Soorten beleggingen: Aandelen

Er zijn verschillende vormen van beleggen. Een vorm van beleggen is beleggen in aandelen. Een aandeel is een eigendomsbewijs dat u gedeelde zeggenschap in een bedrijf geeft. Wanneer u een aandeel of aandeel bezit, ontvangt u een dividenduitkering (winstuitkering).

Acties

Wanneer u in aandelen belegt, bezit u eigendomsakten in bedrijven die u een belang in het bedrijf geven. Het bedrijf ontvangt geld voor het veiligstellen van aandelen. U heeft met uw aandelen zeggenschap over het bedrijf gekregen. Beleggen in aandelen is niet alleen voor heren met een dikke sigaar, ook de “gewone” man kan beleggen in aandelen. U koopt een aandeel door een bank of makelaar te bellen. Als u een aandeel bezit, bent u mede-eigenaar, maar het risico dat u neemt bij dit soort beleggingen is beperkt tot de waarde van het aandeel. De raad van bestuur van de vennootschap is wettelijk verplicht om jaarlijks te rapporteren aan de mede-eigenaren (aandeelhouders). Deze verantwoordelijkheid omvat een jaarverslag met alle financiële details. Het beheer wordt begeleid door een commissie. Als u als aandeelhouder niet tevreden bent, kunnen zij een aandeelhoudersvergadering houden via de Vereniging van Aandeelhouders.

beurs:

Aandelen worden verhandeld op een beurs, waar makelaars, bankvertegenwoordigers, enzovoort aandelen gaan kopen en verkopen. Handelen op de Amsterdamse Effectenbeurs vindt plaats van half acht tot half acht. Beleggingsmogelijkheden via internet stellen u in staat kosten te verlagen: lagere transactiekosten. Beurzen hebben strikte regels om misbruik te voorkomen. Zo profiteert de beurs niet van beursfraude.

Aandelenkoersen

De aandelenkoersen worden cum of ex-dividend genoteerd. Cum dividend betekent dat de prijs wordt genoteerd inclusief het aangeboden dividend. Ex-dividend betekent dat u moet beginnen bij de laatste koers minus de waarde van het dividend.

Gedeeld

Als beloning voor het feit dat je als belegger geld hebt ingebracht om het kapitaal van de onderneming te vergroten door aandelen te kopen, ontvang je een winstuitkering: dividend. Dividenden die u ontvangt van de winst die u maakt. Behalve wanneer dividenden worden betaald uit eerdere reserves. Niet alle winsten worden gedeeld, bedrijven moeten immers nog investeren. Als u als aandeelhouder vindt dat u te weinig dividend ontvangt, kunt u uw stem laten horen op de aandeelhoudersvergadering. Dividenden zijn ook de vergoedingen die de belegger ontvangt voor het risico dat hij neemt: de waardevermindering van het aandeel.

Wat kost de promotie?

De prijs van de actie is afhankelijk van de wenselijkheid van de actie. Als veel mensen een aandeel willen, gaat de prijs omhoog. Een aandelenkoers daalt wanneer veel mensen de aandelen willen verkopen. Een liquide aandelenmarkt is wanneer vraag en aanbod van aandelen ongeveer gelijk zijn. Als er voor bepaalde aandelen geen kopers zijn die meer willen betalen dan de prijs van de verkoper, vindt er geen handel plaats. Aandelen mogen niet onder een bepaalde prijs worden verkocht.

De beste bestelling

Een best order is een no-limit order die een belegger plaatst bij een bank of broker. De beste opdrachten worden gegeven wanneer er geen grote prijsschommelingen worden verwacht: het doel van een belegger met een beste opdracht is om op de koop-/verkoopdag zeer winstgevend te kunnen handelen.

Transacties

Transacties worden verwerkt met behulp van een clearingmethode: een computersysteem (Euronext Clearing and Depositary) dat ervoor zorgt dat alle effectennota’s dicht bij beleggers zijn. De betaling vindt tegelijkertijd plaats. Het doel van clearing is het verstrekken van een garantie. De garantie is onmisbaar voor de handel. Als het commissiehuis onbetrouwbaar is, niet betaalt of zekerheden niet levert, staat ECD garant. De transactie wordt nog steeds verrekend met ECD.€