Sluit een extra hypotheek af voor uw kind

Bij het uitlenen van geld aan een kind doen veel ouders dit. Het nemen van een extra hypotheek voor een kind is ook toegestaan. Daarnaast kan er in 2022 tot bijna 107.000 euro belastingvrij worden geschonken. Zo wordt lenen met hulp van ouders heel aantrekkelijk. Een huis kopen voor een kind kan ook, maar hoe werkt deze familiebank fiscaal voor de ouders en het kind? Steeds meer starters kunnen een helpende hand van hun ouders goed gebruiken, aangezien het te duur wordt om zonder hulp een eigen huis te kopen. U kunt dus eenmalig belastingvrij geld aan uw kind schenken, als het geld bestemd was voor de aankoop of verbetering van een eigen woning.

Beginnen met de huizenmarkt

Omdat huizen in ons land over het algemeen duur zijn, is het vaak niet eenvoudig om aan de slag te gaan. Het kopen van onroerend goed brengt ook veel extra kosten met zich mee. Denk hierbij niet alleen aan notariskosten, maar ook aan verzekeringen en dergelijke. Daarom zijn veel beginners tevreden met de financiële hulp van hun ouders.

Aankoopgarantieregeling

Woningcorporaties in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en straks Amsterdam helpen een handje door middel van de koopgarantieregeling. Dit maakt het kopen van een huis voor velen betaalbaar.

Financiële hulp aan ouders door garant te staan ​​voor een kind

Deze financiële ondersteuning kan op verschillende manieren worden verleend. Ouders kunnen desgewenst een financiële garantie geven voor een deel van de lening die het kind afsluit. Anders willen sommige banken niet eens een hypotheek verstrekken. De keerzijde is dat als uw kind niet betaalt, u ook verantwoordelijk bent en zelf de beslissing moet nemen.

Belastingvrij schenken bij aankoop van een huiskind

Wie beter af is, kan doneren door een huis te kopen of zelf een huis voor hun kind te kopen. Een andere mogelijkheid is om zelf een lening aan te gaan en de lening onder voorwaarden door te geven aan uw kind. De Belastingdienst stimuleert dit al jaren. In 2021 loopt het op naar 105.302 euro wanneer dit geld wordt besteed aan de woning van de eigenaar, in 2022 zal het bijna 107.000 euro zijn. Daarom kan de schenkingsvrijstelling voor een eigen woning voor u heel aantrekkelijk zijn.

Extra hypotheek op onroerend goed en Belastingdienst

Stel dat u besluit een extra hypotheek op uw woning af te sluiten. Stel dat u dat geld ook aan uw kind leent, en hij of zij betaalt u daarover (lagere) rente. Wat betekent dit fiscaal voor u? In kolom 3 zijn de hypotheek en de vordering op uw kind doorgestreept, terwijl de ouder geen hypotheekrenteaftrek heeft.

Wees duidelijk met je kind

Het wordt aanbevolen om contracten met het kind op papier te schrijven. Bij voorkeur bij een notaris. Ten eerste kunt u geen hypotheekrente aftrekken van uw inkomen, aangezien u geen secundaire hypotheek op uw woning afsluit. Dit voordeel mis je dus. U heeft echter het voordeel dat de lening aan uw kind in kolom 3 van uw vermogen kan worden afgetrokken. Ervan uitgaande dat uw vermogen in kolom 3 de lening aanzienlijk overschrijdt, krijgt u een voordeel van 1,2% ten opzichte van de overgedragen lening. Dit betekent dat de netto hypotheekrente die u uiteindelijk betaalt gelijk is aan de betaalde hypotheekrente minus 1,2% van de lening minus de rente die uw kind u betaalt over de lening.

Fiscale gevolgen voor uw kind in 2021 en 2022

Uw kind kan de lening bij de Belastingdienst aangeven als financiering van het gekochte huis en daarmee de betaalde rente en eventuele bijkomende kosten zoals notariskosten aftrekken. Een lening voor een kind is opgenomen in kolom 1. Ouders kunnen zelf geen hypotheekrente aftrekken van de Belastingdienst.

Met hulp van ouders een huis kopen in 2021 en 2022

Ouders kunnen ook samen met het kind een huis sponsoren of kopen. Natuurlijk kunt u uw eigen huis ook verhuren aan uw kinderen. Zoveel opties. Maak onderling duidelijke afspraken.

Een huis kopen voor je kind

Over het algemeen kunt u als ouder:

De laatste extra hypotheek voor uw kind in 2021 of 2022

Welk rentepercentage u met uw kind afspreekt en welke lening voor u geschikt is, wordt individueel bepaald. In veel gevallen vallen ouders en kinderen op door fiscale voordelen en de mogelijkheid om een ​​woning te kopen. Een win-winsituatie, en zo is het tenslotte allemaal begonnen.

Lees verder