Soorten betaalkaarten

Geld is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Elke minuut worden talloze nationale en internationale transacties uitgevoerd. Je hebt verschillende betaalmogelijkheden om een ​​product of dienst af te nemen. Een daarvan is een betaalkaart. Welke soorten betaalkaarten zijn er en wat zijn hun voor- en nadelen?

Wat is een betaalkaart?

Een betaalkaart is een handig betaalmiddel. Hiermee kunt u 24/7 betalen en geld opnemen. Geld opnemen gaat uiteraard via een geldautomaat. Met de internetbank is het mogelijk om thuis transacties uit te voeren en een betaalrekening te beheren. De betaalkaart heeft een bepaald betaalsysteem. Het kan Maestro, Visa of Mastercard zijn

Er zijn twee soorten betaalkaarten: debetkaart en creditcard. Bij een transactie met een pinpas wordt het geld direct van de bankrekening afgeschreven. Dit debiteert de rekening. Bij een betaling of geldopname met een creditcard wordt het bedrag niet direct van de rekening gehaald. Dit is het belangrijkste verschil tussen de twee soorten betaalkaarten.

kredietkaart

Bij een betaalpas hoort in de meeste gevallen een betaal- of spaarrekening (eventueel beide). De door de bank uitgegeven betaalkaart geeft aan welke betaalsystemen de kaart ondersteunt.

Met een pinpas is het mogelijk om betalingen te doen in winkels, een bankrekening te beheren, rekeningafschriften op te vragen en geld op de rekening te storten. Met internetbankieren kunnen alle bovengenoemde activiteiten thuis worden uitgevoerd. Behalve voor geldopnames en stortingen in contanten. U moet hiervoor een geldautomaat gebruiken.

Een goed voorbeeld van een betaalpas is de Maestro-pas.

Maestro

De Maestro-kaart is duidelijk te herkennen aan het logo. Met deze bankkaart is het mogelijk om zowel in uw land als in heel Europa elektronisch geld te betalen en op te nemen. De Maestro-kaart kan niet buiten de Europese Unie worden gebruikt.

Meestal staan ​​de betaalsystemen Bancontact/Mister Cash, Maestro en Proton op dezelfde kaart. Bancontact/Mister Cash is beschikbaar in België maar niet in Nederland. In België kan je met Bancontact betalen in winkels en in het buitenland, de kaart schakelt automatisch over naar het Maestro-betaalsysteem.

Debetkaart voordelen

Nadelen van pinpas

kredietkaart

Bij een betaling of geldopname per creditcard wordt het geld niet direct van de rekening gehaald. Het gebeurt meestal op een bepaalde dag van de maand. Met een creditcard kan overal ter wereld worden betaald. Het is ook mogelijk om geld op te nemen bij een geldautomaat, maar hier zijn kosten aan verbonden. De twee bekendste betalingssystemen voor creditcards zijn Visa en Mastercard.

Visa en Mastercard

Zowel Visa als Mastercard zijn creditcards. Het zijn twee verschillende merken. Beide creditcards verschillen niet veel van elkaar, aangezien ze dezelfde betaalmogelijkheden bieden. De verschillen ontstaan ​​doordat elke bank zijn eigen voordelen en mogelijkheden biedt met een creditcard. De jaarlijkse kosten kunnen bijvoorbeeld variëren afhankelijk van het type kaart. Dit komt omdat het wordt gekozen door de financiële instelling en niet door Visa of Mastercard. Beide kaartmerken zijn universele betaalmiddelen.

Voordelen van creditcards

Nadelen van een creditcard