Slim sparen in België: kies de hoogste spaarrente (BE)

Ook in België betalen de grote banken minder rente dan de kleinere spaarbanken zoals Nibc. Tegelijkertijd zijn mensen bang om hun geld aan onbekende banken toe te vertrouwen. Toch veilig bij een kleine bank? Voor welk bedrag staat het Defensiefonds garant voor uw spaargeld? Past een termijnrekening bij u of kiest u voor een klassieke spaarrekening voor de hoogste spaarrente? Let op de nieuwe regels voor het sparen van loyaliteitsbonussen.

Depositogarantiestelsel

Iedereen die zijn geld aan een spaarbank toevertrouwt, moet zich afvragen hoe veilig zijn geld op de bank staat. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met uw geld in België bij faillissement? In Nederland bestaat een depositogarantiestelsel. De maximale waarborg is gelijk aan 100.000 euro per persoon per instelling.

Slim sparen en betalen in België

Ook in België bedraagt ​​de waarborg via het Defensiefonds voor particulieren, verenigingen en kleine en middelgrote ondernemingen 100.000 euro. Bovendien komen de federale regering en de plenaire kamer een staatsgarantie voor bankleningen overeen en is uw investering beschermd tot € 20.000.

Spaarbanken

Uw geldbescherming is momenteel in België hetzelfde als in Nederland, maar hoe zit het met de rente. Sommige spaarbanken die actief zijn in België voldoen aan de eis dat ze beschermd zijn door het Nederlandse depositogarantiestelsel en bieden tegelijkertijd een relatief hoge rente. In ieder geval voldoet Rabobank België via rabobank.be aan deze eisen. Het bijkantoor in België is gedekt door Nederlandse garanties.

Rabobank België

Dan Rabobank. Er is interesse
0,30% met een nauwkeurigheidspremie van 0,15%
. Bijkomend voordeel is dat digipass voor internetbankieren gratis is. De rente op de termijnrekening stijgt tot 0,27%.

ING Bank

De ING Lion-deposito, met onmiddellijke opnames, betaalt 0,1% rente, inclusief een trustpremie, wanneer u online bankiert. Hiervoor is geen betaalrekening nodig. De spaarrente van ING is tot
0,21%
spaarrente.

Recordbank

De recordbankgroep, waartoe ook Westkrediet, AGF Belgium Bank, Mercator Bank en Eural behoren, maakt deel uit van de ING-groep. Het rentepercentage voor Platina Spaarrekening en Webspaarrekening is 0,1%.

Nieuwe spaarregels

De trustpremie wordt niet meer per jaar berekend, maar per kwartaal. Daarom wordt de trustpremie vier keer per jaar vastgesteld. Daarnaast zijn er per bank maximaal zes spaarrekeningen toegestaan, zodat de klant het overzicht niet kwijtraakt. Ook worden de minimumeisen en voorwaarden afgeschaft.

De hoogste spaarrentes in 2020

Enkele andere banken (15 januari 2020):

Slot

Als u op zoek bent naar een hoge spaarrente, blijft u niet bij de grote banken, maar zoekt u ook online naar andere mogelijkheden. Voor wie een Nederlandse kapitaalgarantie als extra onderpand wil hebben, zijn daar volop mogelijkheden voor. De keuze is aan jou. Merk ook op dat garanties gelden voor elke bank en persoon. Heeft u een rekening en/of een rekening bij uw partner of echtgenoot, dan vermenigvuldigt u de gegarandeerde bedragen met twee. En als u verstandig spaart, vergeet dan niet de rente op de termijnrekening. Goed om te weten is dat de rente in 2020 tot circa € 990,- vrijgesteld is van roerende voorheffing.€