Slim of verstandig beleggen in aandelen

Elke keer de juiste investeringen doen is een droom. Beleggen in aandelen kan een manier zijn om wat bij te verdienen zonder echt te gaan werken. Beleggen in aandelen blijft natuurlijk riskant. Door enkele tips op te volgen, kunt u het risico op zware verliezen verkleinen. Portefeuillediversificatie is hier een belangrijk onderdeel van. Haast je niet verstandig of verstandig. Laat u informeren door beleggingsexperts en koop nooit een aandeel dat u niet kent. Wie verstandig investeert, beperkt zijn risico en kan dromen van een mooi rendement in de vorm van het profiteren van koersstijgingen of dividenduitkeringen.

Wat is een promotie?

Een aandeel is een certificaat (een waardepapier) waaruit blijkt dat u mede-eigenaar bent van een onderneming. Alle aandeelhouders samen kunnen – economisch gezien – beschouwd worden als de eigenaren van de onderneming. Aandelen worden verhandeld op een beurs, hoewel dit niet altijd nodig is. Veel familiebedrijven gebruiken aandelen om eigendomsverhoudingen vast te stellen. Hoe meer aandelen een persoon bezit, hoe meer controle hij heeft in het bedrijf. Als belegger kunt u worden beloond met goede bedrijfsprestaties, prijsstijgingen (beleggers stuwen de aandelenkoers omhoog) of dividenduitkeringen. Ook bestaat de mogelijkheid dat de vennootschap geen dividend uitkeert maar eigen aandelen inkoopt. Dit zou de aandelenkoers op de lange termijn moeten stimuleren. Zo staan ​​er minder aandelen uit, waardoor de waarde per aandeel stijgt. Als een bedrijf extra geld nodig heeft, kan het extra aandelen uitgeven. Op deze manier is er een verwatering van de uitstaande aandelen, wat nadelig is voor de bestaande aandeelhouders.

Moet je sparen of beleggen?

Sparen of beleggen? Veel mensen stellen zichzelf deze vraag. Accumulatie wordt snel geassocieerd met veiligheid en beleggen is synoniem met risico. Dit gebeurt echter niet altijd. Wie verstandig investeert, heeft niets te vrezen. Na de bankencrisis eind 2008 zijn veel mensen tot de conclusie gekomen dat een spaarrekening niet altijd veilig is. U hoeft niet te kiezen tussen sparen en beleggen. Uiteindelijk hebben beide voor- en nadelen. Sparen biedt meer zekerheid, maar grote winsten moet je zeker niet verwachten. Als je belegt, neem je meer risico, maar is de kans op een goed rendement groter. Natuurlijk kan het rendement ook negatief zijn. Het is belangrijk om goed omringd te zijn door beleggingsexperts of om zelf voldoende beleggingskennis op te doen. Op basis van deze inzichten kunt u de juiste beslissingen nemen.

Verstandig beleggen: tips

Om verstandig of verstandig te beleggen, doet u er goed aan enkele tips op te volgen. Dit zijn algemene tips die in de meeste gevallen worden aanbevolen. Uiteraard kan uw beleggingsprofiel compleet anders zijn, zodat u bijvoorbeeld geen deskundig advies nodig heeft (u werkt zelf als beleggingsadviseur).

Spreid je portefeuille

Het is erg belangrijk om uw aandelenportefeuille goed te diversifiëren. Zet niet al uw geld in op een koersstijging van één aandeel. Het is te gevaarlijk. Het wordt aanbevolen om aandelen uit verschillende sectoren te kiezen. Investeer altijd hetzelfde bedrag in verschillende soorten bedrijven, tenzij u echt 100% zeker bent van de goede toekomstige prestaties van het bedrijf. Het zou niet erg slim zijn om $ 5.000 te investeren in een aandeel dat de volgende dag 50% daalt. Door het risico te spreiden, wordt het leven van een belegger minder stressvol.

Vraag advies aan de experts

Als u zelf geen beleggingsexpert bent, is het raadzaam om advies in te winnen. Uw bankier kan een goede adviseur zijn over welke beleggingen u gezien uw beleggingsprofiel zou kunnen doen. Laat je ook niet verblinden door deze tips. Ze geven meestal een algemeen advies dat 90% van de tijd correct is. De bankencrisis heeft echter bewezen dat maar weinig experts een daling van de aandelenmarkten over de hele wereld konden voorspellen.

Volg nooit de kudde

Algemene trends worden zeer snel gevolgd. Toen de tech-industrie een hoge vlucht nam, wilde iedereen heel snel tech-aandelen kopen. Hier schuilt echter een gevaar. Tegen de tijd dat iedereen aandelen begint te kopen, is het meestal te laat. Grote institutionele beleggers hebben zich al eerder ingekocht. Naarmate de vraag toeneemt, hebben ze een geweldige kans om hun aandelen te verkopen – met een mooie prijsstijging. Voor u betekenen deze grote verkopen een daling van de voorraadwaarde. Maak uw keuze op basis van de feiten en pas op met het volgen van de kudde.

Bron: Geralt, Pixabay
Laag kopen en hoog verkopen: nooit paniek

Aandelen worden tegen een lage prijs gekocht en alleen verkocht als de prijs hoger is. Raak nooit in paniek en wacht geduldig tot de prijs weer boven de aankoopprijs uitkomt. Het zou onverstandig zijn om verlies te nemen op uw investering. De aandelenmarkt blijft zich herstellen, maar soms moet je lang geduld hebben. U kunt alleen verkopen als u 100% weet dat de waarde van het aandeel zal blijven dalen en nooit hoger zal zijn dan de aankoopprijs.

Werk met geld dat je niet nodig hebt

Beleg alleen in aandelen met geld dat u niet nodig heeft om in uw basisbehoeften te voorzien. Het is te riskant om geld te verliezen op de aandelenmarkt dat zou moeten betalen voor levensonderhoud of verzekeringen. Maak uw account aan voordat u aan uw beursavontuur begint.

Markttrends volgen via financiële en economische websites

Websites als time.be, iex.nl en marketwatch.com zijn onmisbaar om op de hoogte te blijven van beleggingsnieuws. Op deze sites vindt u meer informatie over economische trends, monetaire beslissingen of gewoon beleggingsadvies. Financiële tijdschriften en economische prognoses van lokale nationale banken kunnen u ook helpen verstandig te beleggen.

Koop aandelen die u kent of beleg in bekende sectoren

Het kopen van aandelen vereist een zorgvuldige analyse en onderzoek van het bedrijf. Controleer de jaarrekening van het bedrijf zeer zorgvuldig. Profiteren mensen nog op een duurzame manier? Is het management te vertrouwen en doen ze wat ze beloven? Wat is de houding ten opzichte van dividenduitkeringen? Dit zijn allemaal dingen die u moet weten voordat u in aandelen belegt. De gouden regel is om te investeren in bedrijven uit sectoren die je heel goed kent of waarmee je affiniteit hebt.€