Soorten leningen

Je hebt nu wat extra geld nodig, maar waar haal je dat vandaan? Het lijkt eng om te moeten lenen, maar er zijn tegenwoordig zoveel mensen die lenen dat het bijna normaal en helemaal niet ‘slecht’ is om krediet te hebben. Precies waar je moet beginnen als je een lening wilt afsluiten, er zijn tegenwoordig zoveel verschillende vormen.

veel leningen

Nu kun je op veel verschillende manieren lenen. Maar veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Zoek daarom eerst uit welk type lening voor jou het meest geschikt is en zoek daar vervolgens meer informatie over. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende soorten leningen die voor u van belang kunnen zijn, met een korte uitleg waar deze lening precies voor staat.

Persoonlijke lening

Misschien wel de meest bekende vorm van lenen is een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening, ook wel persoonlijke lening genoemd, heeft bij het afsluiten een bedrag, looptijd en rentepercentage. Je moet dus elke maand een vooraf afgesproken bedrag terugbetalen. het voordeel van deze lening is dat je onderpand hebt.

Omzetkrediet

Een doorlopend krediet is vooral handig als je af en toe een leuke uitgave wilt doen waar je niet altijd genoeg geld voor hebt. Met een doorlopend krediet kunt u tot een bepaald bedrag onder nul gaan. Dit bedrag wordt vooraf met de kredietverstrekker afgesproken. De rente is flexibel en bovendien hoger dan bij een persoonlijke lening.

Hypotheek

Een hypotheek is ook een zeer bekende lening. Het voordeel van een hypotheek is een relatief lage rente. Dit komt omdat de bank, de geldschieter, het onroerend goed als onderpand heeft. Dit betekent dat er weinig risico is, aangezien het eigendom in geval van wanbetaling in beslag kan worden genomen en de geldschieter zijn geld terug kan krijgen. Ook is de looptijd van de hypotheek vele malen langer dan bij andere vormen van lenen, meestal rond de 30 jaar.

Huren om te kopen

Bij een huurkoop betekent dit dat het geleende bedrag ergens aan gebonden is. Meestal is het een auto of een huis. Het bijzondere van termijnen is dat u pas eigenaar bent als u de laatste termijn heeft betaald. De geldschieter, meestal een bank, is de eigenaar van deze betaling.

WOZ-tegoed

De overheid beoordeelt de waarde van elke woning met een zogenaamde WOZ-waarde. Deze WOZ-waarde wordt erkend door de geldverstrekker en vereist niet eerst een taxateur. Een WOZ-lening is een doorlopend krediet waarvan de hoogte gekoppeld is aan de WOZ-waarde van uw woning. De rente is hier meestal laag.

Creditcard lening

Een creditcard is ook een zeer bekende manier om ergens aan geld te komen. De naam zegt het al, je hebt geld op krediet dat je later moet terugbetalen. Het eenvoudigste is dat je altijd “geld” hebt. Het gevaar is dat je het te snel uitgeeft en er pas achter komt hoeveel je thuis hebt uitgegeven.

Het einde

Tot slot bezoek je verschillende kredietverstrekkers met de voor jou meest geschikte leenvorm en vraag je een looptijd aan. Ook via internet kun je vooraf wat informatie inwinnen. Zo kun je de meest gunstige rente krijgen, wat gewoon een leuke bonus voor je is. Als u niet zeker weet welke lening het beste bij u past, kunt u dit ook met de kredietverstrekker bespreken. Deze instellingen hebben meestal veel begeleiders die je willen helpen.€