Sneller je hypotheek aflossen of sparen?

Sneller je hypotheek aflossen kan veel voordelen hebben. Hierdoor ben je sneller financieel onafhankelijk en minder onderhevig aan de grillen van de overheid. U kunt echter ook plannen hebben om geld op een spaarrekening te sparen, wellicht voor later. In dit artikel bespreken we beide opties die je hebt.

Betaal je hypotheek sneller af

Het voordeel van sneller aflossen van uw hypotheek is dat u minder afhankelijk bent van de bank en u meer financiële vrijheid voelt. Je spaart elke maand een mooi bedrag. Deze voordelen zijn voor veel mensen een motivatie om hun hypotheek sneller af te lossen.

Onderhouden

Wie redt, heeft wat, zeggen ze. Of je nu spaart voor een nieuwe auto, een vakantie of gewoon voor later, een spaarrekening biedt verschillende voordelen. Je geld wordt daar veilig bewaard en je krijgt er ook nog rente over. Leuk, vooral de toegevoegde interesse. Het kan echter financieel voordeliger zijn om uw hypotheek sneller af te lossen. Hoe zit het daarmee?

interesse

Zowel bij een hypotheek als bij sparen zult u rekening moeten houden met rente. Uw hypotheek betaalt u rente, uw spaarrekening levert u rente op. Daarin ligt het essentiële verschil. U betaalt gemiddeld een hoger percentage aan een hypotheek dan u op een spaarrekening krijgt. Dan kan het voordeliger zijn om niet te sparen, maar terug te betalen.

Als u uw hypotheek aflost, neemt uw restschuld af en daarmee ook uw rentebetaling.

Sparen om uw hypotheek sneller af te lossen

Sterker nog, sneller aflossen van uw hypotheek levert u geen geld op. Niet snel in ieder geval. Maar op de lange termijn is het winstgevender. Als de hypotheektermijn met tien jaar (of meer) kan worden verkort, hoeft u tien jaar minder rente te betalen! Uitgaande van een hypotheek van minimaal € 150.000 kan deze rente al snel € 7.500 per jaar zijn (als we een gemiddelde rente van 5,5 %). Dit voordeel kan dus na tien jaar oplopen tot 75.000 euro. Zodra u uw hypotheek aflost en geen rente meer hoeft te betalen, gaat dat geld naar u, niet naar de bank.

Overzicht

Sneller aflossen of sparen op uw hypotheek? Waar is het verschil? We kunnen het wat duidelijker maken in deze samenvatting:

Conclusie

Spaar of los uw hypotheek sneller af. Veel mensen vinden het vanzelfsprekend dat ze hun spaargeld opzij zetten. En natuurlijk is het een goed idee om geld opzij te zetten voor noodgevallen. Maar het kan ook lonend zijn om uw hypotheek af te lossen in plaats van geld te besparen. Zo verlaagt u uw maandlasten steeds meer en houdt u meer geld over. Hierdoor kunt u nog meer terugbetalen of uiteindelijk veel meer besparen.€