Snel je hypotheek aflossen met een lineaire hypotheek

Er zijn veel verschillende soorten hypotheken met verschillende voor- en nadelen. Een hypotheek die snel aflost is een lineaire hypotheek.

De beste hypotheekvorm hangt grotendeels af van uw persoonlijke situatie. Een hypotheek met als voordeel dat u uw hypotheek zo snel mogelijk aflost, is een lineaire hypotheek. Het is ook een van de gemakkelijkste hypotheekvormen. U kunt het hypotheekbedrag delen door de looptijd van de hypotheek om te bepalen hoeveel u per maand of jaar moet aflossen op de hypotheek. Deze hypotheekvorm wordt echter zelden afgesloten vanwege de zeer hoge kosten in de eerste jaren van de looptijd.

Hoeveel kost een lineaire hypotheek per maand?

Ervan uitgaande dat de hypotheektermijn 30 jaar is en het hypotheekbedrag $ 225.000 is, kunt u de maandelijkse betaling berekenen door het hypotheekbedrag te delen door de looptijd: $ 225.000 / 360 =
625 euro
maandelijks terugbetaald. U moet deze aflossing nog verhogen met de hypotheekrente die u over de resterende hypotheek verschuldigd bent. Uitgaande van een hypotheekrente van 5 procent is de bruto hypotheekrente voor de eerste maand: € 225.000 x 5 procent = € 11.250 / 12 =
937,50 euro
. Dus de eerste maandelijkse betaling is: € 625 + € 937,50 =
1562,50 euro
.

De kosten om te betalen worden steeds lager. Het aflossingsbedrag blijft hetzelfde, maar de te betalen hypotheekrente daalt. Na 10 jaar aflossen is de hypotheek in totaal € 625 x 10 x 12 = € 75.000 afgelost. Hierdoor zijn de rentelasten verlaagd naar 225.000 euro – 75.000 euro = 150.000 euro x 5 procent = 7.500 euro / 12 =
625 euro
.

Waarom wordt er zelden een lineaire hypotheek genomen?

Kijk bij het zoeken naar een koopwoning eerst hoeveel u kunt lenen op basis van uw inkomen. Het maximale bedrag dat u kunt lenen zal veel lager zijn als u voor de berekening een lineaire hypotheek gebruikt. Dit is logisch omdat de kosten de eerste jaren het hoogst zijn en de berekening wordt gedaan na de grootste kosten omdat je ze moet kunnen betalen. De kosten blijven immers dalen, maar dan moet de dure periode eerst financieel worden overwonnen.

Kies een andere hypotheekvorm en betaal zelf de extra aflossing

Een lineaire hypotheek heeft zijn nadelen. U kunt de eerste jaren ook kiezen voor een hypotheek met een lagere maandlast. U kunt het extra beschikbare bedrag ook in de woning investeren door extra af te lossen. Het voordeel hiervan is dat u de kosten beter kunt beheersen. U hoeft niet elk jaar extra af te lossen.

Met een lineaire hypotheek ben je beter beschermd tegen een daling van de woningwaarde

In een tijd waarin de huizenprijzen dalen, kunt u beter een lineaire hypotheek nemen. Door maandelijks te betalen, verkleint u het risico dat u in de toekomst met een restschuld komt te zitten als u uw woning verkoopt. Bij hypotheekvormen met uitstel van aflossing naar de toekomst bestaat het risico dat de hypotheekschuld maximaal blijft.