Sneller je hypotheek aflossen? Actieplan

Door extra af te lossen, kunt u uw hypotheekschuld sneller afbouwen of voorkomen dat u op de sluitingsdatum een ​​restschuld heeft.

Huizenkopers hebben er in het verleden vaak voor gekozen om maximale belastingvoordelen te realiseren. Dit wordt bereikt door de aflossing van de hypotheekschuld uit te stellen tot het einde van de hypotheektermijn. Om de maandlasten verder te verlagen, hebben mensen in het verleden massaal gekozen voor aflossingsvrije hypotheken. Door de dalende huizenprijzen sinds 2008 zien huiseigenaren steeds vaker de nadelen van aflossingsvrije hypotheken en hypotheekschuldoverdrachten.

Extra tussentijdse aflossingen

Ongeacht het type hypotheek is het mogelijk om extra af te lossen op de hypotheek. De meeste banken hanteren een maximaal percentage van 10 tot 20 procent van de hoofdsom voor extra aflossing. Afhankelijk van de afgesproken hypotheekrente en de actuele hypotheekrente zijn er soms mogelijkheden om meer af te lossen. U kunt bij uw hypotheekbank vragen hoe u extra moet aflossen.

Voor- en nadelen van aanvullende terugbetalingen

De extra aflossing verlaagt uw maandelijkse hypotheeklasten. De keerzijde is dat het belastingvoordeel ook minder wordt omdat je minder hypotheekrente hoeft te betalen. Bijkomend nadeel is dat het geïnvesteerde bedrag in de woning later niet meer terugverdiend kan worden. Gebruik daarom alleen geld dat u zich kunt veroorloven te verliezen.

Extra geld terug of extra sparen?

U kunt tussentijds extra aflossen op de hypotheek, maar u kunt er ook voor kiezen om extra bij te dragen op een eigen spaarrekening gekoppeld aan uw hypotheek of overwaardeverzekering. Door geld te storten in de vorm van spaargeld gekoppeld aan een hypotheek, behoudt u een groter belastingvoordeel. Het nadeel is dat je geen dalende maandlasten krijgt. Let goed op de voorwaarden die horen bij de polis of rekening die aan uw hypotheek is gekoppeld. U dient vooraf advies in te winnen op basis van uw persoonlijke situatie.

De snelste manier om uw hypotheek af te lossen

De snelste manier om uw hypotheek af te lossen, is door de maximale jaarlijkse aflossing te doen. De meeste huiseigenaren kunnen dit niet. Een andere effectieve manier is om het bedrag elke maand automatisch over te schrijven naar een spaarrekening. Aan het einde van het jaar kunt u het geld gaan gebruiken voor extra aflossingen. Het jaar daarop worden uw hypotheeklasten verlaagd vanwege de extra aflossing van het voorgaande jaar. U verhoogt dan uw maandelijkse aflossingsreserve met het bedrag van de omgerekende netto besparing. Zo kunt u geleidelijk een toenemend bedrag per jaar aflossen.

Onverwachte financiële middelen gebruiken om de hypotheek af te betalen

Door een financiële meevaller te gebruiken om uw hypotheek af te lossen, kunt u uw maandelijkse betalingen verlagen en schulden elimineren die op een bepaald moment moeten worden afbetaald. Laten we zeggen dat je een extra $ 5.000 te besteden hebt. Dit bedrag kunt u gebruiken voor een lange reis, maar u kunt het ook besteden zodat u er tijdens de looptijd van de hypotheek van kunt profiteren. Dit is vooral verstandig als u een deel van een aflossingsvrije hypotheek heeft.€