarrekening zonder beperkende voorwaarden

Sluit je een ‘gewone’ spaarrekening zonder limiet, dan kun je onbeperkt geld opnemen wanneer je maar wilt. U hoeft geen opnamekosten te betalen. De looptijd is onbeperkt. Nadeel is dat de rente op een reguliere spaarrekening relatief laag en variabel is. De bank kan de rente op elk moment wijzigen.

Besparen onder voorwaarden

Beperkte spaarrekeningen leveren doorgaans een hogere rente op dan “gewone” spaarrekeningen. Voorwaarden kunnen zijn: minimale storting, minimaal saldo vereist om rente te ontvangen, maximaal opnamebedrag per maand, eventuele bonusrente. De beperkende convenanten zijn duidelijk nadelen, maar deze nadelen worden gecompenseerd door de hoge rente.

Bonusspaarrekening en plusspaarrekening

Ook deze speciale spaarrekeningen kennen beperkingen die per aanbieder verschillen. Bij plussparen en bonussparen wordt een grotere storting beloond met extra rente.

internet spaarrekening

De zogenaamde internetspaarrekening wint aan populariteit. Ook bij het gebruik van een internetspaarrekening kunt u onderscheid maken tussen spaarrekeningen met of zonder beperkende voorwaarden. Doordat alle transacties via internet verlopen, bespaart de bank kosten. Hierdoor kan een hogere rente worden geboden.

Klimrente opslaan

Een oplopende renterekening is een spaarrekening die hogere rente betaalt naarmate het geld langer vaststaat. Een beperkt aantal banken, waaronder SNS Bank (SNS Klimrente) en Friesland Bank, biedt een oplopende renterekening aan. Het nadeel van een oplopende renterekening is dat het geld in principe niet vrij opneembaar is. Het is echter mogelijk om tussentijds geld op te nemen zonder opnamekosten te betalen. In dat opzicht is een oplopende renterekening flexibeler dan een spaarrekening.

lijfrente borg

U doet eenmalig een storting in een lijfrentestorting waarvoor u maandelijks een vast bedrag ontvangt. Het bestaat uit investeringen en rente. Het kan worden gebruikt als aanvulling op het inkomen. Deze vorm van sparen is echter vrij zeldzaam.

spaardeposito

Een spaarrekening is een spaarrekening waarop geld voor een langere periode vaststaat. Het varieert van enkele maanden tot enkele of zelfs decennia. De rente wordt vooraf bepaald. Dit kan een nadeel zijn, want naarmate de spaarquote stijgt, heeft u er als consument geen profijt van. Als u eerder geld opneemt dan afgesproken, moet u opnamekosten betalen.

Welk type spaarrekening kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten spaarrekeningen. Let bij het kiezen van een spaarrekening op: